Az új közös blog végleges formája : részben fizetős.

Bárki számára elérhető, bizonyos menüpontok azonban zártak, és csak blogtagoknak elérhetőek. Gondolom sejtitek, melyek azok. Mondjuk így : a megítélésem szerint érdemi információval bíróak zártak. Ez a link az új közös blogba visz :

http://www.dlphkozosblog.eoldal.hu/

2009. január 12., hétfő

OTP elmélkedés

Gondolom nagyjából mindenki tudja, hogy JB - új nevén Artio Global Management LLC - a pszáftől engedélyt kapott néhány napja, hogy növelje részesedését OTPben 15%-33% közötti mértékre. A pontos szöveg:

"A PSZÁF E-I 1171/2008. számú határozata az OTP Bank Nyrt-ben befolyásoló részesedés szerzés engedélyezéséről

Az Artio Global Management LLC (korábbi nevén: Julius Baer Investment Management LLC; központi iroda címe: 330 Madison Avenue, New York, USA) - a továbbiakban Kérelmező - által jogi képviselője útján a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletéhez - a továbbiakban: Felügyelet - benyújtott kérelemben foglaltak alapján a Felügyeleti Tanács az alábbi határozatot hozta:

1. E n g e d é l y e z i, hogy a Kérelmező az OTP Bank Nyilvánosan Működő Részvénytársaságban (székhelye: 1051 Budapest, Nádor u. 16.) 15%-ot meghaladó, de 33%-ot el nem érő mértékű közvetlen befolyásoló részesedést szerezzen.

2. A Kérelmező az 1. pontban meghatározott befolyásoló részesedés megszerzésének tényét, valamint a megszerzett részesedés mértékét - a részesedés megszerzését követő 15 napon belül - köteles a Felügyelet részére bejelenteni.

A határozatot a Felügyeleti Tanács a hitelintézetekről és a pénzügyi vállalkozásokról szóló 1996. évi CXII. törvény 14. § (1) bekezdés d) pontja, 17. § (2) bekezdése és 37. §-a alapján, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletéről szóló 1999. évi CXXIV. törvény 3. § a) pontjában biztosított hatáskörben eljárva hozta meg.

Mivel a kérelemnek a Felügyeleti Tanács helyt adott, a határozat indokolását és a jogorvoslatról szóló tájékoztatást a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény 72.§ (4) bekezdése alapján mellőzte.

Budapest, 2009. január 8.

A Felügyeleti Tanács nevében

Farkas István s.k.,

a PSZÁF Felügyeleti Tanácsának elnöke"


  • Szóval jelenlegi helyzetünk. Az új nagy tulaj valahol 10,8-15% között van OTPben jelenleg otpben. Jelentős árfolyamveszteséggel ül papírjain. Rahimkulovék nem kaptak a pszáfnél engedélyt részvény hányaduk növelésére. Néhány kérdés felmerül bennem
  1. Hol is szeretné megvenni ezt a hatalmas mennyiséget?
    Úgy gondolom valószínűleg nem mari nénitől és kissherceg bácsitól, viszont otpnek van rengeteg srv-je, ami menedzsment opciós mennyiség felett van jócskán. Jelenleg 17,419,267 darabbal rendelkeznek, ami 6,22%. Intézményi befektetők részvényállományáról sajnos nem tudok tájékoztatást adni, de ez még csak 6% és AGM 5%-23% közötti vásárlásra kapott lehetőséget.
  2. Miért kapott AGM és Rahim miért nem engedélyt?
    Sanyi nyugatra adná el inkább a céget, bármilyen későbbi probléma fellépése esetén? Így akarja feltőkésíteni az otp-t, (viszont srv legnagyobb hányadát 3400körül vásárolta az otp, tehát ha nem akar bukni a bolton akörül fogja eladni vagyis addig piacon olcsóbb vagy beáldozza a veszteséget készpénzért cserében) mert gyakorlatilag AGM ekkora mértékű részesedés szerzésével jelentős anyagi forráshoz juthat az OTP és tőkésítettségi rátája elérheti a nyári szintet.
    Sanyi bácsi ezzel a lépéssel a magyar bankmentő csomag iránt érzett kiszolgáltatottságát akarta csökkenteni, hogy Ferenc testvérünk (Gy.F) még véletlenül se érezze, hogy az állam komolyabb részesedést szerezhet otpben és ezt is elmutyizzák egymásnak így vagy úgy.
    Rahimkulov családdal mi a problémája Sándorunknak? Miért nem fogadta el részesedést növelő szándékukat? Jelentős szerepet játszottak az OTP 2006 őszi gyors feltámadásában a sokk után. Rahim családról terjengő pletykák, miszerint orosz elit kihelyezett bástyái illetve bábjai igaznak bizonyulnak és Sándorunk nem szimpatizál az orosz vezető réteggel? Pedig orosz piaci terjeszkedését előtudták volna segíteni OTPnek illetve biztos vagyok, hogy olcsóbb akvizíciós célpontokra is rávilágítottak volna.
  3. OTP tul. struktúrája:
    Srv: 6,2%, AGM 10,2-15%, Rahim 8,4%, Groupama 8%
    Rajtuk kívül volt ugye BONY letétkezelő, aki lelépett a papírból, illetve deutsche bak, amely rövid időre 5% fölé került, Sándorunk opciós pontjai miatt,
    de előttevalahol 3% tájékán voltak. Lakosság OTP részesedése sztm 25%körüli lehet minimum + intézményiek vagyis egyelőre körülbelül nagy tulajok(+OTP) kb 40%+lakosság 25%+intézményiek 35%.
  4. Honnan juthat jelentős részvénycsomaghoz AGM?
  5. Sándor ment az AGMhez, vagy AGM jött Sándorunkhoz?
    Ez a tény jelentősen befolyásolhatja a történet alakulását


