Az új közös blog végleges formája : részben fizetős.

Bárki számára elérhető, bizonyos menüpontok azonban zártak, és csak blogtagoknak elérhetőek. Gondolom sejtitek, melyek azok. Mondjuk így : a megítélésem szerint érdemi információval bíróak zártak. Ez a link az új közös blogba visz :

http://www.dlphkozosblog.eoldal.hu/

2008. március 12., szerda

Mit jelent a FED lépése?

Úgy gondolom, ma a FED egyértelművé tette, a bankcsődök, a gyors összeomlás és aztán a rendszer kitisztulása helyett a lassú agóniát választja. Kérdéses számomra, hogyan hat ez rövidtávon (1-2 hónap) a részvénypiacra, de most úgy gondolom, pozitívan.
Nagyon úgy néz ki, hogy a FED a bankok vesztéségét át akarja ruházni az USA államra, mivel (egyelőre kölcsönként, aztán gondolom később véglegesen) a veszteséges jelzáloggal fedezett értékpapírokért cserébe állampapírt ad.
Ha elfogadjuk Roubini számítását, akkor a veszteségek 1-2 trillióra tehetők a végén. Vagyis ha a FED végigmegy az elkezdett útján, akkor az USA államadósság 9-ről 10-11 (inkább 11) ezer milliárdra nő rövid idő alatt (ez még GDP arányosan is messze überelni fog minket). Na ez lesz az, amit vissza kell fizetni az állampolgároknak és ekkora összeget már nem lehet növelni, neki kell állni a törlesztésnek mihamarabb. Ha megnézzük az USA államadósság alakulását 2000-től, akkor megállapíthatjuk, hogy a tőzsdei emelkedés éppen akkor következett be, amikor az adósság nőtt. Ez logikus is, hiszen ebben az időben nőtt a money supply vagyis a piacon lévő pénz mennyisége. Vagyis most jönnek a szűk esztendők, az adósság viszzafizetése, azaz egy elnyujtott recesszió vagy stagnálás.

A pozitív oldala kettős:
1. reméljük elkerüljük a pénzügyi rendszer összeomlását
2. a bankok érdemtelenül bár, de megmenekülnek és képesek lesznek továbbra is hiteleket kibocsátani, vagyis elkerülhető lesz a Japán lefolyás is

A negatív:
Az adófizetők isszák meg a levét a felelőtlen banki magatartásnak

Persze rengeteg megoldatlan kérdés marad még (hitelbiztosítók leminősítése, gondolom új törvények, hogy a FED-nek engedélyezzék a banki adóssághalmaz felszívását)

Ez jutott hirtelen eszembe, ha nem így lesz, akkor tévedtem.
Kiváncsi leszek az eddig pesszimista Roubini professzor elemzésére, remélem mihamarabb megérkezik.

Nincsenek megjegyzések: