Az új közös blog végleges formája : részben fizetős.

Bárki számára elérhető, bizonyos menüpontok azonban zártak, és csak blogtagoknak elérhetőek. Gondolom sejtitek, melyek azok. Mondjuk így : a megítélésem szerint érdemi információval bíróak zártak. Ez a link az új közös blogba visz :

http://www.dlphkozosblog.eoldal.hu/

2008. február 28., csütörtök

Az utolsó sarkantyúgyár incorporation.

Jó a cím figyelemfelkeltésnek, legalább senki nem érti mi a fenét is jelenthet. Valószínűleg semmit. De ha mégis jelent valmit, akkor a következőre próbálok utalni :
valaha nagyon régen, a sarkantyúgyárak (manufaktúrák inkább...) bizony jólmenő vállalkozások lehettek és nyilván voltak is. Ment a szekér, nem volt vele gond, az emberek a sarkantyúkat vették mint a cukrot. Persze a szabadversenyes kapitalizmus okán egyre kevesebb sarkantyúgyár lett, azok viszont roppant jól dolgoztak. Hatékonyan, nem volt gond az értékesítéssel. De ugye senki sem szeretne részvényes lenni az utolsó sarkantyúgyárban, noha az adta el a legtöbb sarkantyút az elődei és versenytársai közül.
A Genesis rinyatopikra gondolok a pf-en. Ez egy blődi, semmilyen nulla kommunikációs porta.Magam gutaütést kapnék a sok ostobaságtól, ha komolyan venném. Értelemszerűen nem veszem komolyan, mint ahogy semmit, amit oda írok, vagy ott olvasok. Ellentétben ezzel a hellyel, amit szeretnék úgy megőrizni és olyannak, amilyen most.
Ugyanis a jelenlegi Genesis részvénytulajdonostársaimhoz szólok félve, óvatosan, bár annyira nem is....itt ha valaki ostobaságot ír, azonnal kitörlöm nyomtalanul. Mi változott?
A környezet. Ebben a nemzetközi helyzetben szárnyaló árfolyamra nem számítsatok. Fundamentálisan megalapozott árfolyamtartományban, annak is az alját kóstolgatva fog előrehaladni az árfolyam, ha feltételezem a majdani sikert.
Magam nem szeretnék az utolsó sarkantyúgyárban részvényes lenni, de szívesen birtokoltam volna részvényeket az első 100 autógyár egyikében., a kezdetek kezdetétől.
50 % esély van arra, hogy nem buknak el. Nem? Fifti-fifti. Vigyázzatok, mert ilyen kis közkézzel spekizni is életveszélyes. Ráadásul a mennyiség... mennyivel szeretnétek kiszállni, hogy majd alacsonyabban visszavegyétek? Ha 1000 eladó tétel megjelenik, mindjárt kitör a pánik, és a 30-40 es gigapakkok csak úgy füstölögnek riadtan piacin kiszórva. Nekem sokkal több van mint ezer. Eszembe nem jut megspekizni, kiszállni, visszavenni. Lehetetlen.

Emlékezzetek, minek vettétek meg? S ha az az ok megszűnt létezni, adjátok el.Azonnal.

Egyértelmű, hogy a többség azt hiszi most magában, ez volt itt a reklám helye. És poziból hazabeszélek. Eddgi összesen 1 (azaz egy) hozzászólásom volt Genesisről itt.
Nem is lesz több. De ezt az egyet talán megengedhetem magamnak...nem reklámnak szánom. Felőlem szakadjon be. Nem érdekel. Amíg nem buknak el, tartom a papírt. az biztos.

16 megjegyzés:

Névtelen írta...

Sziasztok,
egyszer irhatnatok a genesisrol (nem reklambol), mert szerintem sokan nem latjak at...(en sem).
A Genesis topikot olvasom (igy megkapom a napi humor-adagomat), :) de ott nem igazodok ki a sok felinformacio-informacio-paraztatas kozott. (psziches hatasokra, -hogy ki mennyire meggyozo-ugye meg nem veszunk...)
De tenyleg nem latom at hogy hogy all a projekt, milyen tamogatas van/van-e? , telek, gyar, megrendelesek?
Szoval ha valaki kesztetest erez magaban, hogy objektiven 15-20 sorban irjon rola (fundilag), ne fogja vissza magat.
Koszonom.
Lilia
ui.1.:
"50 % esély van arra, hogy nem buknak el. Nem? Fifti-fifti." -ezt en is igy latom , addig amig nem tudok rola semmit....piros-vagy fekete, mint a kaszinoban....
ui.2.:
Amugy mar a genesis topikban is szerettem volna kerni egy osszefoglalot, de ez alkalmat adna a sok komolytalan embernek, hogy oldalakon at fejtje ki a menekulest/vagy a vetel-kampanyt..
(koszonom meg egyszer , lehet akar ide a megjegyzesekbe is irni, nem kell kulon cikk...)

