Az új közös blog végleges formája : részben fizetős.

Bárki számára elérhető, bizonyos menüpontok azonban zártak, és csak blogtagoknak elérhetőek. Gondolom sejtitek, melyek azok. Mondjuk így : a megítélésem szerint érdemi információval bíróak zártak. Ez a link az új közös blogba visz :

http://www.dlphkozosblog.eoldal.hu/

2008. április 13., vasárnap

Olcsó vagy drága (USA)

Sokszor olvastam az elmúlt időszakban, hogy az USA részvények nagyon olcsók lettek, itt az idő hosszútávra befektetni. De ez tényleg így van?

Először nézzük a következő ábrát, ami historikus P/E adatokat mutat 2006-ig:


Látható, hogy már 2006-ban az átlag felett voltunk, de ez csak kb. 15%, messzemenő következtetést nem lehet belőle levonni, de az eső trend nyilvánvaló.

Most nézzük meg a P/E-ből a profitot, vagyis közelebbről a cégek profit marginjának alakulását historikusan:


Egy grafikon is segít:



Itt már jelentős az eltérés. Reális, hogy a cégek profit marginja +39%-ot mutasson az átlaghoz képest és minden idők csúcsán legyen? Ha esetleg az új iparágak esetében elképzelhető is, hogy pl. informatikában az utóbbi évtizdekben felfutó SAP vagy Oracle 30-35%-os profit marginja nem összehasonlítható a hardware gyártók profit marginjával, de általában ez az emelkedés indokolatlannak tűnik.

A történelmi grafikon pedig bizonyítja, hogy ezen a területen is néha kemény kiigazításokra kerül sor, mint a részvényindexek esetén is.

Ez alapján, ha csak az átlagos P/E és profit margin értékelésekhez térünk vissza, egy 7000-es DOW nem elképzelhetetlen.

Meglepő a tény, de egy komoly medvepiac esetén akár az 5000-es szint is lehetségessé válik?

Persze ez csak egy elemzés John Mauldint segítségül hívva, de gondolatébresztőnek kiváló.

12 megjegyzés:

DLPH írta...

Na ez megint nagyon jó....
csak ahogy eszembe jut...
egy rakás dolog nem olyan mint régen...a történelmi grafikonok ezért csalósak (szerintem)

információs korban vagyunk
a technikai fejlődés exponenciálisan gyorsul
6 milliárdan élünk a bolygón (vagy több, nem tudom)
globális ,villámgyors és döntéselőkészített a tőke mozgása
nem úgy, mint régen

így hirtelen...ezek nem engedik meg a régi korokkal az analógiákat

pld 5000 dow? akkor Usa már elveszíttette gazdasági erőfölényét, amiből a katonai erőfölényének elvesztése is velejárna

politikai instabilitás, polgárháborúk az usában...

a 7K is most nekem elképesztően necces...

persze a mostani vagy kb mostani dollárértékkel nézem..

mert ha pld az eur/usd 1.00 alá menne, akkor ezek nagyon is korrekt indextartományok lehetnek mindenféle instabilitás nélkül is...

hirtelen ennyi jut eszembe, de nagyon jók....

DLPH írta...

az ábrák

drop írta...

"egy rakás dolog nem olyan mint régen"
Ez a mondat nagyon rosszul :) Ezt mindig, mindenki mondhatja. pl. a .com lufinak is az egyik kedvenc jelmondata volt.

"információs korban vagyunk
a technikai fejlődés exponenciálisan gyorsul
6 milliárdan élünk a bolygón (vagy több, nem tudom)
globális ,villámgyors és döntéselőkészített a tőke mozgása
nem úgy, mint régen"
Ez ezer sebből vérzik. Ha a cégek nyereségei esni kezdenek, akkor az árfolyamuk is szépen lassan vagy gyorsan esni fog és teljesen mindegy, a tőke milyen gyorsan reagál.
A FED ékes példája annak, ami a mai piacokat jellemzi: káosz. Ezt az egész hitelválságot pár évvel ezelőtt megakadályozhatták volna, látniuk kellett, mi történik. Szvsz még ma sem tudják, mit csinálnak, napról napra élnek.

drop írta...

a hangzik szó kimaradt az első mondatból

DLPH írta...

Alábecsülöd a globális irányítók szellemi potenciálját. Szerintem. Nagyon is tudják mit csinálnak.

Lásd olaj drágítása, dollár gyengítése. Az első olajválság kitörése ELŐTT rátették a kezüket a startégia mennyiségre, amivel már érdemes biznicelni. Most a folyamat 3/4 -nél vagyunk.
ÉS ezt folyttják. 10-15 év , és az a sok akkor más piszokerős dollár szépen bagóért kivásárol megint valamit, ami akkor nagyon "olcsó".

