Az új közös blog végleges formája : részben fizetős.

Bárki számára elérhető, bizonyos menüpontok azonban zártak, és csak blogtagoknak elérhetőek. Gondolom sejtitek, melyek azok. Mondjuk így : a megítélésem szerint érdemi információval bíróak zártak. Ez a link az új közös blogba visz :

http://www.dlphkozosblog.eoldal.hu/

2008. október 11., szombat

Gondolatok

Ezt az írást különösen DLPH-nak és Gentlemanusnak ajánlom. Már csak azért is, mert többször összevesztünk ezen a témán. Amit most írok, azon szerintem nem fogunk.

Mint tudjátok, rengeteget olvastam a mostani válság fundamentális alapjairól, rengeteg szerzőtől és hosszú időm keresztül. Próbálom mindig rendszerezni és kiválogatni belőle a számomra elfogadható lényeget. Ez alapján is kereskedtem és eddig bejött.

Hogy őszinte legyek, kb. 1 hete a nagy nyereségeim ellenére nagyon aggódom, sőt, ezt inkább pániknak nevezném.
Azon gondolkozom, hogyan lehet megakadályozni a világ pénzügyi összeomlását. Hosszú időn keresztül nem jutottam semmire, de ma támadt egyötletem, ami nem biztos, hogy működik, nem is fogom tudni egymagam eldönteni.
DLPH kérdezte múltkor, mit értek a pénzügyi összeomlás alatt, úgyhogy először ezt írom le.

Kezdjük Magyarországgal és az OTP-vel, kiváló álattorvosi ló vagyunk, bár ezt már leírtam párszor. Nem hittetek nekem, pedig szóról szóra úgy van, ahogy írom. A magyar lakósság CHF-beneladósodva (CHF több, ahogy bélabá írta is, de ez köztudott is). Az állam szerencsére főleg forintban, de részben USD-ben is. Amíg a hitel expanzió korát éltük, addig sokan vásároltak valutáért forintot ingatlanhiteleikhez, tőzsdei, magyar államadósság vagy bármilyen más befektetéseikhez. Vagyis a deviza mozgás kétirnyú volt. Ez most megszűnt. Mindenki vonja ki a befektetéseit Magyarországról, próbálja visszaváltani a pénzét EUR, CHF, USD-re ill. ingatlan kölcsön esetén folytatja a deviza hitelének törlesztését - forintban. Vagyis a forint eladói nyomás alá került, pénteken már a jegybanknak kellett beavatkozni. Nyilvánvaló, hogy itt nincsen megállás, ez a folyamat folytatódik. A befektetők vesztik el a pénzüket, a bankok pedig egyre drágábban váltják vissza a törlesztett forintot CHF-re (EUR-ra). Ez a folyamat addig tart, amíg el nem fogy az MNB valutatartaléka. Utána a forint és bankrenszerünk össze fog omlani. Csak úgy menekülhetnénk meg, ha újra indulna a hitelezés és a befektetők ismét bíznának a magyar befektetésikban. Ez most nem így néz ki.
Ahogy a Magyarország és bankrendszerünk bedől, úgy fog bedőlni az euro zóna és Svájc az USD adósságaik miatt. Kevésbé tudott, de Greenspam alatt az alacsony USD kamat idején rengeteg kölcsönt vettek fel a bankok USD-ben. Ahogy mi bedőlünk a CHF, USD, EUR hiteleink miatt, ők ugyanúgy bedőlnek az USD hiteleik miatt. Az okok ugyanazok. Tudom, hihetetlen, de így lesz, illetve már van, lásd a nyugat európai nagy bankok bukását. Dél-Amerikáról már írtam, hogy egyes országokat csak a valutatartalékaik tartanak életben, a nemzeti bankjaik folyamatosan támasztják valutáik árfolamát. És ez terjedni fog tovább. Ilyen szempontból, azok az országok vannak jó helyzetben, akik nincsen eladósodva ill. bankjaik sincsenek külföldi devizában. Az arab országok, Kína, Brazília, Venezuela és ég páran (Kuba :) ). Persze ezek az országok sem úszhatják meg a válságot, de a valutájuk nem kerül veszélybe.
Az USA tagállamai szintén adósságban úsznak, cégei szintén, de erről most nem írok, túl hosszú lenne.
Szóval a világ nagy része adósságcsapdába került. A csapda vége pedig az USA-ba, pontosabban a FED-hez vezet. Ők árasztották el a világot alacsony kamatozású kölcsönökkel. Most amikor a hitelexpanzóból összehúzódás lett, kiszbadult a szellem a palackból, sorra dőlnek be a dominók, gyakorlatilag az egész világ gazdasága fizetésképtelen lesz. A központi bankok próbálnak likviditást nyomni a piacokba, korlátlanul adják a rövid lejáratú hiteleket, de természetesen csak a saját országukig és valutájukig ér a kezük. Sajnos ez nem segít, már a régóta világos, úgyhogy ez ne megoldás.

Természetesen a 700 mrd vagy 1000 mrd sem lenne semmire elég az USA kormánytól, a szellem kiszabadult a palackból, pl. csak egy tegnapi hír szerint csak a Lehman valami CDS pozik felszámolása a partnereinek 300 mrd kárt fog okozni.

Megoldás lenne a teljesen fedezetlen pénz nyomása szétosztása? Nem tudom, de szerintem kivitelezhetetlen. Túl késő hozzá. Fél éve még lehetett volna ezzel próbálkozni, pl. csökkenteni a jelzáloghiteleket (amit Roubini) ajánl. De már szerintem a probléma túlságosan szétterjedt. Bár ha hétfőn nekiállnak cselekedni összefogottan a nemzeti bankok, akkor ki tudja. Persze óriási infláció lehetne belőle, gazdasági viszaeséssel. De alapvetően ebben a lefolyásban nem hiszek.

Szóval nincsen megoldás, az országok megosztottak, mindenkinek más az érdeke, koordinált akció elképzelhetetlen.
A pénzügyi rendszer összeomlik, ez így elkerülhetetlennek látszik. Új gazdasági fogalommal gazdagodik a történelem: hiperdefláció. Az USA-ban ugyanis ez lenne, a többi leírt országban pedig hiperinfláció vagy a nemzeti valuta megszűnése lenne. Munkanélküliség 50-100% között.

És most jön a gondolatom, a régóta létező összeesküvés elmélet:

Világvaluta létrehozása.
A nemzeti bankok felett létrehozott újabb, világ központi bank szint. Vagy csak egy világ központi bank. Aki akar, az csatlakozik, becserélheti bizonyos feltételek szerint a pénzét. Aki akar csatlakozik, aki nem akar, az nem csatlakozik. A korábban felsorolt pár orszgot leszámítva, aki nem csatlakozik, az megdöglik, ez nem vitás. A világvaluta lehet akár direkt az USD is. De az nem hangozna jól. Pl. egy európai székhelyű, teljesen új világbank, új valutával nagyon jól hangzana. Nem nekem, a világ közgazdászainak.
Másnaptól lehetne az egész világra egy koordinált mentőcsomagot szervezni, adósságot elengedni, stb., stb.
Mindenki ujjongana, a tőzsdék iszonyatos emelkedésbe kezdenének, még én is, aki 1 éve csak short pozíciót nyitok, azonnal adnék egy 8000-es OTP vételi megbízást.

A hétvégén (éppen most?) van a pénzügyi csúcs New Yorkban, mindenki ott van.
Elképzelhető, hogy valami ilyen lesz az üzenet.

Ez persze kizárólag az én fantáziám szülötte.
De ha ez történne, akkor bebizonyosodna az összeesküvés elmélet és a világ dalolva hódolna be nekik.

36 megjegyzés:

drop írta...

Ha valaki nem hinne abban, hogy gond lesz Svájccal és bankrendszerével is, az olvassa el ezt:

http://www.spiegel.de/international/business/0,1518,583181,00.html

drop írta...

"8000-es OTP vételi megbízást."
8000 ft-ra,teljesül, ahol teljesül :)

DLPH írta...

Egyetértek. Ebben sosem volt vita közöttünk. A pénzügyi összeomlás mint olyan, tehát a nemzeti valuták elértéktelenedése. Érdekes...mióta írom ezt.
Node kik mozgatják a szálakat? És olyan nincs , hogy mindenki rosszul jár, és senki sem jól.

Kivéve :

Egy pont fura. Nem inflálódhat egyszerre minden valuta. Továbbra sem hiszem, az 50-100 % -os munkanélküliséget, háromszámjegyű dow és hasonlókat.2008-ban ilyen nem lesz. Ha pedig hazánk valutatartaléka elfogyna, kapna. Csak nem 260-ért az eurót. Ilyen egyszerű. Már miért ne érné meg pénzt nyomni?

Továbbra is azt mondom, a végén a bankárok ki lesznek fizetve. Hogy a játszma valódi célja mi volt : utólag fog kiderülni. Mindenesetre ami majd AKKOR megtörténik, az volt az igazi cél.

DLPH írta...

Vigyázz Svájccal. Mindent nem kell elhinni. A chf erősödik. A többi kárára. Minél nagyobb a kaka, annál erősebb.

DLPH írta...

Gentle is írt ezekről, és Linkelek is 1 éve már. Ott van hátrébb. Logikus a feltételezésed. Szerintem.

drop írta...

Tisztában vagyok vele, hogy a Svájci bankokat tömik most pénzzel. Hallottam, hogy új számlát nyitni sem könnyű, annyira elfoglaltak a tanácsadóik, alkalmazottaik. Mindenki oda menekül.
Persze ez nem a UBS-re vonatkozik. Ha ők elkezdenének bebukni, pedig erre van esély, akkor megfordulna a trend.
Abszolút értem, amit mondasz, én is így gondoltam sokáig Svájcról. De most példa nélküli területre ért a világgazdaság. Iyen még sohasem volt, a Nagy Világválság idején sem. USA hiperdefláció szó írja le legjobban az elméletemet. Defláció, nem infláció, ne hogy rosszul lássátok a szót.

Kissherceg írta...

Én kanton bankokat és osztrák magán intézményeket néztem. PL gutmann megmenekülhet illetve ilyes fajta vagyonkezelők?

Ilyenben tájékozottak vagytok? Sajnos nem nekem van ennyim, de ismiknek igen.

Drop - Én is egyetértek világ valutában, de földrész valuta is esélyes, mint euro amero többit nem tudom.

Unknown írta...

Tehát akkor most mit ajánlotok, milyen valutában érdemes megtakaríatani hosszabb távra? USD, CHF, EUR,NOK. Vagy inkább ázsia felé kell nézelődni, SGD,JPY?

drop írta...

herceg, én széfet béreltem bankban. Az a tiéd, ha csődbe is megy a bank.

Bár szerintem ma már nem találsz üres széfet.

drop írta...

ákos, ha újra elolvasod az írásom, akkor abból meg kell értsd, én melyik valutát javaslom.

Unknown írta...

"A központi bankok próbálnak likviditást nyomni a piacokba, korlátlanul adják a rövid lejáratú hiteleket, de természetesen csak a saját országukig és valutájukig ér a kezük."

Drop, a Fed pl majdnem minden fontosabb jegybankkal felállatott egy swapline-t, melyeken keresztül USD likviditással látja el az országokat. Nem látom akadályát, hogy a többi jegybank (ECB, svájci) miért ne tudná ugyanezt megcsinálni.

Itt egy cikk, mely jól elmagyarázza a lényegét az egésznek. Mivel a bankközi piac lényegében leállt az USA-ban és az EU-ban, vagy legalábbis hatalmas spreadek vannak az alapkamathoz/állampapírhozamhoz képest, ezért már csak a jegybankok tudják ellátni likviditással a bankrendszert, a swap line-ok segítségével immár külföldi devizában is.

http://macroblog.typepad.com/macroblog/2008/09/thursdays-post.html

DLPH írta...

Valaki segítsen : minek széf? A házban a párnák közt nem biztosabb?
Hacsak nincs olyan értéked, amit dugdozol és nagyon értékes, gyémántok, kompromittáló adatok a kormány prominens személyiségeiről...Kennedy gyilkosa....

CHF és termőföld. Ha már ennyire féltek. A bank pedig Luxemburg, ha már mindenáron széf.

DLPH írta...

"Mivel a bankközi piac lényegében leállt "

ez itt a lényeg kérem, a többi lényegtelen

Unknown írta...

Drop ha jól emlékszem pár napja még USD, CHF-et javasoltál valakinek, most meg azt mondod a frank összedől. Gondold végig azt is amit fent írtam.

drop írta...

