Az új közös blog végleges formája : részben fizetős.

Bárki számára elérhető, bizonyos menüpontok azonban zártak, és csak blogtagoknak elérhetőek. Gondolom sejtitek, melyek azok. Mondjuk így : a megítélésem szerint érdemi információval bíróak zártak. Ez a link az új közös blogba visz :

http://www.dlphkozosblog.eoldal.hu/

2008. február 17., vasárnap

Bulvársajtó

Már megint megy a hülyítés....Most épp arról, hogy be fog köszönteni a világvége. Lehet, hogy épp mindjárt.Nemrég még a bika tombolásától volt visszahangos a média, kitépik a részvényeket, vesznek mindent, satöbbi...satöbbi.... most meg.... persze aranyos...azért sietve közlik, nem tudja senki merre van a tovább...
No. Nézzük. Mi az amit tudunk? Tudjuk, hogy a napos dow charton a boll. szalagok fele erős támasz vagy épp ellenállás, ki honnan igyekszik közelíteni felé. Tudjuk, hogy választási év van az usában. Tudjuk, hogy egyszer már hathatósan megmentették a piacokat. Ezt részletesen is elmondom : azon az ominózus napon , amikor a dow a 11400 körüli alsóhangon is katasztrófálisnak nevezhető szintet viharosan, keridőn kívül elérte, a FED azonnal rendkívüli kamatcsökkentést jelentett be és hajtott végre. Előtte 2-3 órával elkezdett egyik pillanatról a másikra váratlanul klasszikus fordulós alakzat formálódni a meghatározó indexekben, de legelsősorban is a dow-ban. Még némi magyarázat, sokan tudják ezt az olvasók közül, de hátha nem mindenki.... miért is kényes ügy (finoman szólva) egy történelmi támasz elesése pánikban? Sok oka van. Elsősorban is azért, mert onnan felbeszélni a piacokat annyival nehezebb, amennyivel beszakadtak szegények. És onnantól már kőkemény ellenállásként funkcionál , onnantól a bűvös határ átlépésétől automatikus eladásoengerek generálódnak, shortol a fél világ, a másik meg nézi, amint a papírjai elértéktelenednek. Eladások tömkelege veszi kezdetét, és mire lenyugszik a történet, egy alacsonyabb energiaszinten konszolidálódik, és jó esetben sávozik a piac egy széles skálán, rossz esetben néhány hónap pihi után szakad tovább mint az eső abban az időben, mely időszak a "Vízözön" néven híresült el később...
Mit tudunk még? Tudjuk, hogy a jelenlegi fundamentális környezet és szentiment ezen az energiaszinten tudja és tudta tartani a piacokat. Tudjuk, hogy a carry traderek pozícióból való szabadulása messze nem éri el azt a szintet most, ami indokolná a 11400 visszatesztjét. Tudjuk, hogy ha nem, vagy csak utólag lépnek a carrysek, az nem komoly. Mit tudunk továbbá?
Tudjuk, hogy ilyen jellegű pénzügyi válság, mely a való életben ily módon csapódott le, még nem volt ezidáig. Tudjuk, hogy usa egy nagyon agresszív kamatcsökkentési pálya közepén tart most, hevessége, mértéke szembetűnő. Tudjuk, hogy minden elérhető eszközzel meg akarják akadályozni a globális világpiaci összeomlást. 11400 alatt a dow egy olyan szintre kerülne, mely visszarendeződési szinten utoljára már nagyon-nagyon rég volt. Tudjuk, hogy hiába állnak hulló kések alá hatalmas olajpénzek, főleg a pénzügyi szektort megszeretgetve....ha bizonyos meghatározó technikai szitek elesnek, angolosan távoznak a vevőoldalról, szépen kivárva azt, hogy egy újabb mélypontról vásárolják fel az usa cégeket.