Precíz tervezést látok (nem csak e miatt) e mögött, szinte minden globális és elég lassú (10-30 év) pénzügyi folyamat mögött.

Jó. Elmondtam. Nem várom a világvégét. Ezer és egy módon beavatkozhatnak.

Egyébként ne értsd félre , nekem olyan mindegy. Csak mozogjon valamerre. Pont az a gondom, hogy ez a világvége nem sanszos, így nem lehetek full shortban.

Pláne most.

drop írta...

Eltér a véleményünk, de ez nem baj.
Én sem világvégét jósolok, szvsz egy 7000-es DOW sem lenne az (miért lenne?). De beavatkozásra most nem látok esélyt. Elkúrták, nem kicsit, nagyon. Az USA állam lassan már überel minket az eladósodottságban, a lakosság szintén. Kevesebb pénz áll rendelkezésre fogyasztani, már pedig a piacokat csakis ez hajthatja. Hogy ez egy tudatos terv következménye-e, azt nem tudom, de visszautat nem látok, ha átgondolt a dolog, akkor sem.
Ha tudatos a dolog, akkor inkább jogkörök kiszélesítésére (pl. FED) mehet ki a játék, amihez viszont minél nagyobb a válság, annál kedvezőbb lehetőség kínálkozik.

De én annak adom a legnagyobb esélyt, hogy a FED-del az élen fogalmuk sincsen, mit csinálnak. Legfeljebb rövidtávú korrupt érdekeket szolgálnak, szolgáltak, azért jutottak ide.

zuzzo írta...

Hirtelen elfogyott az EU-ban a termőföld amin meg tudnák temelni a bioüzemanyag alapjául szolgáló cuccost.
Eddig ezt nem számolta ki senki???
Beültettek mindenkit ebbe a nagy biznicbe - bioetanol üzem, stb, mára kiderül, hogy ezek a technológiák az első generációsak, és nem elég hatékonyak, és jelenleg már a 3. generációsat fejlesztik... és akkor most hátraarc mert kiderül, hogy a takarmány árak elszálltak és az eu nem tudja a EU-s parasztot nagyobb mértékben dotálni, tehát az élelmiszerár bomba ezen az úton atomvillanásként fog végigtarolni mindent.
Mennyi volt 18 hónapja egy liter étolaj ( kb 200-230 ft) és most ( 450-500 ft) ez csak egy termék, nyilván ezért nincs inflációs hatása... Az olaj ára egekben, nyersanyagok egekben , élelmiszer ( támogatás nélkül) egekben, tartós fogyasztási cikkek ( folyamatosan esnek ahogy a kereslet is csökken irántuk).
Az utóbbi időben egyre kevésbé lett fontos a tulajdon a birtoklás (lízing, faktoring, származékos ügyletek, stb), pedig valahol mindig ez biztosít "hatalmat", talán a mélyben éppen ez történik.

zuzzo írta...

Pénz van a rendszerben, a kérdés az most éppen hová vándorol???
Nem azt értem ezalatt, hogy nyersanyagba, vagy autószektorba, hanem az, hogy ki áll a pénzáram végén, és az egyén milyen mértékben kezdi el felélni tartalékait. Az intézményi, banki, biztosítói pénzek totális kontroll menedzsment alatt állnak, a egyént ki kell vonni a paicról ( erről is szól a játék)
Melyik munkáltatónak érdeke, hogy a dolgozóknak sokkal többet fizessenek mint amennyiért még éppen elvégeznék az adott munkát, hová gondolunk, a többlet mind moind értékes profitból lett kifizetve....:-))))

drop írta...

Igen, a bioüzemanyag körül, ami folyik, elképesztő. Az MTA 10 éve megmondta, hogy ez egy zsákutca. Gondolom megtette ugyanezt a világ összes józan ésszel megáldott kutatója, de senki nem foglalkozott vele kormányszinten. De miért? Magyarázatként csak 2 dolgot tudok itt is elképzelni:

1. A DLPH által is emlegetett felsőbb hatalom, ami valamilyen átgondolt terv alapján cselekszik. (pl. világkormány hosszútávú célként)
2. Rövidtávú érdekek, korrupció, megvesztegetés, cégérdekek

Kissherceg írta...

Drop: http://money.cnn.com/2008/04/11/news/newsmakers/varchaver_buffett.fortune/index.htm

drop írta...

kicsi herceg, elolvastam, de elég uncsi volt.
Egy CEO nem mondhat soha túlságosan negatív véleményt, mert másnap megnézhetné a cégének részvényárát :)

Kissherceg írta...

:)