Az új közös blog végleges formája : részben fizetős.

Bárki számára elérhető, bizonyos menüpontok azonban zártak, és csak blogtagoknak elérhetőek. Gondolom sejtitek, melyek azok. Mondjuk így : a megítélésem szerint érdemi információval bíróak zártak. Ez a link az új közös blogba visz :

http://www.dlphkozosblog.eoldal.hu/

2008. december 30., kedd

Elnézést mindenkitől :)

Fiúk lányok, valami moderációs baromságot csináltam, és egy ideje a megjegyzéseket a rendszer nem engedte be. 39 volt, ami várt moderálásra. Én persze nem csináltam velük semmit. Így aztán nem jelentek meg.

Én meg azt hittem, nem ír senki semmit... :) A látogatottság nőtt, a megjegyzések elfogytak...nem nagyon értettem. Már igen.

Elnézést mindenkitől.

Na ha emiatt elment a kedvetek a megjegyzésírástól, rögvest vízbeölöm magam :)
/ Anyázhattok is felőlem, csak dumcsizzunk egy jót :) /

20 megjegyzés:

DLPH írta...

Ja és semmit sem moderáltam ki, kivéve azokat a megjegyzéseket, amikor épp dühöngtetek, mert nem jelent meg.

Elszabtam kissé a dolgot :)

bocsi még egyszer

Névtelen írta...

Bár nem ide illik, de azért mégis érdekelne, hogy mit gondolsz a Molról? Gondolom olvastad te is Nyilasi újabb megjegyzését. Ha az úgy van, ahogy ő állítja, márpedig elég racionálisan levezeti a menedzsment és a mol helyzetét, akkor orbitális bukó lesz jövőre. Valahogy úgy, ahogy a nagykönyvben meg van írva, hogy 30000-ről lejött 8000-re, mikor már mindenki hiszi, innen nincs tovább le, még feleződik egyet 4000-re...
Én meg azt hittem megorroltál rám vmiért, hogy nem volt megjeleníthető pár megjegyzésem, de látom, hogy mégsem erről volt szó.
Molra visszatérve, talán olyan osztalékrészvénnyé silányul, mint a telekom? Így múlik el a világ dicsősége.:(
szép napot

DLPH írta...

Szia.Nem még nem olvastam. A nélkül egyelőre :

1, Nyilasi A. aki nem olvassa, rosszul teszi. Ritka az ilyen közgazdász. Persze a sok elvakult buy and hold hívő összehord rá tücsköt-bogarat...vakok és ostobák.

2, Mol? Valamikor régebben már írtam ezt-azt, most finoman fogalmazok : elmehetnek a ....-ba.
A vezérkar a részvényesi érdekek orcátlan semmibevétele árán is megőrizte hatalmár. Mert ez a cél. A hatalom, mindenáron. ez egy ilyen ország. Mág mindig. Szerinted kik csücsülnek a felügyelőbizottságban?

Osztalékpapír lenne? Ahhoz osztalék is kéne nem? Leánykori nevén : nyereség. Hogy az miből lesz, egyelőre rejtély számomra.
Ha befizet a pénztárba minden FB tag egy néhány százmillát, se sokat segítene. Tudtommal az srv döntő része hitelből ment. 28K átlagáron...

Egy normális országban ebből már világraszóló botrány lenne.

A részvényesi értéket maximalizálni szokták. Nem minimalizálni. Az egy másik játék lenne. Olyan szabályrendszerrel, ahol a minél olcsóbb részvény a nyerőbb. Ezt a tőzsdét egyelőre még nem vezették be nálunk.

Innentől rejtély számomra mi lesz a sztori vége. De ez már politika. A vezérkar meg marad, és köszöni elvan a milliárdjaival.

A kisböfi meg megint megszívta. Ahogy az illik a béten.

Elolvasom, ha valami szembe jut leírom.

Szia.

Névtelen írta...

