Az új közös blog végleges formája : részben fizetős.

Bárki számára elérhető, bizonyos menüpontok azonban zártak, és csak blogtagoknak elérhetőek. Gondolom sejtitek, melyek azok. Mondjuk így : a megítélésem szerint érdemi információval bíróak zártak. Ez a link az új közös blogba visz :

http://www.dlphkozosblog.eoldal.hu/

2008. július 31., csütörtök

Tanmese a Peak Oil-ról

Történetünk főhőse M. King Hubbert, a Shell geológusa. Na és természetesen az olaj, az USA-ban kitermelt olaj.

Egy nap 1956-ban Hubbert egy olyan gondolattal állt elő, ami egyáltalán nem tetszett a főnökeinek. Kiszámította, hogy az olajtermelés az USA "alsó 48" államában 1971-re el fogja érni a tetőpontját.Elméletéről az Amerikai Petróleumintézet egyik konferenciáján kívánt előadást tartani. Főnökei a Shellnél az utolsó pillanatig próbáltak nyomás gyakorolni rá és lebeszélni tervéről. Hubbert makacs ember volt és az előadást szerencsére megtartotta.
Megértette, hogy az olaj csak bizonyos kiválasztott helyeken képződik , nagyon különleges feltételek együttállása esetén és ezért a képződött olaj mennyisége nem lehet korlátlan az USA-ban vagy a világon. Más példákból ismerte, hogy a kitermelés egy haranggörbe alakot szokott követni. Kiszámolta, hogy ez az elméletnek nem csak egy olajmezőre, hanem régiókra és országokra is igaznak kell lennie. Figyelembe vette az USA olajmező felfedezéseinek alakulását és észrevette, hogy az olajfeltárási ráta 1930-ban tetőzött. Megbecsülte, mennyi a valaha várhatóan kitermelhető olaj mennyisége a 48 államban és ebből kiszámolta, mikor fog tetőzni a kitermelés.
Természetesen senki sem hitt neki. Abban az időben az olajtermelés állandóan emelkedett, nem érdekelt senkit, hogy korábbi munkái alapján Hubbert világhírű geológus volt, kinevették és gúnyt űztek belőle. Az amerikai geológiai intézet mindent megtett, hogy a kitermelhető olajtartalékok mennyiségét "átírja" és messze túlbecsülték.
A 48 állam kitermelése 1970-ben tetőzött, azóta esik, pedig akkoriban is egyre újabb technikákat vetettek be újabb olajmezők feltárására. Az Amerikai Geológiai Intézet vezetőjét végül 1977-ben kényszerítették lemondásra.

Ha valaki bármilyen hasonlóságot észrevenne a mai, az egész világra vonatkoztatott helyzettel, az csak a véletlen műve lehet :)

9 megjegyzés:

drop írta...

Forrás:

Jeremy Leggett
A fele már elfogyott

Mindenkinek melegen ajánlom, világhírű könyv egy olajgeológustól.

zuzzo írta...

Szerintem napról napra kevésbé kell bizonygatni ezt a tényt.
Nem tudom melyik személy mondta, de akkor lényegtelennek hangzott miszerint az oroszok egy ideig nem tudnak annyi olajat kitermelni mint 2007-ben.
Ráadásul minél inkább kisebb a különbség a névleges és a valós kitermelési kapacitás között, annál inkább lehet ez a spekulánsok játéktere is. Itt elsősorban a H. Chavez, Nigériai fegyveresek, Ahmadinejad és egyéb szeméyeket értem sekuláns alatt.
Ami pedig a motorizációt illeti jelenleg ha a toyota gyárt évente 10 mill. darabot és utána jönnek a töbiek, akkor ha csak ex has azt mondom, hogy évente 80millió járművet legyártanak a világon akkor az inkább alul becslés.
Elnézve az átlagéletkort tuti, hogy ha itt lenne a zsír új szuper technológia és mindenki azt gyártaná akkor is kevés lenne egy évtized hozzá.
Azután itt vannak a PET palackok , nylon zacskók, műanyag cipők, műanyag fürdőkédak- hámmeg a plazma tévéh öcsém- az autó belső, az óccsó pulóver, és minden más kacat amit tonna szám gyártanak a kőolajból. Ezeket csak kis mértékben hasznosízják újra, azt is leginkáb égetgés formájában.Kész vége füstbe ment terv ennek a folytatása.
A pazarló világnak annyi.
Néhény alkalommal jártam a brit vidékeken. - hercegem erősíts meg ( bár te nyáron voltál kint), a skótoknál is, meg az íreknél is télen 16C körüli a szokásos hőmérséklet. Azt hiszem , ha a magyar lakosság azt szeretné, hogy olyan fűtése legyen amelyet ki is tud fizetni, efelé is el kell mozdulni. (16C !!! - kb 25-30%-os megtakarítás a jelenlegi szinthez képest) . A panelosok meg különösen ne sírjanak, ha megengedhetik, hogy télen nyitott ablaknál alszanak ....
Az olaj korrekciójában véleményem szerint csupán a sokat emlegetett pszicho volt az amit egy ideig meg tudtak változtatni.
Ha technikailag nézem, akkor az elmúlt másfél év eseményei kapcsán az olaj kirajzolta magának azt a csatornát amiben haladni szeretne.
Azt sem szabad elfelejteni amit még anno gentle is feltett - ha jól emlékszem- , miszerint az olaj
egy 20 azaz húsz éves bázisból tört ki felfelé. Ezt meg is tartotta, tehát 20 éves irányt jelölt meg, ebből csak 8 telt el eddig ( és már most is miylen keserves érzéseket okoz!!!) , 12 tehát még hátra van - ezt csak a technika mondja, de eddig semmi sem cáfolja ezt a tényt, sőt inkább minden csak megerősíti.
Azok az országok amelyek jelentős pénzügyi tartalékkal rendelkeznek a jövőben meg fogják tudni tartani gazdasági növekedésüket, a többiekre hosszabb távon sanyarú kenyérkereset vár.

drop írta...