ákos, igen, változik, mit gondolok :)
Persze nagyon merész állítás, hogy a frank összedől. Ez ugye a világ összedőlésével egyenlő kb.
Megvan az esélye. És napról napra nő.

drop írta...

ákos, a swap cikk nagyon érdekes, nem tudtam róla.
Csak pár percem volt átfutni, majd jobban átnézem. Elsőre totál alátámasztja a gondolatomat, USD hiány van mindenhol a világon. Sajnos ez az egész nem csak likviditási válság, becsődölnek a bankok, a mérlegükkel lesz a baj. Ez a likviditás növelés ugyanúgy halálra van ítélve, mint az USA-ban.

DLPH írta...

Drop, lassíts. Kicsit gondold végig : hogy lehetséges az, hogy miközben a FED elárasztotta usd -vel a világot, közben meg nincs?

Nem értitek, már sokadszor mondom..a bankkartell szabadon fogja vissza vagy ereszti bő lére a pénzmennyiséget. Le is tudja állítani annak mozgását.

Van dollár. Csak nem mozog.

Névtelen írta...

Nesze semmi fogd meg jól.
kb. ennyi a g7 tanácskozás eredménye.
Ennél mindenképp többet vártam.
http://www.napi.hu/default.asp?cCenter=article.asp&nID=384205
üdv.lempi

akpo írta...

DLPH, Drop, en Svejcben lakom, van ralatasom az itteni dolgokra. Velemenyem szerint egy gond van ezzel a hellyel, tul kicsi es lassu az ilyen vilagmeretu bankokhoz=problemakhoz es nincs felkeszulve arra a helyzetre, hogy itt vmi tortenik!!! Viszont mindenki safe heaven-nek tartja es ezt a cimet nem konnyu "lemosni". Azert ha egy vilag ezt a cimet adja egy orszagnak es a valutajanak, akkor azt nehez bedonteni. Itt ugyanis tul sok "mocskos love" is van, hogy ez a "koceraj" es a CHF bedoljon. Talan ezert is erosodik az USD mellett a CHF honapok ota.
Termeszetesen egyebkent a UBSben mar nekem sincs nagyon lovem, meg fogom szuntetni a szamlamat.

Jozsef írta...

Na ha a G7-en "semmi különös" nem történt, akkor lehet elkezdeni gyanakodni. Nem néztem utána a korabeli sajtónak, de gyanitom Jalta után se azt irták meg hogyan osztották fel a világot egymás között a felek...(Bocs nincs hosszú i-m)!

Kissherceg írta...

http://data.hu/get/712792/nepirtas.zip.html itt vannak screenshotok az elmúlt 2kereskedési napról. Akit érdekel.

Névtelen írta...

hali drop!
Tegyük fel, hogy megvalósul a valuták inflációja, és az usd deflációja. Az lenne a kérdésem, hogy hogyan mutatkozna ez meg a mindennapi életben pl. Magyarországon, és mennyire súlyosan. Az értéktelen hulladék forintban kapják majd az emberek a fizetést, tized annyi reálértékben? Akinek vannak dollárjai készpénzben, annak deflációja miatt a tulajdonos jól jár? Stb. Stb. Ha írnátok erről, jobban fel tudnánk készülni, ha ez tényleg meg fog történni.
Köszi, Tibi__

Névtelen írta...

Sziasztok,
Tyúk vs tojás esete.
Mi a véleményetek arról , hogy a TA nem előzött be nagyon a fundamentumoknak, azaz a pánik alakítja a TA-t mely (birkaösztön) önbeteljesítő módon mégjobban kihat az egyre jobban gyengülő reálgazdaságokra. Ugye DLPH is sokat írt az 50%-os (DJI) fibo szintröl. Az erős támaszok mindenhol nagy forgalommal és lendülettel megsemmisültek,a gyorsulás beindult, melyeket elöször a stopok, majd a pánik irányított ilyen mértékekbe a déli irány felé. Vagy ilyen hirtelen mindenki ráébredt, hogy milyen nagy gáz van?!
Mi ez, ha nem pánik pl. az OTP e heti megítélése -43% !!! egy hete 6300, ma 3600. A számok ugyan stimmelnek, csak a sorrend nem ok :)