Nem titok, hogy tavasszal azt gondoltam, persze még nyeretlenebb kétévesként, mint most vagyok, hogy a mol jó papír lesz, mert az olaj az asztán csak emelkedik...:)
Aztán végignéztem az omw ajánlat visszavonása utáni öntést, és kicsit átértékeltem. Ma reggel kivágtam 10 beragadt molomat is, még osztalékfizetés előttiek voltak... Spekipapírnak tekintem ezt is, olyan mint a philaxia, kb.. sajnos:(
Egyedül otp-vel fogok foglalkozni, meg 0912-vel, mert ott azért van forgalom, persze nem ma.
Vicces, hogy a gaspark, vagy mi, sose néztem milyen papír, forgalomban reggel megelőzte az otp-t, Richter nyitója után meg valami két és fél milliós forgalom volt...
szánalmas ami a béten megy, egy blue chipet pár ezrekkel lehet húzogatni, nem csodálkoznék, ha Sanyi bá felkötné az otp-t év végére.:)
Szeretem Nyilasi írásait, mert kimondja amit gondol, és általában jól is látja a folyamatokat.

Névtelen írta...

Az a gondolata is helyénvaló szerintem Nyilasinak, hogy per pillanat az otp részvényenkénti értéke 2-3000 ft közt van, s egy rossz hír vagy bármi esetén simán lemehet 2000 alá. Innentől fogva ha 3000 fölötti otp lenne, ne adj isten 4000 ft feletti, akkor az valami hasonló lenne, mint mikor 6000-7000 közt mozgott és néha felmászott 7300-7400-ig is..
Sajnálom, hogy nekem nincs ilyen éleslátásom, mint neki, én 6000 körül max 5000-ig láttam az otp-t, azalatt nem hittem volna el, és mégis. Ez a tőzsde.
Szerinted érdemes lehet egy esetleges 2700-as otpnél long pozit felvenni, célárként 2850, 2900?
Az az elgondolásom, hogy bármikor lemehet addig, mert ott van komolyabb támasz, de az esélye egyre kevesebb, hogy 3200-at megközelítse. Alapfeltétel, annak, hogy longoljak: usa ne essen be 8200 alá.
Hogy látod?

DLPH írta...

Aha :)

Na elolvastam...hát igen. így igaz minden betű, ahogy az ott le van írva...kiegészíteném azzal, hogy amíg ez a kormány van hatalmon, addig a Mol vezérkar megmentési szándéka lesz napirenden (egy banda ugyanis) és nem piszkítanak saját udvarukba...ez egyet jelenthet 2010 ig adófizetői pénzből történő Mol feltőkésítéssel...

de jó lesz...

Teccenek érteni mi folyik itt?
Nem mondom meg, mert nem szalonképes a fogalom.

zuzzo írta...

Máméris? vagy az illem úgy kívánja belőled? ,és ezt a "fillinget" hol tanultad?
Így esett, oszt jó napot, tévedni emberi dolog.
- csakhogy kötekedjünk egy kicsit- :-)))
http://index.hu/gazdasag/vilag/bnmn081230/ -wow!
http://money.cnn.com/2008/12/29/news/companies/aig/index.htm?postversion=2008122919 és mi a frász lesz akkor ha aválság még eltart egy pár évig , az ingatlanárak pedig a jelenlegi szinten stagnálnak egy évtizedig is akár. Hogy a nyavalyába fog visszafizetni 5 éven belül több 10 B$-t? - sehogy, a pénz elégett és hideg víz rá. Ennyi pénzből születhetett volna egy új nay biztosító társaság is, régi meg a szemetével együtt kuka.

