Az új közös blog végleges formája : részben fizetős.

Bárki számára elérhető, bizonyos menüpontok azonban zártak, és csak blogtagoknak elérhetőek. Gondolom sejtitek, melyek azok. Mondjuk így : a megítélésem szerint érdemi információval bíróak zártak. Ez a link az új közös blogba visz :

http://www.dlphkozosblog.eoldal.hu/

2008. november 30., vasárnap

Tehát emelkedés....

Nézzük milyen szempontok alapján történt, és történik (?) az emelkedés jelenleg.

1, Usa új elnöke ígér fűt-fát
2, Az index egy történelmi vastag fal előtt állt meg, ahonnan sarkonfordult
3, Közeledik az év vége
4, Százalékban minden nagy medve első körben ennyit esett (lásd lenti ábrát, Tőzsdenyúl éles szemének köszönet)

Most nézzük milyen szempontok miatt kezdődhet hirtelen záporeső, akár év végéig is.

1, A bankok , állami pénzből finanszírozott konszolidációjuk után a bankközi kamatlábat mérsékelték ugyan, de hiteleket nem hajlandóak folyósítani . Egy termelő üzem, közepes mérettől felfelé is erősen függ a bankoktól, pénzügyi tervezésük sosem olyan pontos, hogy ne lehetnének hézagok , melyeket azonnali hitelfolyósítással szokás áthidalni. A lakossági hitelezés sem elhanyagolható szempont, de a recessziót a világ óriásvállalatait körbevevő és állapotukat meghatározó folyamatok lennének képesek mérsékelni, esetleg idővel visszafordítani. Ehhez a bankok együtműködése és bőkezűsége elengedhetetlen. Természetesen féltik a saját bőrüket, a mérleg nyelve az egyik irányból (hitelt bárkinek bármikor bármire) most átbillent a túlzó "hitelt senkinek semmire" jellegű működésbe. Magam is most túloztam. Értelemszerűen egy bank bevételi forrása a hitelkihelyezés. Ha nem ad hitelt, nincs haszna.
2, A világméretű bankrendszer bevallott vs eltitkolt, szőnyeg alá sepert problémáinak aránya.
3, A világméretű, állami pénzen finanszírozott bankkonszolidációk eredményessége. Nem egy esetben pénznyelőgéphez hasonlít ez a játék. Az állam dobja be a zsét, a bank benyeli, és nem történt érdemi egyensúlytalanság csökkenés.
4, A reálszféra több jelentős szegmensénél a negatív hatások késleltetetten jelennek meg kézzelfoghatóan. Ez normális. Ezek gyorsjelentések, profitfigyelmeztetések, és "hirtelen halál " -szerű csőd vagy fizetésképtelenség bejelentések formájában fognak lesújtani a jóhiszeműre.
5, Kína mivel meglehetősen elzárt és öntörvényű gazdasági és politikai tényező, belelátni sem könnyű a lapok mögé. Mi a probléma? Elsősorban klasszikusan struktúrális, most az új gazdasági világválságban ez roppant nagy hátrány. A tőkeerős cégek jelentős állami befolyásoltsággal megáldva, felsővezetésük nem feltétlen "szabadpiaci" alapon cserélődik és alakul, a pártállam befolyása elképesztően nagy. Kínához hasonló berendezkedés jelenleg nincs még egy a világon. Sanghaj óriási felhőkarcolói között az ember hajlamos elfelejteni, hogy egy kommunista irányítású ország egyik LA-hoz hasonló városában sétál. A gazdaság motorját adó nagyvállalatok ténylegesen állami irányítás alatt, jelenleg elsődleges exportcélterületüket, az usát figyelik, a piac beszűkülésének következményei és Kína beroppanása váratlan lesz ha lesz, a bárd ott lóg a levegőben, és egész Ázsiát magával ránthatja.

Nézzük, a devizapiac és a nemzetek monetáris és kamatpolitikája miként jelzi vissza, hogy érdemi emelkedés, vagy csak látszatemelkedés indult el?

