Az új közös blog végleges formája : részben fizetős.

Bárki számára elérhető, bizonyos menüpontok azonban zártak, és csak blogtagoknak elérhetőek. Gondolom sejtitek, melyek azok. Mondjuk így : a megítélésem szerint érdemi információval bíróak zártak. Ez a link az új közös blogba visz :

http://www.dlphkozosblog.eoldal.hu/

2008. július 9., szerda

olaj - kaja - pénz - árfolyamok

Élesszemű drop kollégának sajnos igaza lesz szerintem is. - jó meglátás drop ! -
a pf mai cikkében egy kicsit kibújtatták azt a bizonyost a zsákból
http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?h=13&k=3&i=99358és
és sajno s afejlett világ olajkereslet visszaesése nem tudja ellensúlyozni a feltörekvők növekedési igényét.
A pálya tehát fel van festve.
Az oil peak egy kicsit szofisztikáltabban de megérkezett. Szerintem nem az a kérdés, hogy az olaj és az egyéb nyersanyagok plusz a kaja ára emelkedik-e még, hanem az HOGYAN?
A fejlett világ példáját követő, de tőle még nagyon távol levő és gazdaságilag kis országok kutya nagy bajban lesznek.
Ha az olaj a 200 $-os szintet csak egy év múlva éri el, akkor tartható a fejlődési ütem a feltörekvőknél is, ha azonban már az idén ősszel a fűtési szezon beköszöntekor meglép odáig, akkor kutya nagy bajban lesz a világgazdaság, mert olyan mértékű közvetett átárazásnak kellene jönnie ami a globális fogyasztást egyik napról a másikra dobná vissza.
KÍNA baromi jól csinálja. A saját gazdaságának a növekedését tartja szem előtt. Az olaj ára addig fog menni amíg a kínai gazdsági növekedés a nem csökken 5-6% alá. - jelenleg 9,2% a várakozás.
11,x-ről jött le idáig, van még egy kis tér lefelé ...
...

A jelenlegi helyzetben tudomásul kell venni, hogy egy globális átárazódás van folyamatban, a piac a 6,5 mrd ember igényének megfelelően átárazza egyes termékek árát. Ahol a kormányok rendelkeznek kellő befolyással az árakra vagy netán kellő tartalékkal ott lehet nyomni egy kis diszkontot a lakosság felé, ahol nincs erre lehetőség, ott "lázadás" lesz- sajnos akár szó szerint is lehet erről szó- idővel élesedni fog a helyzet.
Az olajkitermelő "banditák" addig tudnak packázni amíg az embereiknek lesz mit enni és inni is.
Azt hiszem ez a két pólus húzd meg ereszd meg játéka lesz hosszútávon a meghatározó.
Hogy ez minket hogyan fog érinteni?
kaja egy tegnapi rádióinterjú szerint oké, mert a magyar földön kb 13millió ember számára lehet növénytermesztést ill. állattenyésztést biztosítani ( értsd jól) , az energia necces.
Azt gondolom, hogy jelentős megszorításra lesz szükség, a termosztátot télen 15-16 fokra (!) kell belöni a jelenlegi 20-22 helyett és akkor talán tartható lesz a gáz ára is.

Pénzügyi rendszer
Bármilyen hihetetlen , de akkoris ezt lesz a legkönnyebb megmenteni, mert csupán pénz kérdése az egész, ez pedig jelenleg dögivel van. A folyamat addig lesz nehézkes, amíg a finanszírozók és a finanszírozásra szorulók között nem jön létre "összhang". Azt gondolom, hogy alapvetően a fejlett világ bankjai nehezen adják be a derekukat az ázsiai és közel keleti finanszírozóknak, legalábbis nem akarják őket beengedni a könyveikig. A sok évszázados tapasztalatot pénzügyi fogásokat , rafinériákat féltve őrzik, - szerintem nem túl sokáig-
Jelenleg az eladatlan lakásállomány odakint kb 10 hónap alatt tudna elfogyni, miközben az új építések is drasztikusan visszaestek, szerintem jó becslés azt mondani, hogy jövő tavaszra fellélegezhetnek a bankok az ingatlan szektor nyomása alól, nagyobb trendforduló ezért csak jövő év elején indulhat - mai meglátás alapján-

Amcsi polgár:
Köszöni szépen nagyon szarul érzi magát Mr. Paul azt mondja, hogy a fizujából annyi gallon benzint tud venni most mint 30 éve csakhogy most 4x annyi a fizuja és ez őt most nagyon "sztatja". Ezen kívül az életviteli kiadásait prioritásban veszi vissza. pl : az unokája csak 1 féle sportedzésre jár, - korábbi 2-3 helyett-
Azt mondja még, hogy az amerikai fogyasztásra és zsoolgáltatásra épülő cégek tökeit jól elkapták, további leépítések várhatóak. Kevesebb a bónusz is, elvonják a "szolgálati ebédet", csökkentik a személyes eü támogatást. Zsugorodnak minden téren.

Dollár
Alaposabban átgondolva, a FED sokkal ügyesebb mint gondoltam.
Alapvető eltérés az ECB és a FED között az, hogy a nagy gazd-i világválság után az amcsiknál defláció volt és attól félnek, a világháboúk után európában meg hiperinfláció volt és így itt ettől félnek.
A tapasztalat azt mutatja, hogy a hiperinflációt könnyebb kezelni mint a deflációt.
A lényeg az, hogy a gazdasági növekedés ne álljon le. A FED a -1. időpontban lépett a gazdasági növekedés érdekében, míg az ECB inflációs félelmei mentén mozog előre, holott látszik, hogy ha a németek is kapitulálnak akkot a NY-E-recesszióba zuhan. Érdekes lesz, a sztori, ha trisé majsztró azzal szembesül, hogy még mindig magas az infláció, viszont az eu gazdasága stagnál, az is csak annak lesz köszönhető, hogy az újonnan csatlakozottak közül egynéhány még tud növekedni, a ny-ei szektor pedig zsugorodik, növekszik a munkanélküliség is, az árak sem akarnak csökkenni, előbb utóbb kénytelen lesz csökkenteni, kvázi jövő év elejére aktuális lehet, miközben az amcsik jövő év elején gondolkodhatnak az emelési ciklus kezdésén. Várhatóan ekkor jön el a dollár fordulás ideje is.
Ami paradox módon csökkentheti / fékezheti a további árdrágulást, kvázi lejjebb nyomhatja az inflációt...
Az európai gazdaság ekkorra a béka feneke alá le lesz ültetve...

szőr mentén ennyit gondolok a jövő átfogó folyamatairól

2 megjegyzés:

Kissherceg írta...

szép hozzászólás, tetszik :)

nemar írta...

Zúzzós szöveg, élvezettel olvastam!