Az új közös blog végleges formája : részben fizetős.

Bárki számára elérhető, bizonyos menüpontok azonban zártak, és csak blogtagoknak elérhetőek. Gondolom sejtitek, melyek azok. Mondjuk így : a megítélésem szerint érdemi információval bíróak zártak. Ez a link az új közös blogba visz :

http://www.dlphkozosblog.eoldal.hu/

2008. május 23., péntek

Peak Oil

Tényleg lufi az olajár? Mindenki erről beszél mostanában.
Lufiról akkor beszélhetünk, ha a kínálat jelentősen nagyobb a keresletnél. Erről lenne most szó, 130 dolláros árnál? Kötve hiszem. Sem 80, sem 100, 130, 150 dolláros árnál nem fog a kínálat jelentősen megnőni. Miért? Mert nem tudnak többet kitermelni.

Csak néhány adat:
- Oroszország termelése az idén 3%-kal hanyatlik
- A becslések alapján az USA 3. legnagyob olaj beszállítója Mexikó 2014-ig tud csak szállítani, utána valszeg már nem jut nekik exportra
- Szaud-Arábia, az USA jó barátja láthatóan nem tudja fokozni a kitermelését az USA bármennyire szeretné is.
- Az újonnan felfedezett olajmezők sokszor lufi hírek vagy nagyon nehezen kitermelhetők, esetleg alacsony hozammal

A világ legnagyobb és legkönnyebben kitermelhető kőolajmezőinek hozama csökken. Hiába van a földben még 30-40-50-100 évre elegendő olaj, nem termelhető ki a közeljövőben.
Hasonlatként a mostanában felfedezett magyar gázmezőket említeném. Felfedezték, ott van, de nem kitermelhető a mai technikával gazdaságosan vagy méginkább sehogyan.

A Peak Oil mostanában kezd felkapott téma lenni, sokan már évek óta figyelmeztetnek rá. Maga a kifejezés arra utal, hogy a kitermelés elérte a maximumát és nem fokozható tovább. Persze lehet, hogy a peak 2 év múlva lesz, de egy dolog nem vitatható, be fog következni. Ráadásul a világgazdaság fejlődésével egyre több olajra lenne szükségünk.

Eddig mindig volt elérhető olaj, annyi, amennyi kellett. De mi lesz, ha nem lesz? Ha hanyatlani kezd a kitermelés? Az ár robbanni fog, nem vitás. Nem tudom, hogy most hol tartunk ebben a folyamatban, de elképzelhetőnek tartom, hogy megkezdődött.

Azon pedig nem kell csodálkozni, hogy a média vonakodva elemzi a témát. Ha bevonulna a Peak Oil a köztudatba, az olajár hasonló szárnyalása méginkább folytatódna. Mivel az olaj a világ legfontosabb alapanyaga, az áremelkedés katasztrofális hatással lesz a világgazdaságra, ugyanis eddig csesztünk használható alternatíva után nézni.

Ezzel nem azt akartam írni, hogy 2 hét múlva 150 dollár lesz az olajár, de a tendencia egyértelmű. Az olajspekulációknál ezt mindenképpen vegyétek figyelembe.

13 megjegyzés:

DLPH írta...

Tökéletesen egyetértek.

Névtelen írta...

Nem mondanád, de egyáltalán nem zárható ki, hogy az olaj akár 2hét múlva 150USD lesz.

drop írta...

“My father rode a camel. I drive a car. My son flies a jet-plane. His son will ride a camel.”
—Saudi saying

zuzzo írta...

És mindezt tedd bele a globalizációba... lesz vajon elég
rizs a Föld népének, vagy elég fa amiből budipapírt lehet gyártani...
a nyersanyagok ára nem véletlenül szárnyal. Ennek oka nemcsak a növekvő népesség hanem a kapitalista fogyasztásorientált piacgazdaság. A cipő talpát manapság nem lehet javítani, mert nincs olyan ragasztó ami a habosított műanyagot tartósan fogná, ergo vegyél másikat, amit eldobsz annak a felsőrésze ugyan még jó, de a talpán befolyik a víz.
Mindenfelé csak a pazarlás megy, csak azért, hogy a termelő cégeknek nagyobb legyen a profitjuk. Akor lesz pánik ha visszaesik de drasztikusan a fogyasztás. Miért is???
Apró szösszenet, hogy barcelona-ban nincs elég ivóvíz, az ukránok a bérük felét kajára költik. Új prioritások lépnek életbe, az emberek jó részének meg kell tanulnia lemondani sok mindenről és spórolni a jövőre.....

drop írta...