1, A font az angol gazdaság beroppanása miatt történelmi szinten gyenge. Ez önmagában egy indikátor, a font képes a további angol gazdasági visszaesés kizárásának lehetőségére már erősödni , képes jelentős korrekcióra egy ilyen történelmi padlófogás után, de ami valóban a régi fényébe hozza vissza, az minden bizonnyal a válság végén, a leívelő periódus végeztével indulna el. A probléma az, hogy ennek egyelőre semmi nyoma a font indexében. Anglia óvatosan csökkent kamatot.

2, Az egyik leginkább meggyötört deviza, vs jen (Gbp/Jpy) kereszt most is jól tükrözi mi volt, és mindig jócskán előre mozog, mutat irányt. A jen gyengülése kisbefektetői körben is immár köztudott, hogy a részvénypiacoknak kedvező időszakban lehetséges (jellemzően). E két deviza relációja véleményem szerint kiváló indikátora lesz a következő időszakban a világban várható részvénypiaci mozgásoknak, trendeknek, altrendeknek. Hiszen az új gazdasági világválság által egyik legjobban megkínzott, de erős nemzet fizetőeszköze áll szemben a leginkább érzékeny carrypénzzel, a jennel. A probléma, hogy a Gbp/jpy még egyetlen normális korrekciót sem hajtott még végre, amióta a masszív sell trendje tart (gyakorlatilag a válság indexben megmutatkozott kitörésének előestéje óta), és jelenleg is nyögvenyelős alsópinceszintű sávban téblábol.

3, Az USD érdemi gyengülése nem látható. Miért is kéne látszódnia? A pénz (usd, mely a világ alap bázisdevizája) eltűnik. Ez óhatatlanul dollárerősödést okoz, hiszen kevesebb van. A régi ,és immár beomlott áldatlan állapotnak nem kell ahhopz visszatérnie, hogy az usd gyengüljön ismét. Elég, ha a pénz elégésének folyamata lassul, esetleg leáll. A probléma, hogy ennek nyoma sincs, mint régen a könyvégetéseken olyan hevesen és megállíthatatlanul ég, illan el a pénz a világ globális rendszeréből. Usának lassan nincs hova kamatot csökkentenie.

4, A CAD az AUD és a rubel (utóbbi csalós, mert nem valódi szabadpiaci eszköz) indexe fontos
jelző a reáélszférában tomboló recesszió mérséklődéséről, nem is annyira a várható jövőt, sokkal inkább a jelent mutatják, azzal, hogy erősödésük ezen nemzetek fizetőeszköze iránti keresletnövekedést mutatják. Ez pedig akkor divat, ha ezen országok nyersanyagkitermelésre és feldolgozásra épülő gazdasága foglalkoztatva van ismét. A probléma, hogy némi megnyugváson kívül más nem történik az aud és cad esetében, erősödésük az indexükben nincs napirenden.

5, A svájci frank, mint klasszikus menekülőútvonal gyengülése kell, hogy jelezze, valami mocorog a stabilitás felé. A frank fonttal szembeni relációja a gbp/jpy-n kívül lesz majd kiváló indikátora a részvénypiacok érdemi emelkedésének. Nyoma sincs ennek. Svájc a napokban meglépte kamatainak csökkentését. Kérdés, ez pálya, vagy egyedi eset? Ha az előbbi, akkor a frank jelentős volatilitást fog felvenni, sokkal nagyobbat mint a mostani.

Nézzük mi a helyzet a régiónkkal?