Drop
Alapvetően hol látod az USA és EU közti kölönbséget, hogy USA-ban hiper deflációt, míg EU-ban ennek ellentétjét várod. Továbbá milyen csatornán tünhettek el a dollár mrd-ok, amitől így erősödik a dollár, holott a fundamentumaik és az alapkamatjuk jelenleg a béka sge alatt van.
A Jenről mi a véleményetek? Az még a dollárnál is jobban izmosodik. Annak milyen kihatásait látod. Náluk is emelkedik az infláció, azért nem szálltak be a nemzetközi kamatvágásba, pedig az exportuk, s ezáltal a gazdaságuk náluk is paplót fog rendesen. JPYHUF aug. óta cca. 50%-ot erösödött. Nesze neked (OTP) jen hitel.
Szóval a tyúk vs tojás esete helyett inkább a kutya vs gazda esete fennforgás van. Hol az egyik, hol a másik jár elörébb, de az irány adott -> DÉL:)

Ui.Rendszeres olvasója vagyok a blognak. Nagyon színvonalas. Főként DLPH és Drop "szócsatái" tetszenek, de a Zuzo és a többiek gondolatait is szívesn olvasom. Csak így tovább.
TRY

Névtelen írta...

Talán most könnyebb lenne az amerot is elfogadtatni Amerikával,mint lehetséges menekülési útvonalat.....

Sok pénzt:Waszeitung

Névtelen írta...

Nemtom korrekció jön-e és jelentős lesz-e?
Megégettem magam én is rendesen, de mivel valós pénzzel, így a dolog nem katasztrófális, remélem kiülhető.
A beírasaitokat majd egy pozitiv hullám tetején visszanézitek optimistább szemmel, akkor lehet jobban fogjátok látni, hogy most mennyire szkeptikusak, pesszimisták, vagytok-voltatok, világvégehangulatban.
Tehát remélem lassan fordulunk, ha már az itt megjelenő tisztelt senior társaságban is kezd eluralkodni a PÁNIK !!
atiti

Névtelen írta...

Szia névtelen!

Otp nem ad már yen hitelt a héten jelentették be,de már hitelezni se akar

Névtelen írta...

Egy autókereskedő haverral leülünk néha beszélgetni. Az emberek tévhitben élnek, akkor veszik fel a chf hitelt az autóra, lakásra amikor erős a ft, most mikor gyenge be vannak f.sva. Én azon gondolkodom, hogy mikor már jól leül az autópiac a ft is frankón begyengült, akkor cserélek chf alapon autót, nem kb. 2-3 hónappal ezelőtt...akkor visszafizetni kellett volna.
Tehát nem értem miért most félnek a devizahiteltől, én korábban semmiképpen nem vettem volna fel ilyet.
atiti

Unknown írta...

DLPH

"Valaki segítsen : minek széf? A házban a párnák közt nem biztosabb?"
A széf biztosabb, onnan nem lehet ellopni. Csak neked van kulcsod hozzá, a banknak sincsen. Bankcsőd esetén is megkapod a tartalmát. Egyébként is jobb a diverzifikáció ebben is.

akpo
Ha elolvastad a belinkelt cikket a svájci bankokról és ha nem bízol a UBS-ben, akkor láthatod, hogy az egész svájci gazdaság borulhat egy UBS csődön. Mondjuk ezen az egész világ borulna.

tibi,
nagy válság esetén a dollárral biztosan jól jársz. Még akkor is, ha nem lesz dollár defláció, a forinthoz képest biztosan erősödni fog.
De ne vedd készpénznek, ez csak az é véleményem.

