Az új közös blog végleges formája : részben fizetős.

Bárki számára elérhető, bizonyos menüpontok azonban zártak, és csak blogtagoknak elérhetőek. Gondolom sejtitek, melyek azok. Mondjuk így : a megítélésem szerint érdemi információval bíróak zártak. Ez a link az új közös blogba visz :

http://www.dlphkozosblog.eoldal.hu/

2008. november 23., vasárnap

Beültetés

A koranyári primőr zöldségek beültetése a kiskertekbe tavaszig még várat magára. Úgy veszem észre, most másfajta beültetés zajlik.

Portfolio.hu cikk:
"A Dow és az S&P 500 6.5, a Nasdaq pedig 5.2%-kal került a csütörtöki záró érték fölé, aminek az oka elsősorban az volt, hogy a New yorki FED elnök, Timothy Geithner Obama pénzügyminiszter jelöltje."

Ez aztán a jó hír, a tartós emelkedés záloga. Vagy mégis, mit gondoltak, ki lesz a jelölt (mondom: jelölt), egy hajléktalan a Central Parkból, vagy az Al Kaida pénztárnoka?
Többször leírtam már (de talán nem elégszer), hogy a fogyasztói társadalom válságát éljük, ami a hitelből történt túlfogyasztás, a fogyasztói oldal extrém túlsolyossága miatt alakult ki. A mérleg nyelvének (a hintának) egyensúlyba kell billennie, a kereslet-kínálat vissza kell, hogy térjen az egyensúlyi állapotba. Ez hosszabb idő, de a felgyorsult, XXI. századi világban talán rövidebb, mint a kapitalizmus eddigi válságai során. (ld: DLPH megérzése). A defláció valószínűleg még túl is fogja billenteni a mérleg nyelvét, mielőtt az egyensúlyba jut. Eről esetleg később írok majd, de most hagyjuk.

Amit mondani akartam az az, hogy egy bármennyire alkalmas jelölt nevének kiszivárogtatása ebben a helyzetben nem indokol ilyen mérvű emelkedést. Ugyanis aminek az egyensúly kialakulása érekében fájdalmasan meg kell történnie az meg is fog történni. Ezen egy alkalmatlan miniszter ronthat, egy alkalmas javíthat, de a folyamat mindenképpen végigmegy a maga minden szenvedésével és megújulásával, világgazdasgi alapon és törvényszerűségek szerint.

A részvénypiacra új sztorival lehet (és kell ?) bevonni mindazokat, akik még nem tolták be pénzecskéjüket a zúzdába. Már nem az játszik, hogy "nagyon olcsó", hanem az jön, hogy "lemaradsz az emelkedésről". Ez a leírtak szerint persze nem igaz, de ezt az újdonsült befektetők nem is sejtik. Betolják a zsét.

Na ez az a beültetés, amit sejtek. Ez rövid távon emelkedést hozhat. Lehet, hogy most a bátraké a szerencse. És a bátrak beülnek a hintába.

DE VIGYÁZAT! Csak a nagyon bátrak, és csak egy menetre!

5 megjegyzés:

Névtelen írta...

Igen, TA alapon meg egyenlőre értékeljük vissza tesztként, amig nem megy vissza szignifikánsan és tartósan 8300 fölé :-)
Vagy tudjuk be az opció kifutásoknak, vagy annak, hogy shortot zártak hétvége előtt.
Ha egy "név" nyarat csinál, akkor viszont le a kalapom, de azért ne feledjük jővő héten gdp az még tartogathat meglepetést

Üdv
Gábor

Névtelen írta...

Sírva vigad a magyar:
http://ie.youtube.com/watch?v=GcUOeTNOFOg
Betegre röhögtem magam

Üdv
Gabor

thege írta...

köszönöm !!

Kissherceg írta...

Szerintem hétfőről szimplán ázsia dönt, tolnak egy +5-6%ot akkor lehet felfele kör. USA még mindig a csütörtöki szintje alatt van, ellentétben pl a buxxal :)
DAXot pedig nagyon ütötték, mondjuk a végére azért szebb lettaz is.

Névtelen írta...

sziasztok
Ázsia nem túl meggyőző lett. Nagyobb emelkedésre számítottam. Tartósabb emelkedés, vagy macibika akkor lehetne, ha előtte nagy zuhé jönne ismét, s onnan egy nagy visszarántás, ami a zuhé szint alatti értékekig menne...
Kíváncsi leszek a bétre. Szerintem pénteken pl otp-ben túlzott optimizmus volt, végére ejtették csak be.