Az új közös blog végleges formája : részben fizetős.

Bárki számára elérhető, bizonyos menüpontok azonban zártak, és csak blogtagoknak elérhetőek. Gondolom sejtitek, melyek azok. Mondjuk így : a megítélésem szerint érdemi információval bíróak zártak. Ez a link az új közös blogba visz :

http://www.dlphkozosblog.eoldal.hu/

2008. augusztus 28., csütörtök

USA GDP 3,3%?

A második negyedéves GDP adatot 3,3%-ra módosították az USA-ban. A tőzsde száguld.

Itt egy szép ábra a GDP deflátorról:



A GDP növekedés inflációval csökkentett. Az ábra is mutatja, hogy a számolt infláció (GDP deflátor) a 2. negyedévre 1,2%. Vagyis 4,5% volt a GDP abszolút növekedése és ebből vontak le 1,2%-ot, a GDP deflátort.

Az ábra mutatja, hogy CPI (maginfláció) 4% felett van. (Ez is marhaság, hiszen a valós infláció ennél sokkal magasabb).

Az ábra még azt is mutatja, hogy ekkora eltérés még sohasem volt a CPI és a GDP deflátor között.

Erre száguldott ma a tőzsde.

Én laikusként tisztán látom, hogy ez egy csalás, manipuláció. Erre nincsen jobb kifejezés.

Világos, hogy valójában GDP csökkenés van.

A következő negyedévben pedig már gazdaságélénkítő csomag sem lesz és az USA dollár is jelentősen erősödött (export csökkenés).

8 megjegyzés:

DLPH írta...

Egyetértek. Ezért (is) van és lesz jó darabig medvepiac. Csak hogy van itt egy kis gubanc. A tőzsde nem logikus. A valóság senkit sem érdekel. Hogy én mit hiszek, nem számít. Hogy én mit hiszek arról, hogy a többség mit hisz, az sem sokat számít, mert tévedhetek. Hogy a többség mit hisz arról, hogy önmaga (a többség) mit hisz, az számít egyedül. Ez a hit meg annyira ésszerű, mint egy éticsiga közlekedési szokásai egy autópályán.

Névtelen írta...

Nagyon jó az ábra. Ezzel a megjegyzéssel azonban nem értek egyet:
"Az ábra még azt is mutatja, hogy ekkora eltérés még sohasem volt a CPI és a GDP deflátor között."

De volt. 1982 előtt.

drop írta...

jeromos, igazad van, elnéztem.

DLPH, rövid távon igazad van, a tőzsde nem logikus. Hosszútávon viszont logikus, követi a fundamentumokat, ezért is van medve, ahogy írod.

DLPH írta...

No igen. Most a távok..ugye ami neked hosszútáv, az évek. Ami nekem rövid, az másnak hosszú...

Fundamentálisan megközelítve jogos amit írsz és lesz is hatása. Részemről TA van, nem keverve fundával. Fordulok én vele lefelé is, abban nem lesz hiba.

Jeromos írta...

Nézegetem az ábrát és próbálom összevetni a DJIA-val:
http://stooq.com/q/?s=djia&c=30y&t=l&a=lg&b=0

80-as évek elején és 87-es visszaesés körül (inkább előtt) is jelentősen megnőtt a különbség.

2000 környéki tech lufi durranás környékén is látszik 2%-os eltérés.

Lehet, hogy ez egy jó indikátor?

Nem ismerem a pontos módszertant, de a CPI-nek és a GDP deflátornak közel egyformának kellene lennie (logikailag). Ehhez képest a jobbról nézett két zöld között minden időszakban a CPI volt magasabban. Ha nincs valami egzakt tény, ami ezt magyarázhatja, akkor nagyon csúnya modellezési "módszertani" hiba van/volt a rendszerben. (Lehet, hogy nem is nőtt annyival a GDP, mint mondták?)

Mit jelent az NBER?

drop írta...

A GDP deflátor kalkulásánál úgynevezett hedonics-ekkel számolnak, nincsen fogyasztói kosár, mint a CPI-nél. Magyarra fogalmam sincsen hogyan kell fordítani, Európában nem is használatos ez a módszer. A gyorsan változó termékeket (pl. számítógép) próbálják ezzel a módszerrel infláció szempontjából vizsgálni. Szóval valami varázslat.

http://en.wikipedia.org/wiki/GDP_deflator

NBER:
http://en.wikipedia.org/wiki/NBER

Névtelen írta...

DROP !

Én úgy gondolom , a mai este dow zárása egyértelműen mutatja a GDP hitelességét.szvsz ezek már a legutolsó próbálkozások, a szó sem használ már, próbálkoznak ezzel , persze a hitelesség szót használni az usá-val kapcsolatban már régóta felejtős.
hasonlít a szocialista terv gazdálkodásra.azért tákoltak össze jó eredményeket , hogy a prémium meglegyen.
lásd 70-es évek végi tv-paródia...társasház átadás...átvételre kerül, minden szép, és ahogyan adják át a prémiumokat derül ki, hogy az emberek tertották csak össze , hogy át lehessen adni , és amint valaki megkapja a pénzt, eljön a helyéről és a rábízott házrész-házelem össszeomlik....ezt látom én most usánál....ha eddig minden rossz volt..mitől lenne most más?????
Ekkora tényleges gdp-nél a dow-nak már 15000 felett kéne járnia.... aszám nem leírás!!!!!

üdv. Szabó Lörinc

drop írta...

Lőrinc, ezzel egyetértek.
Baromi korrupt lett az ő rendszerük is. Az igazgatósági tagok megkapták a 100 milliós jutalmaikat és csődbe vitték a pénzügyi cégeket.
Sőt, szerintem a kapitalizmus csődje volt az utóbbi pár év, amikor a növekedés egyetlen mozgatórugója a hiteleken alapuló cégfelvásárlások voltak. A szabad verseny leáldozóban.