"Alapvetően hol látod az USA és EU közti különbséget, hogy USA-ban hiper deflációt, míg EU-ban ennek ellentétét várod. Továbbá milyen csatornán tűnhettek el a dollár mrd-ok, amitől így erősödik a dollár, holott a fundamentumaik és az alapkamatjuk jelenleg a béka sge alatt van."
A hiper persze extrém jóslat, tényleg nagy gáz esetén lesz.
Az USA a pénzkibocsájtó. Ha USD hitelek tűnnek el náluk és a világon, akkor a pénz mennyisége csökken, így defláció lesz. (Csökkenő pénzkínálat az defláció)
Az EU viszont az USD hitelfelvevő. Ha az EU gazdaságba egy komoly recesszió esetén kevesebb USA tőke érkezik, akkor az USD visszafizetését is nehezebb lesz megoldani, többen akarnak EUR-t USD-re váltani, mint viszont. Ezért az EUR jelentősen gyengülni fog az USD-hez képest. Óriási tartozások esetén, mint ami most a világban fennáll, a folyamat elszabadul(hat) és az EUR megroppan az USD-hez képest.
Hogy teljesen világos legyen, ugyanez a folyamat kezdődött el Magyarországon a HUF és CHF, EUR, USD között. Ezért avatkozik be a jegybank. Ha elfogynak a tartalékaik, akkor baj van.
A korábban belinkelt swap line-os írás is a fennálló USD-EUR problémákról tanuskodik, nincsen elég USD az euroövezetben (a világ más részein sincs, mint már írtam a napokban).
Az USD pedig azért fogy mindenhol az USA-n kívül, mert leállt a befektetési kedv és USD kölcsönt sem vesznek már fel. Az alacsony alapkamattal ezt a problémát próbálná megoldani a FED. De a bankok nem akarnak ill. a rossz helyzetük miatt nem tudnak kölcsönözni.
Remélem így érthető.

Jozsef írta...

Drop! Most néztem meg az MNB honlapon, a magzar deviyatartalékok értéke kb. 17 mrd EUR, a devizahitelek összege 7 mrd nagyságrendileg, ebben benne van vállalati, lakossági stb. Ilyen körülmények közt szerinted reális a tartalékok felélése? Vagy hazudnak?

drop írta...

József,
Linket tudsz adni.
Az MNB oldalon biztosan nem hazudnak.

Itt mintha más lenne:

http://www.mnb.hu/Resource.aspx?ResourceID=mnbfile&resourcename=mpi0808_hu

drop írta...

Az előbb megint a feleségem userével írtam.

drop írta...

"Drop, lassíts. Kicsit gondold végig : hogy lehetséges az, hogy miközben a FED elárasztotta usd -vel a világot, közben meg nincs?"

Ezek rövid távú kölcsönök ill. csereüzletek az USA-n belül ill. európai nemzeti bankoknak. Likviditást nyújtanak és egyre nagyobb mennyiségeket kell adni mindenkinek. Egy rohadt nagy pilótajátékra emlékeztet, ugyanis ettől nem lesz job a bankok helyzete, de a kakit tudják vele kendőzni. De a bili ki fog borulni, ez nem kérdés.

DLPH írta...

Ettől nem lettem okosabb. Már ami arra vonatkozik, hogy miért írtad ezt.

DLPH írta...

A széf biztosabb? Minél? Ami nálad van, az a biztos. A te víziódban egy utazgatás a széfemhez sem lesz biztonságos. Ha meg magyar bank széfjébe tetted, ilyen erővel az utcára is rakhattad volna.

A te víziódban.

Gentlemanus írta...

Szia Drop!

A világvalutát a jelenlegi helyzetben nem tudják összehozni, mert ma már iszonyatos erők állnak szemben egymással. Úgyis mondhatnám, hogy a cioglobalizmus útjában.

Ha mégis csinálnának valamilyen globális fizetőeszközt, akkor max. azt tudom elképzelni, hogy világszerte azokban az országokban vezetnék be, akik csicskajancsik. De azt máris mondhatom, hogy hatalmas potenciállal rendelkező térségek nem kérnének belőle.

A globális helyett jobban el tudom képzelni egyenlőre a regionális pénzeszközbevezetést, pl. az amerot Észak-Amerikában, amit megpróbálnának átterjeszteni csicskaországokra Közép- és Dél-Amerikában.

Jozsef írta...

Drop, keress rá az MNB oldalán a "devizatartalék" éa "deviyahitelek" szavakra. Excel táblákban találtam a számokat. Pénteken reggel Szántó András hasonló adatokat mondott egyébként.

Armageddon szerintem jön különben bár nehezen hiszem hogy jövő héten. Jelenleg a piacok gyakorlatilag azt árazzák, ha elmarad, kicsit visszapattannak, de lehet hogy Neked van igazad és itt van a nyakunkon. Próbálom a pozitív oldaláról nézni és figyelni a körülöttem zajló történelmet. Utoljára 1989-ben volt ilyen érzésem, mikor a berlini fal leomlott, bár mint utóbb kiderült, az sem egyszerű utcai forradalom eredménye volt csupán..