Az új közös blog végleges formája : részben fizetős.

Bárki számára elérhető, bizonyos menüpontok azonban zártak, és csak blogtagoknak elérhetőek. Gondolom sejtitek, melyek azok. Mondjuk így : a megítélésem szerint érdemi információval bíróak zártak. Ez a link az új közös blogba visz :

http://www.dlphkozosblog.eoldal.hu/

2008. november 21., péntek

Hinni kell

Két napja(többek között)ezt írtam Kissherceg "Részvények" című nickjéhez fűzött hozzászólásomban:

"szembetűnő, hogy milyen vízválasztóhoz ért a piac.

Lehet duplaalj (abból fel), lehet fel, mert nem üt újabb mélypontot és folytatódhat a méretes esés újabb mélypont után. Meglátjuk mit hoz a héten a grafikon (két hét múlva meg a mikulás/rally ?/), azután elkezdünk gondolkozni, hogy miért éppen ez történt, és főleg, hogy mindebből mi következik a jövőt illetően"

Hát úgy néz ki eldőlt, ez már duplaalj sem lesz, viszont ütött új mélypontot, amiből meglesz az esés. Ne tévesszen meg senkit, ha kicsit korrigálnak az árfolyamok, a bátrabb befektetők jó alkalmat láthatnak a beszállásra, azon az alapon, hogy rég nem volt ilyen olcsó az adott termék. Persze azt elfelejtik, hogy milyen jövőt árazott a piac mondjuk öt éve és milyet áraz most.

Megaztán... sok papír vándorol mostanában a remegő kezekbe, ami öt éve pont fordítva történt. Nem tudom hányan vásároltak részvényt olyan pénzből, amire hamarosan szükségük lehet, pl pont kölcsöntörlesztéshez. Azt sem tudom, hogy az alapok milyen szinteken likvidálnak, de mostanában láthattuk hogyan néz ki a fundamentumoktól független eladási pánik és eladási spirál.

Megaztán... a létező válságot alapjaiban mégiscsak a hitelből történt túlfogyasztás generálta. A hitelek mögött fedezetek álltak ugyan, de a hitebiztosítási- és az ingatlanpiac összeomlott(Usá-ban, mert ott volt), magával rántva a bank- és hitelrendszert. Ez nem pusztán bankválság tehát (az csak hozadék, miként a recesszió is az), hanem a fogyasztói társadalom, a jelenleg hatályos kapitalizmus válsága.
Ennek a gazdasági rendszernek a lényege az emelkedő fogyasztás, ami fenntartja a növekvő kínálati oldalt, legyen az termelés, vagy szolgáltatás. Fogyassz, hogy eladhassunk, ha nincs pénzed azt is adunk kölcsön! Ezért vettek fel pl minket is az Unióba: fogyasztónak, nem lelkiismereti okokból. Tessék csak odafigyelni arra, miért is tiltakoznak ma éppen a tejtermelők!
Na ennek a fogyasztói rendszernek a válságát éljük. Hogy ez csak korrekció,vagy maga a vég, azt nem tudom, bár a globalizáció fokát elnézve inkább a korrekcióra szavazok. Van még kiket bevonni ebbe a haláltáncba. De akár így, akár úgy, meg lennék döbbenve, ha kiderülne, hogy a probléma még az idén megoldódik és nyugvópontra jut.

Ha nem így lesz, mitől is jönne tartós emelkedés a részvénypiacokon. Az aktuális, számszerü árfolyamoktól és pláne a múltbeliektől függetlenül hinni kell, sajnos a chartoknak, amik lefelé mutatnak.

3 megjegyzés:

RészvényForgató írta...

"Van még kiket bevonni ebbe a haláltáncba."

Ez a lényeg.
De képzeld csak el mi lesz itt ha még néhány milliárd embert bevonsz a fogyasztásba?
100 GM se lenne elég, annyi SUV-ot kellene gyártani a mohó népnek.
Pillanatok alatt energia és nyersanyag válság alakulna ki.
Akkor inkább legyen recesszió...
:)

thege írta...

Természetesen egyetértek.

De az emberiség történrtét egyikünk sem tudja megváltoztatni, még csak befolyásolni sem, viszont meglehet róla a véleményünk, és nekünk legalább van is.

DLPH írta...

Nagyon egyetértek minden betűvel.