Nézzük.. mi várható? Kijelentem, hogy addig, míg a pénzügyi válság nem eszkalálódik egy tisztességeset, amíg nem hódít meg kontinenseket , amíg nem épül be az elsődleges jelzálogpiacba, amíg nagybankok tömege nem megy csődbe, amíg a reálszférában nem látunk kimutatható jeleket a válság következményeiről .... addig itt , ezen a szinten lesz a totoja.
Ez mondjuk egy elég széles szint. Havi szinten végiggondolva, azt állítom, szükséges a nemzetközi porondon, a jelen problémákon kívül más, súlyos probléma, akár új, akár a meglévőek következményei, akkor valóban további hatalmas szakadások várhatóak. De addig nem. Heti szinten végiggondolva, van itt egy 12320, ami nem mellékes....Ha elesik, 150-250 pontot megy adow, megérintheti a boll szalag alját is. Most megint megy a riadalom, most megint mindenki elkönyvelte, ennyi volt, tovább szakad az ég alja is.

Szerintem meg nem. Szerintem az van , amit fent írtam, amíg egy alacsonyabb energiaszintre nem kerülünk, az otp nem fogja a 6800-at áttörni lefelé, addig itt nem lesz megint vérvörös minden. Aztán ...ne felejtsük el....ha ez a depresszió nem hoz elegendő eredményt az esésben, megindul megint a piac felfelé, de akkor már erősebben. Ha nem megy le tovább, megy majd felfelé. És szerintem , ha a következő hetekben megmaradnak az árfolyamok , nem szakadnak tovább még mélyebb minimumpontokat ütve, akkor az ATH visszatesztje lóg a levegőben (de legalábbis szép kis bikafuttatás) , utóbbit tartom sanszosabbnak, mielőtt véglegesen hatalmasat bezakózik az ég alja is.

Ugyanis szerintem be fog. De hogy miért, mikor , minek, az egy következő egész estét betöltő firkálmány lenne, nem szeretnék erről írni. De ne feledjük : ki kell feszíteni rendesen azt az íjat, hogy a nyílvessző elég erővel tudjon déli irányban suhanni.

Szerintem nem szabad rövid távú pozikat felvenni. Szerintem nem szabad betojni, míg ezen az energiaszinten vagyunk. Végül : azonnali hatállyal full shortba kell lépni, ha a "történelmi " mélypontokat az indexek elkezdik ostromolni, pontosabban abban a pillanatban, hogy forgalommal átvitték, kaszálás....shortosok fognak hatalmasakat kaszálni.

Addig...türelem. Nem eszik olyan forrón.

4 megjegyzés:

mocskos_spekuláns írta...

Engem egyedül a FED agresszívitása zavar, az rendben, hogy egy óriási zakót elkerültek és jó kis terv van az idei évre, de miért ilyen durván akarnak beavatkozni a piac mozgásába? Kicsit a jégen csúszó autóhoz hasonlítanám a piacot ami egy idő után megállna magától is, de a FED rátapos a gázra és rángatja a kéziféket is hozzá, próbálja átvenni az uralmat a piac felett. Szerintem "soft landing"-et akarnak, de az agresszív lépésekre a piac is agresszívan fog válaszolni. Maga az agresszív vágdosás jó 4 hete ismert azt már bőven árazza a piac, sőt. Mi lesz ha eltérnek a tervtől negatívan? Esés, nagy. Pozitívan nem nagyon tudnak eltéreni, így is elég extrém. Ha még is, akkor felhúzzák a piacokat egy olyan szintre ahonan garantáltan 1 hét alatt fog proba hullani. Mi lesz ha terv szerint mennek? Ez a legvalószínübb, szerintem egy ideig csorgás húzd meg ereszd el játék, de lefelé mindig többet fogunk mozdulni majd ha "elfogyott" a kamat esünk egy közepeset. Aztán jöhet a sávozás lent, de most nagyon előre szaladtam.

DLPH írta...

"Engem egyedül a FED agresszívitása zavar"

engem is :)

Névtelen írta...

Szia Dlph !

Még szombaton ment email. Megkaptad ?

Paul.

Névtelen írta...

(Tibi)
Hali! Azt szeretném kérdezni, hogy a DAX short certificát megfelelő instrumentum annak, aki esésre spekulál, vagy érdemes tudni erről valamit (veszélyek, átverések), amire magamfajta zöldfülű nincs felkészülve?