Nektek mi a véleményetek, hogy látjátok jelenlegi helyzetet, mire következtettek ebből a jövőre?


ui: PSZÁF hír jan.08, nem kommentálom, hogy miért csak most jelent meg... Azóta esik a papír és két leminősítés érkezett. Érdekes :)

14 megjegyzés:

Névtelen írta...

Szépen összefoglaltad, én is ezen filóztam ma.
Rahimkulov szerintem az a fajta, akitől mindent kérdezhetsz, csak azt nem, honnan van a pénze...:)
Valószínűleg tavalyelőtt azért kosarazták ki pszaf-nél, mert Sanyi bá odatelefonált...:)
Azt kéne tudni, hogy a teljes lehetőséget kihasználja-e a Julius Baer, s azt milyen arányba szedegeti.
Nagytulajok most elég stabilnak tűnnek: Groupama biztos, Garancia eladása után jött a képbe, Rahimkulov nem hiszem borítana, miért tenné.., Julius meg még inkább venne.
Szerinted mi Sanyi bá terve: ha 3400-as részvényeket ad el, akkor mennyiért adná oda? Felvinnék a piaci árát addig?
Megtehetné, alááll 2700-nak és nem engedi bebukni, afölött, ha nemzetközi helyzet is igazolja, elindulhat fel a sávban 3200 felé... Ott megint alá kéne állnia:)
Szerintem még legreálisabb elképzelés az, hogy Julius fog venni piacról is pakkot, meg tőzsdén kívül is, ez alátámaszthatna egy longot, de csak akkor, ha Obama beiktatása is elindítaná Usa-ban.
Csak az a baj, ez csak utólag derül ki, mikor bejelentik, mennyit vettek.
Ha Julius piacról is vesz, ő lehet az árfolyamkarbantartó Sanyi bá helyett.:)
Ma pl volt nagyobb kiszálló, mert csatáztak sokat 2800-on, reggeli öntés is csak azért sikerült olyan mélyre, mert nem volt vevő a könyvben, utána a Julius hírre beindult, majd a kiszálló öntögetni kezdett, de elég óvatosan.
A két leminősítést szerintem senki sem veszi komolyan.
Az ország amúgy is leminősített, valutája instabil, belátható időn belül választások, ukrán leánybank problémái, hrivnya lejtmenete, gázmizéria, gazdasági recesszió, IMF hitel....
Sorolhatná. Mindegy mit mond pár usa-bank, aki idejön bevásárolni az tisztában van a kockázatokkal.

mocskos_spekuláns írta...

Hercegem utalni fogsz :) de szerintem ez is csak 1 olcso szinjatek, kis cirkusz a nepnek. Tomik a libat a kisbufi pedig nyeli. Mit nyilatkozott Sanyi a tv-ben mikor beszakadt az OTP??? Nagyon orul a kisbefektetok vasarlasainak es sok hasznot kivan nekik. Na onnan esett meg jo 30%-ot. Par honapja tettem fel 1 hosszutavu otp chartot egy eleg hihetetlen celarral azota semmi nem valtozott sot egyre nagyobb a kaki. MOL-rol is van 1 hatarozott velemenyem, szep szinjatek volt parhete kisbufi tomessel: szerintem 6000 korul evvegere, de majd jon chart is.

Névtelen írta...

Mari néniknél meg Mari bácsiknál is sok van ám.
Múltkor beszéltem vkivel, aki sosem vett korábban részvényt, de az októberi öntésben vett 3700 körül és feltett szándéka volt az, hogy extraprofittal fog kiszállni belőle, csak azt sajnálta, igen drágán vette.:)
Az időtáv se érdekelte-kiüli.
Ja és fogalma se volt, hogy most épp mennyi, Rahimkulovról se igen hallott, max jövő ilyenkor, ha ránéz majd.:)

Kissherceg írta...

Kezdő - ilyen illikvid piaci helyzetben OTPnek kell valami pluszt adnia, hogy megérje betolni ezt a 150-200milliárd HUFot kb... Ez a kérdés számomra igazából, hogy mit ajánlott fel sanyi.

Speki - sztm nem aza színház, hogy megveszi AGM a pakkot, hanem hogy hol és hogy jutunk el oda.