"Azok az országok amelyek jelentős pénzügyi tartalékkal rendelkeznek a jövőben meg fogják tudni tartani gazdasági növekedésüket"

Szerintem kiderült, hogy nincsen decoupling, ha az USA esik, akkor az egész világ vele zuhan.
Nyertesek csak az olajországok lesznek, ők is csak a többiekhez viszonyítva.

Gentlemanus írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
Gentlemanus írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
Gentlemanus írta...

Sziasztok!

Drop, az utolsó mondatod miatt gondolom, hogy az Északi-sark alatt lévő olajtartalékok + Irán olaja stratégiai jelentőségűek, szvsz ezek miatt még lesz súlyos balhé a yenkeek meg az oroszok között. Putyin nem az a meghátrálós típus, meg azt is meg kell nézni, hogy kik állnak jobban zsetonilag. Oroszok okosak voltak, mert kipengették az összes adósságukat, és az orosz bizniszmenek felvásárolják a fél világot, ezzel szemben usa totál ko pénzügyi szempontból, és őket vásárolják fel az arabok, oroszok, kínaiak.

Putyin 2020-ig jelölte ki Oroszország stratégiai irányvonalát, ez egybe fog esni borzalmas és folyamatos nyersanyagáremelésekkel, stb.

Oroszország stratégiai jelentőségű ország a sokfajta nyersanyagtartaléka miatt. Ha nem fizetik meg a nyersanyagaiért a megfelelő árat, jók lesznek azok a hazai ipar, mezőgazdaság és egyéb gazdasági ágazatok számára is.

Egyébként megdöbbentő volt olvasni, hogy borzalmas potenciált jelent az orosz hazai belföldi gázfelvevő piac is ( dinamikusan növekvő iparnak & növekvő hazai fogyasztásnak köszönhetően ), így hazai szinten is a világpiaci árakat akarják bevezetni ( persze egy kicsit soft-landingesítve a privát szféra számára ), tehát magyarul az EU-nak, Kínának, Indiának, stb. versenyeznie kell árilag az orosz gázért nemsokára még az orosz hazai belső fogyasztással is.

Gentlemanus írta...

Zuzzo,

valójában az olaj igazi kitörése a dotcom lufi kipukkanása után indult el, 2003 elején, szép csendben, együtt a hatalmas 5 éves hiper részvénypiaci bullal. Tehát valójában ez a horror olajáremelkedés még alig 5 éve tart. Ráadásul azért is ilyen agresszív, mert 2003 és 2007 között kétszeresen is masszív présbe került, egyrészt 2003-ban 20 éves sávból tört ki, másrészt 2007-ben egy 27 év alatt képződött ékből.

Érdekes, valahogy a részvénypiaci bull közben nem tünt fel az embereknek, hogy hipp-hopp az olajár máris a 100 dollárt ostromolja, csak akkor kaptunk észbe, amikor 150 alól lefordult.

drop írta...

Iránban 100 mrd hordó a bizonyított készlet (vagyis 130, de ezt sokan nem hiszik el Iránnak), az Északi-Sarkon pedig a feltételezett mennyiség 90 mrd, amit valószínűleg túlbecsültek. Egyesek szerint pedig soha sem fogunk olajat kitermelni az Északi-Sarkon. Szóval nem említeném egy lapon a két helyet. Ha ránézel a világtérképre, akkor szerintem egyértelmű, hogy ki nyeri az Iránért vívott háborút. Na nem most, hanem mondjuk 5 év múlva, amikor Oroszország megerősödik a drága nyersanyagokon, az USA pedig elindul lefelé a lejtőn.

Az USA-t nem fogja senki felvásárolni, nem fogják engedni. A mostani pénzügyi válság első körében sok külföldi SWF befektetett bankokba, de irányítási jogot nem kaptak a cégekben. Törvény tiltja, a liberalizmus nem mindenkire vonatkozik egyenlően :) Úgyhogy Roubini pár napja feltette a kérdést, mi lesz a bankokkal a következő tőkeemelési körben, ugyanis ilyen feltételek mellett az arab országok már valszeg nem fogják nyomni a pénzt a bankszektorba. Szóval várhatóan marad az állami beavatkozás, az USA nem lesz kiárusítva. A töménytelen kölcsön, amit felvettek? Ez egy rejtély számomra, de szerintem soha nem fogják visszafizetni.

Gentlemanus írta...

Szia Drop!

Arra én is kíváncsi vagyok, hogy fognak akkor külföldről pénzt befektetni USA vállalatokba, ha a befektetők nem kapnak beleszólási vagy irányítási jogot a különböző cégekben?