DLPH írta...

Szia Lilia. Hát van egy csomó infóm nekem is. Mercurius szakavatott, de őt már a fél világ piárigazgatónak iszi. Magam azért tartózkodom ettől, mert kis közkéz, egy otp-t a rongyos éltbe nem lehet se felbeszélni se le, de ez most nagyon sérülékeny én meg inkorrekt lennék, ha piárkodnék mellette.

De összeszedem a legfontosabb tényeket, melyekről biztosan tudom, hogy igazak.

Kicsit később. Ha nem baj...

Névtelen írta...

Nem, koszonom, nekem tenyleg a lenyeg a funda, nem akarok vasarolni, csak nem latom at.Tenyleg csak 10 sor teny kell...
Korrekt dolognak tartom, ha valaki leirja, hogy "pozibol" beszel.
De nem akartam a Genesis topikba ezt beirni, mert kapnek akkor gigabukokat es 3 oldalas omlengeseket....
Koszonom, Lilia

Kissherceg írta...

nédda :))

drop írta...

Ha a funda a lényeg neked, akkor ne a Genesis-szel próbálkozz. Ugyanis ez spekipapír.

Névtelen írta...

szia DLPH,
elnezest hogy ide irok, de a devizareszhez nem lehet hozzaszolni.
azt szeretnem megtudni, hogy mit jelent az hogy forditas nagyobb egyseggel.
egy pelda: "Cad/chf sell 1 egység 1.0821 stop és fordítás is 2 egység"
Geza

Névtelen írta...

Kedves Lilia!

Arra nem vállalkozom, hogy túl részletes lesz, vagy kielégítő.
Lényegében összeraktak egy remek üzleti tervet, egy igencsak kelendő és fejlődő ágazatban, amire megszerezték a támogatásokat a célországokból(Spanyol/Magyar/Szingapúr).
Van hitelgaranciára szándéknyilatkozatuk az EXIM banktól, valamint a szingapúri gyár finanszírozási hitelére is, szintén tőlük.
Megvették Spanyolországban a telket (opciójuk van a magyarra és a szingapúrira).
Szintén szándéknyilatkozatok az első 2 évi teljes termelés megvételére.
Megvan a mérnökcsapat, ami világszínvonalú elismertségnek örvend az ágazatban (know-how).
Az egyetlen ami még hibádzik, az az első gyártósor megrendeléséhez szükséges önrész (kb 40 millió Eur).
Ezt a köv. tőkeemelésből szándékoznak összehozni, ennek érdekében befektetőkkel folyamatosan folyik a tárgyalás, de mivel az állami támogatások utólagosak (mind az egyszeri pénz, mind az adó)enélkül az önrész nélkül nem tudnak belekezdeni.
(A második gyárra átváltható kötvény formában már rendelkezésükre áll 40 millió euro (egy nagy befektető azért mégiscsak került már:), ezt jelen esetben azért nem tudják lehívni, mert árfolyam és forgalomfüggő, és érdekükben áll hogy a 40 m-s keretösszegért minél kevesebb részvényt kelljen jegyeztetniük a GEM NY Inc-vel.)

Ezen megy a hiszti a Genesis topicban,mondván, hogy csúszni fog, meg nem lesz befektető, mert biztos túl magasra tették a mércét, túl drágán lehetne csak beszállni etc...
Ezek találgatások.

Az első tervekhez képest már volt csúszás(változtatások is, pl. még nagyobb volumen,más mérnökcsapat).
A cég managementje szerint ez a terv egy évig még simán eladható(pláne hogy minden hosszadalmas folyamat, ami egy ilyen volumenű project esetében jelentkezik már letárgyalva készen-és rendelkezésre áll).

Instant napelemgyár, csak a 'víz' kéne hozzá :))

Természetesen ez a 'víz' az ami jelenleg a kockázat.

A pontos adatokra vonatkozólag megtalálsz bármit a Genesis honlapján, vagy a Trendlines-os blogon.
Üdv:

moiser

Névtelen írta...

Szia Géza,
DLPH helyett: a fordítás azt jelenti, hogy a longot zárja, és rögtön shortot nyit.Azaz nyom egy sell gombot.Így érthető?
JD

Névtelen írta...

Érdekes a blog, érdekes véleményeket olvasni.
CSak néhány röpke gondolat.
Még emlékszem 7 dolláros olajárra.
ikor az egyetemre jártam,vizsgán kérdezték mennyi az olaj ára..épp 30dollárrol "esett" 27-re..
A DM(német márka) 3 USD-t ért..
Aztán egy dollárért fzettünk már 300 HUF-t.
Akkor épp oly hihetetlennek tüntek a mai számok.. 100 dolláros olaj, a dollárnál erősebb eur..stb.
és mégsem süllyedt recesszióba, omlott össze a világ.
Most sem fog.
Az olaj lobbi él helyzeti előnyével.De nagyon jól tudják, hogy ők is abból élnek, ha a világnak jól megy.És igazából nem is az számít, ABSZOLUT számokban mi mennyi, hanem a CSEREARÁNYOK.
Az olaj megy fel, de ha az olaj megy fel, akkor drágul az élelmiszer, a technológia stb..
DLPH-val értek egyet, találó a sarkantyúgyáras hasonlat..
Üdv
JD

potter írta...