Egyszerű a képlet. Azon pénzek, melyek kimenekülnek egy időre a spekulációs pályáról és aránylag biztonságosabb területre parkolnak ideiglenesen, előszeretettel választják a régiónkkal megegyező besorolású területeket, így hazánkat is. Vagy a kamat vonzó ha baj van, vagy a meglehetősen kockázatmentes befektetési jelleg bikapiacon részvényekbe a vonzó, de valami mindig vonzó. Hát most nem. Most valahogy semmi sem vonzó. Látványos tőkekivonás után maximalizált pangás van a béten. Hol itt a nagy pénz? Nem a rv piaci long oldalon, az könnyen látható. A probléma az, hogy nem az első jele lesz a válság végének, hogy hazánkba ömlik vissza az alapok tőkéje. Hanem a sokadik. De még az első jele sem mutatkozik, mikor lesz a sokadik? Jelenleg azon pénzügyi kockázati vagy nyugdíjalapok, melyek vásárlásra adnák a fejüket, mert a portfóliójukba felvennének 5-6 %-ra cseh, lengyel és magyar részvényeket, a saját sebeiket nyalogatják összetöpörödve, és azon filóznak, hogy a jóistenbe állítsák meg a hónapok óta tartó folyamatos tőkekiáramlást. Kissé messze van ez az állapot attól, hogy özönlenek hazánkba vásárolni. No mert brokitársadalom ide, lelkes optimista kisbüfi oda, itt emelkedés csak akkor lesz, ha ezek megint nettó vevőkké válnak. Jelenleg a sötét oldalon állnak. Ilyen egyszerű. Hazánkban nemsokára választások is lesznek,ez jelentős visszatartó erő lesz hamarosan. A kamatokat számomra követhetetlen logikával húzza-vonja az MNB, de gyanítom, az emelést lassan leveszik a napirendről nagyon helyesen.

Végül összefoglalva mit lehet elmondani vagy még hozzátenni? (szerintem)

A nyersanyagáraknak vagy a kereslet növekedése, és/vagy a bázisdevizájuk gyengülése miatt emelkedniük kéne ha vége lenne a válságnak, pláne a medvepiacnak. Nyoma sincs ilyesminek. Az indexek most ebben a pillanatban jelentős emelkedésen vannak túl, de fura mód erős támaszokat nem vittek át egyelőre (Ausztrália egyáltalán nem, a future még lecsökkent Usa pénteki forgalomban sem, egész gyatrán áll még mindig). Az utóbbi napok indexemelkedése nélkülözte a jen gyengülését, valamennyit gyengült, de arányában messze nem annyit, mint amennyit az index emelkedett. Ez nagyon rossz előjel a további longra.

Fog emelkedni tovább az index? És ha igen meddig? És közben hány kanyart tesz meg? Technikai alapon napos bontásokban innen egyenesen tovább ritkán van út. Ha mégis, és ezt az ominózus ellenállást az indexek átviszik nyílegyenesen felfelé, az a lehető legrosszabb vari lesz. Ugyanis az ilyen meglehetősen ritka, de ha megvalósult, azt rendre hirtelen váratlan kiadós zakó követte. A napos boll szalag tetejéig így nem fog elmenni az index, de ami a gond a trédernek, hogy hirtelen-váratlan szakadás lesz egy olyan pontról, ahol gyakorlatilag semmi nincs, vagy csak egy hajszálnyi kis fal. Kiszámíthatatlan zakó várható magyarul tehát ebben az esetben. Másik vari ,innen kicsit vissza. Az emelkedés 1/6-át nem túl hevesen visszaadják, kanyarodnak egyet, újra nekifutnak ennek a már tesztelt ellenállásnak, és erővel átviszik, majd lendülettel elmennek a napos bontás boll szalagjának tetejéig. Ott egy kis visszahurok, vagy zakó, mindegy, de első körben addig. Ez a legjobb verzió egy longra. Harmadik verzió, innen visszafordul, megcsinálja az 1/6 csökkenést, aztán begyorsul az esés, és megy vissza ahonnan jött. A valószínűsíthető mozgásirány ez lesz szerintem, e háromból a legrosszabb a longra, ha minden teketória néklkül folytatja az emelkedést,. Akkor nem longolok.

Az egyik 1/6 verziónál, amikor a kanyart megcsinálja és felfelé indul megint, a shortot egy időre elfelejtem. A háromból három verzió is most short egyelőre tehát. Hogy tartom vagy zárom, az attól függ, amit már írtam.

Sok sikert és pénzt mindannyiotoknak.

13 megjegyzés:

Névtelen írta...

köszönöm a helyzetelemézést!

e-mailre majd tudnál válaszolni?

attiati

Névtelen írta...

Szia Dlph!