Az OPEC termelése 4%-kal hanyatlott az előző hónapban:

http://www.bloomberg.com/apps/news?pid=20601072&sid=a8Ly_081LZpQ&refer=energy

Névtelen írta...

Sziasztok. Ennél egyszerűbben látom a helyzetet. A részvényekből kiáramló lóvét be kell valahova fektetni. Ez most a nyersanyag, azon belül is olaj, gabona. Volt pár éve arany, most nem az, mert senkit sem érdekel. Az olajnak ez jól is jön, mivel ahogy írtad drop vannak olajmezők, csak még!! nem éri meg kitermelni az olajat. Majd 1xx esetleg 2xx olajárnál megéri. Egyszerű matek. Azért is gondolom ezt, mert miért van az, hogy a "napos" - megújuló energiáklra épülő cégek részvényei - részvények is esnek de durván, mikor az olaj az égben van? Józan paraszti ésszel nem az jönne, hogy a megújuló energiákra kellene fókuszálni, ha már ilyen drága az olaj? Csak kérdezem.

drop írta...

"mivel ahogy írtad drop vannak olajmezők, csak még!! nem éri meg kitermelni az olajat. Majd 1xx esetleg 2xx olajárnál megéri. Egyszerű matek"

Pont nem ezt írtam. A Peak Oil azt jelenti, hogy a kitermelés nem fokozható tovább, mert nem pénz, hanem geológiai kérdés.

Névtelen írta...

A hírek alapján a pentagon már dolgozik vmi alternatív üzemanyagon,Mari néni is olajat longol,mert trendel és tele a sajtó a témával és közben a távoli kifutású olaj ára alacsonyabb.
Állítólag, ha le kéne ténylegesen szállítani nem tudnák hol tárolni.

fir

pecskeke írta...

Én összetettebb kérdésnek látom az olajat. Peak oil, azaz csúcsra futtatott termelés. Viszont vannak olyan olajmezők, melyeket mondjuk 200 dolcsinál megérné kitermelni. Ebben a pillanatban a peak oil is emelkedik. Ugyanakkor kérdéses lesz-e aki 200at fizet egy hordó olajért? Fogja-e ott vki longolni? Mennyi lesz az üzemanyag? Visszaesik-e annak fogyasztása? Márciusban így is kevesebb mérföldet autóztak az amcsik, -4%-kal.

pecskeke írta...

Kanadai olajhomok: 141 milliárd hordó, kitermelhető 40 usd/hordó ártól. Jelen pillanatban 1,2 millió hordó/nap, 2020-ra 4-re emelhető.

Érdemes elolvasni: http://hu.wikipedia.org/wiki/Olajhozam-cs%C3%BAcs

Névtelen írta...

Drop,

ne hagyd figyelmen kívül, hogy a világgazdaság pénzmozgásainak 90%-a, spekulatív jellegű, vagyis nincs mögötte tényleges felhasználó, csak minden 10.!!!! vétel mögött.

Szvsz. az olajban is nagyon komoly spekulatív tőke van jelen, nem biztos, hogy itt is 90%, de 50%-nál biztos több.

Kíváncsi lennék, ha jönne egy olaj long szempontból negatív hír, mondjuk az OPEC úgy döntene, hogy megfontolja a kitermelés növelését, és elkezdenék likvidálni ezeket az olaj vételi pozikat, mekkorát szakadna az árfolyam egy-két hónap alatt?

banyaiz

Névtelen írta...

Hazudhattak is volna az olajtartalékokat illetően pl. Nem ez lett volna az első. Vagy valami trükkös szóbeli intervenció és annyi a hegymenetnek.

fir

Névtelen írta...

Banyaiz,

a valódi teljesítés és a spekulatív tőke arányáról korábban írt cikk, érdekes lehet:
az olajos bejegyzés: 2007.10.15
http://nyilasi.tozsdeforum.hu/blog/2007oktober.htm

ksd