DLPH!
ha kérhetnék egy dow rajzot!
köszönöm!
tisztelettel potter

Névtelen írta...

koszonom a napelem-kommentet!
(nekem csak az elso 10 sor jott "at" a genesis topikbol, tobbirol fogalmam se volt....)
Koszi!
L.

Névtelen írta...

Johndoe,
úgy látszik rosszul tettem fel a kérdést. a forditással tisztában vagyok. azt nem értem, hogy miért megy mindig több egységgel be forditás után. pl nyitás 2 egység forditás 3 egységgel.
Géza

Mercurius írta...

Dlph, Lilla...

Igen, én vagyok a PR igazgató... hmm... ha sokan tudnák a rideg valóságot, nem gondolnák így. Akik ismernek, és akikkel priv. levelezést folytatok, azok érdekes módon nem tartanak annak.

Mindegy, pontosan azért nem írok ebbe a blogba, mert többen reklámnak tartották a dolgot, és nem akarok itt feszültséget szítani. Amit tudtam (jól v. rosszul) a genesis.trendline.hu-n eddig megtalálható volt.


Mercurius

DLPH írta...

http://www.genesisenergy.eu/images/stories/pdf/honlapra%20ge%20ltd%20investors%202008%2002%2018_nda%20master%20v7%20hu.pdf

Lilia ennél jobbat nem tudnék. ezt pedig nem én csináltam. Hogy ki, lehet épp Mercurius. Nem tudom.

A fórumokon lejövő vélemények, gondolatok egy cseppet sem szabad , hogy befolyásoljanak.

Az ország végletekig aberráltságának egy szűk keresztmetszete a genesis topik a pf-en. Ne törődj vele.

A bemutatón látsz egy oldalt, ahol egy roppant egyszerű ábrán látható, mit mikorra terveznek megvalósítani. Ezekhez a fázisokhoz készítettem magamnak egy árfolyamintervallumot, minimummal és maximummal. Elég nagy a távolság a min és max között minden esetben.De a számítási mód viszont roppant bonyolult volt, vagy hatezer szempontot figyelembe vettem, a legpesszimistább forgatókönyvet is, és nemzetközi szentimentet.

De hogy egyiknek sincs köszönő viszonya a mostani árfolyamhoz, az még akkor is igaz, ha ropppant pesszimistán becsültem.

A 3. gyár elkészülte esetén, érdekes lesz, a teljes kapacitással történő gyártást valószínűleg már másképp fogom kezelni, mint most, hogy belecsüccs és kész. Ott már vigyázni kell. Más papír lesz.
De ez évek múlva lesz 2010-ig tartom, aztán meglátjuk.

Ha a project elbukik, lényegében nem tudom , hogy még a 100 forint is megtartja-e az árfolyamot. Ez meg a kockázata neki. Ott az győz, aki gyorsabban elad.

Szia.

Mercurius írta...

A DLPH által említett Genesis prezentációt, a tanusítvány szerint Kunovits Jenő alelnök csinálta. De több mint valószínű, hogy Simon Pál (Genesis Capial Managemant Magyarország Kft.) is belenyúlt, mert amikor nála voltam, és szóltam neki, hogy valami rossz benne, ő írta át rögtön előttünk a saját gépén. A Technology Fund-os link sem véletlenül került bele újonan. Én nem dolgozok be a Genesisnek, nem készítek nekik prezentációkat, és nem is vehetek át tőlük a Blogra. Néha tanácsot kérnek különböző ügyekben, szívességből. Ennyi.

Az egy jó kérdés, mi van ha elbukik a projekt, bár mégjobb kérdés, hogy mit értünk bukáson.
De természetesen a bukás eshetősége is benne van, mint minden Concept IPO-ban, de én a jelenlegi fázisban kizártnak tartom a bukást. A lehető legjobb megoldásra játszanak jelenleg, és az idő ebben nem a legfontosabb tényező. A munka folyik, a befektetőkkel való alkudozás meg ettől függetlenül zajlik. Több csapat van, mindenkinek más a dolga, és egymástól függetlenül is működnek. Az időbeli csúszások árfolyamra gyakorolt hatása az egyedüli valós kockázat azokra a befektetőkre nézve, akik 1-2 évnél korábban akarnak kiszállni a buliból.

ÜDv.

DLPH írta...

Igen, egyetértek ebben Mercuriussal.