A bloggod rendkivül jó, de ezt már többször is emlitettem, de nem is ez a lényeg, hanem az hogy annó még nyár végén irtál (ha jól emlékszem) kb 150-155-dollárnál, hogy onnan long és 200 körüli célárat adtál meg.
Na most le a kalappal előtted :-)
És egyben ezzel kapcsolatdban kérdezném tisztelettel, hogy a zárt bloggodhoz, lehet-e még csatlakozni, ill. ha most nem akkor a jövöben lessz-e rá lehetőség még. (ha igen akkor miképpen?)
Usával kapcsolatban nekem az volt a meglátásom, ill. a scenáriom, hogy a héten kirakják a meredek csökkenő trend csati tetejére (trend csatin kvülre), ez idáig be is jött, és jővő héten várnék, én egy visszarakást ebbe a csatiba (09.28, 11.04, 11.26-i gyertyák hight összekötve kapom a csatornát).
A pénteki kereskedést látva viszont picit elbizonytalanodtam, mivel szinte "harc nélkül" tették ki.
Bár lehet most van az az időszak hogy long (senki nem hiszi el, és ha már mindenki elhíszi akkor indul újra a zakó)
Viszont megjegyezni kivánom, hogy pont ellenállásnál állt meg a dow

Üdv:
Gábor

zuzzo írta...

that's great and absolutely correct..

a cad-hez annyit azonban hozzátennék, hogy a feldolgozó és szolgáltató/bedolgozó ipar legalább annyira jelentős mint az alapanyagoos/bányászós, a kettő egymástól függetlenül is infukálhatja a cad erősödéét.
Kína: "xiang gyivák" elmondása szerint folyamatban van egy erős kapitalista konszolodicáió, ami azt jelenti, hogy sok kis manufaktúra /tőkeszegényebb cég húzza le a rolót vagy olvad össze/be egy mega cégbe. Ezt persze sokan zokon veszik, mert jelentősen lecsökken a bevételük, de ugyanakkor örülnek, mert továbbra is van munkájuk ( melósok!)
A kínai kormáyn azon próbál pedálozni, hogy a roló lehúzás a nagyokat ne érje el, ezért próbálja a belső keresletet felpörgetni. Azonban nehéz az évtizedes "spórolós" beidegződést feltörni úgy hogy nincs kézzelfogható biztoséték szociális háló formájában. Ez a nagyobb városokban már igaz, de vidéken még nyomát sem látni.
Szerencsére a vidéki embert a jelenlegi problémák még nem érték el, mert élelmiszerből folyamatosan egyre több kell és ez nekik nagyon jó.
A kínai kormány egyelőre úgy tűnik, hogy kellően sok pénzt halmozott fel ahhoz, hogy a válságot átvészeltese az országgal állami infrastruktúrális megrendelések által. Szerintem kína összeomlása nincs napirenden - szvsz.
Ami az emelkedés ellen szól:
kötvényes fronton mint ahogy kb 1 hónapja jeleztem, pont a november 4-i elnökválasztásra kiépüt egy kis alakzat, az ebből elvárható érték valahol 119-120 körülre volt tehető, ami egy korábbi lokális tető is volt. Inne vissza kellett volna pattannia - részben megvolt de csak korrekciócskára futotta- majd tovább erővel ( ismétlem erővel ) fölfelé tovább.
Erre írtam azt a hét elején, hogy valami nem stimmel, mert divergenssé váltak az instrumentum mozgások.
Kötvény és deviza fronton sell, rv piac buy - irányt mutat. Ez a divergencia továbbra is fennáll.
Ezt én úgy fordítom saját scenáriómban, hogy
1. valakik tudnak valamit és elindultak bevásárolni és tényleg lesz egy soha nem látott macirally
2. a rv piac tett egy fals bemozdulást azért, hogy azt a bizonyos falat erővel megprőbálja átvinni lefelé.
Miután a psziché azt mutatja, hogy mindenki kezd optimista lenni a mikulsárallyt ileltőleg a 2-es scenáriónak adok 70%-ot.

Névtelen írta...