Ezen elmélkedem már egy régebbi tőzsdés társammal, neki mi a véleménye, mert nagy szivatás is lehet a végén.
Vásárlás sztm biztos, valszega 30% is, de ennek mi az ára, nem tudjuk.

Névtelen írta...

A legnegatívabb (egyik) szkenário, hogy tőzsdén kívül lebokszolják, majd idővel kivezetik a tőzsdéről.

Igy nem kell izgulni a rv árfolyam változás eredményre gyakorolt hatása miatt és nem kell tartani egy esetleges felvásárlástól sem a későbbiekben.

Mi (managment) maradunk, ti meg megkapjátok ennyiért.

alma írta...

vagy ez az egész story csak az árfolamkarbantartás része és AGM nem is akar semmit venni.:)

Gentlemanus írta...

Az én meglátásom az, hogy Orbán Viktornak kell az erős, nemzetközi szinten is jegyzett magyar bank, az OTP. Lehetőleg maradjon független, de ha ez semmiképp sem lenne lehetséges, akkor már inkább ugye jenki befolyás alá kerüljön. Gondolom ezt világossá is tehette, valamilyen formában a management előtt. Jövőre kegyetlen vereséget fognak mérni Viktorék a ciokomenistákra, ha csak valami oltári nagy gebasz nem lesz addig. Volt matgabnak egy érdekes gondolata a tekintetben, hogy rettenetesen furcsa, hogy az oroszok a saját érdekszféra övezetükben lévő hagyományosan szláv országoknak, mint Bulgária, Románia, Szerbia, Szlovákia, stb nem adtak gázt, mi mégis úgy, ahogy kaptuk. Feltette a kérdést, hogy vajon mit ígérhettek ezek még a hátunk mögött kint az oroszoknak. El lehet gondolkodni.

Én szerintem a jelenlegi helyzetben ritka előnyös megoldás egy pusztán pénzügyi befektetési alapnak hagyni / engedélyezni a nagyobb arányú részvényvásárlást. Mert átvenni nem akarja az otit, növekszik a baráti, hosszútávú, stabil, konzervatív kéz aránya és még cash-hez is jut a jelenlegi életveszélyes helyzetben az otp.

DLPH írta...

Megint szólok :

ne keverjéetek a fundát és a TA-t.
Most ha ezeken filóztok, akkor:

1, legyen ebben gyakorlatotok, mint a TA-s nak a TA-ban kell gyakorlatának lenni, különben veszít...kérdezni mindenki tud, JÓ választ adni hányan tudnak?

2, most akkor fundamentálisan vizsgáljátok az otp-t miközben 2700-as támaszoknál meg vennétek?

Nem mondok semmit. Csak azt, amit már mondtam. Ne keverjétek össze a TA--t és a fundát. Vagy ez, vagy az. Ez szabadon eldönthető. De akkor legyen a kiválasztott módszer következetesen végrehajtva.

Szerintem fundamentális elemzésből ha nem vagyunk bennfenntesek, behozhatatlan hátrányból indulunk. Találgatunk, kérdezünk, és tippelünk. TA sokkal könnyebb.

Kissherceg írta...

Nem kereskedésről szól, csak érdekel az ügylet :) Hátha valaki máshogy látja vagy tud pontosítani az általam leírtakon. Köszönöm az eddigi véleményeket. Más?

Névtelen írta...

Most nagyon felfelé áll a zászló az OTP-nek ezzel a potenciális nagy vásárlással, a végén még az a 3400-as piaci ár is bejöhet, ha USA tényleg fordulni bír és nem szakítja szét holnap a támaszait
(sztem: Dow 8350-8400, SP500 850).

Ráadásul a forint is erősödni kezdett és talán keleti barátaink is abbahagyják a héten ezt a gázosítást...

Névtelen írta...

Viszont lenne egy kérdésem is: honnan az az értesülés, hogy az OTP srv nagy része 3400-as áron van?

Kissherceg írta...

nézd vissza OTP srv-t amit csinált októberben. első öntésnél 3380-4300 azt hiszem addig vette, utána 2500ig lefele, de ott már nem olyan mértékben... Csak becslésem, semmi több, aki gondolja kimatekozhatja.

RészvényForgató írta...

Szerintem ez inkább jó hír lesz, de a rossz vállalati légkör nehéz béklyókat rak a kibontakozásra váró Obama rallira.
:)
A Nortel egyébként már régóta (évek óta) a csőd felé menetelt.
RIP.

Névtelen írta...

A legnegatívabb (egyik) szkenário, hogy tőzsdén kívül lebokszolják, majd idővel kivezetik a tőzsdéről.

Ezt 12-én írtam az otp-re.

Ha ez az új szabály létrejön, akkor nem csak otp-re.

:-(

Egy reggel majd azt látjuk,hogy nincs mit kiválasztani a listából?

Arról persze nem szól a fáma, hogy helyette honnan lesz forrásbevonás. Hitelből?