Annyit fűznék még hozzá az előző hozzászólásomhoz, hogy ha elmegy a bojliig, akkor ki van jelölve elvileg a lankább meredekségű trend csati

Gábor

RészvényForgató írta...

DLPH

"Hazánkban nemsokára választások is lesznek,ez jelentős visszatartó erő lesz hamarosan."

Szerintem már most is az.
Tudjuk ugyanis, hogy jövőre lemerevedés következik a recesszió miatt, utána pedig attól való félelmek hogy a konjunktúra beindulása Magyarországon mire lesz elég. A következő kormány által vállalt struktúrális átalakítások mik lesznek? Zsákbamacska.
Talán konkrétabb kampányígéretek, a választás lezajlása után jöhet komolyabb pénz a BÉT-re. (Az is csak akkor ha lesz elég hajlandóág a magasabb de kockázatosabb hozamokra.)
Addig marad a misztikus mikulásralli. Meg majd a január 20-i Obama beiktatás. Meg a többi reménysugár.


zuzzo

"Szerintem kína összeomlása nincs napirenden - szvsz. "

szvsz sem.
Ha ott a Párt azt mondja hogy nincs összeomlás, akkor nincs összeomlás.
:)
Esetleg Kína is beszállhat a hitelbuborék fújásába.
(Minden paraszt kap egy plazmatévét 50 éves hitelre. Majd az unokája átveszi a hitelt, ha mégse sikerülne visszafizetni.)

"Miután a psziché azt mutatja, hogy mindenki kezd optimista lenni a mikulsárallyt ileltőleg a 2-es scenáriónak adok 70%-ot."

Biztos hogy ez mindíg fordítva működik?
A pszihé mikulásrallit akar, ez miért csak 30%?
Kis forgalommal kialakulhat egy magasabb ár, annyi kell hozzá hogy az alapok egy kicsit pihenjenek az eladással.
(Nem tudom mire készülnek. Venni még nem akarnak az elég jól látszik a részvénysúlyozás riportokból)

DLPH írta...

Zuzzo, Kína további jelentős rv piaci süllyedésére gondoltam a fent említett okok miatt, mint egy veszélyforrásra a jelenben.
Nem a pénzügyi összeomlására.

Elnézést , ha félreérthető voltam. Az egyik legnagyobb ha nem a legnagyobb valutatartalékkal rendelkező állam költségvetése értelemszerűen nem mehet csődbe.

Köszönöm a kiigazítást, valóban féreérthető volt.

Szia :)

Névtelen írta...

En volnek a multkori "bunkozo" nevtelen, most szeretnek a fair play jegyeben koszonetet mondani egy nagyon hasznos es alapos bejegyzesert.

Kissherceg írta...

Tavasszal is volt divergencia a részvény és pl deviza piacok között.

DLPH írta...

Névtelen, belátom, ha valaki nem kíséri figyelemmel már évek óta amit művelek, annak meghökkentő a stílusom néha. Igazad van, ez bunkó reakció volt. De ez nem ilyen egyszerű. Nem érdekes, én kérek elnézést.

Hercegem szóval belongozódtál? :)) Értöm :)

Volt. Csak nem így, ellenkezőleg. Vagyis...gyenge jeneknél még eshet az index maciban, de erős jeneknél nem rallizhat maciban sem...

Kissé nem mind1 :)

DLPH írta...

Ez a divegrencidolog amúgy jellegzetes medvepiaci sajátosság.

pajkos írta...

Sziasztok!

Angol euro lehetőségéhez, vagy legalábbis az ilyen pletykákhoz mit szóltok?
GBP/JPY kurzus mint indikátor alakulását bármiben is befolyásolhatja ez?
A reggeli árfolyamot elnézve, nem nagyon, USD/JPY követi épp (vagy fordítva).

pajkos

KisL írta...

Elég érdekesen néznek ki a GBP/bármi deviza keresztek. Nem annyira longos jel.

user137 írta...

Nagyszerű ez az írás, köszönet érte. De a korábbihoz hasonlóan vegyük elő fél év múlva, kiváncsi leszek rá, h mi lesz belőle.