MOL?.
érdekes dolgokat lehet hallani a "költségcsökkentés témaköréből" a MOL háza tájáról. Bevallom, egy talpraesett háziasszony kenterbe verné a sok okos management tagot, az tuti - és borzsztó finoman fogalmaztam.
CSak egy-két példa a tudatosságról:
a, minden normális helyen a nyugdíjba készülő vezetőmérnök, kutató, "észkombájn" mellé, egy-két-három évvel korábban odateszik az utódot betanulni. A MOL-nál ezt folyamatosan halogatták, "ej ráérünk arra még módján", most, hogy itt a válság, költséget akarnak csökkenteni, csakhogy nem a management kiadásoknál kezdik, hanem a beosztottaknál. A nagy ötlet az, hogy az összes 57 évesnél időősebbet korengedménnyel lenyugdíjazzák. Betanulási program? ugyan , majd bedobjuk az újoncot a mély vízbe... vannak olyan részlegek, ahol ezáltal a jelenlegi dolgozók 80-90%-a hess, de olyan is van ahol ennél is durvább a helyzet. - no comment
b, miután nagy ésszel áutszorszingolták pár éve a karbantartókat is, merthogy az nem bérköltség, hanem egyéb költség, viszont azt mindenki tudta, hogy az egyéb költség nagyobb mint a bérköltség ( ergo ez az egész herce hurca egy nagy átverőshow), MOST leesett a 2 filléres gondolat, hogy olcsóbb lenne a karbantartási-felújítási munkákat saját emberrel elvégeztetni, mint külső alvállakozóval, parancs kiadva: szervezzék meg ezeket a munkákat belső emberrel!
Aki a parancsot kapja, persze joggal háborog, hogy hát nincs rá ember és ezt jelzi is felettesének...
felettes: miért nem szóltatok már korábban, hogy nincs elég emberünk?
beosztott: de hát főnök, ki lettek szervezve a cégből ezek a funkciók..
főnök: és nem maradt senki sem?
beosztott: de
főnök: és azok hol vannak?
beosztott: el lettek bocsájtva..
főnök: miért?
beosztott: mert azt mondtad, hogy ki kell rúgni aki mindenáron itt akar maradni ...
- főnök feje felllángolt...-
mondjuk, úgy hogy forró nyomos csoporttól kapott a sztori és még nem tudott kihülni...
Ami egyébként illeti:
a vegyipari tevékenységre már megvolt a vevő és elő is lett készítve a kis csomag, de nem lépték meg, most persze nyomott áron eladhatják majd bagóért.
Maga a hitel nagysága nem lenne problémás ha tudna hozni stabilan 2-300 mrd huf os adózott eredményt évente, amit egy az egyben hiteltörlesztésre fordítana és a rv ára 20k fölöt lenne. Ha tényleg lesz 5k-s árfolyam és az ipari aktivitás is tovább esik, akkor valóban nagy ... ban lesznek.
Egyelőre rossz irányba sodródnak ezzel a nagy hazafiságukkal.

DLPH írta...

"Szerinted érdemes lehet egy esetleges 2700-as otpnél long pozit felvenni, célárként 2850, 2900?
Az az elgondolásom, hogy bármikor lemehet addig, mert ott van komolyabb támasz, de az esélye egyre kevesebb, hogy 3200-at megközelítse. Alapfeltétel, annak, hogy longoljak: usa ne essen be 8200 alá.
Hogy látod?"

1, ne kapkodj, illikvid az év vége, és az első 2-3 nap

2, valóban ott vannak az otp szintek szerintem is, ahol mondod, jól látod...

3, a 8200 az most nem is tudom mennyi, de megnézem ...megnéztem, nem tudom mi van ott...nálam ez lefelé áll, másként fogalmaznám, addig nincs long, míg a dow nincs 8850 felett zárva forgalommal...hogy short mikor, az más kérdés...ez a 8850 ma holnap igaz, később már nem...máshol lesz

4, erősebb , tisztább helyzetekben lépj poziba, nem kell abban lenni mindig, ez a medvepiaci taktika jót tesz az egyenlegednek

Névtelen írta...

köszönöm a választ:)
azért 1500-as otp-re kíváncsi leszek, brutál szám, 2007 nyara 10900, 2009-ben valamikor 1500...
ott már érdemes lehet elgondolkodni talán hosszabb távú vételeken is..

DLPH írta...

1500-as otp sacckb 320-as eur/huf...nem reális egyelőre...szintén politikai okok miatt

gondolom én...

Zuzzo :)) ez a menő filing most
próbálok illedelmes lenni :)

DLPH írta...

gondolkodni lehet :)

venni hosszútávra, csak ha jő a bika...szerintem

zuzzo írta...

dlph!
TE vettél ma bele a raba-ba?
más:
miért gondolod, hogy 1500-as oti-hoz 320-as eur árfolyam passzol?

Névtelen írta...

huhh ez a feeling vagy fíling kifejezés
áh:)
nemrégiben hallottam ezt a kifejezést:
most elég lazán nyomom a fílinget
megkérdeztem volna legszívesebben, miről is van szó?
másik kedvencem:
lazuljunk egyet...
nah, nem akarom szétoffolni a topikot

Névtelen írta...

Sziasztok!
Bocsi ha laikus lesz a kérdés,de ha a Mol képtelen fizetni az adóságait,a finanszirozó bankoktól azt más befektető nem vásárolhatja föl? És onnantól kézbe vehetné a Mol fölötti irányitást ugy hogy nem kéne a tőzsdén észnélkül vásárolnia felnyomva evvel az árat.Ha pedig megvan a kellő befolyás rendbeszedhető a vezetés.

Andris

DLPH írta...

Az adósság feletti kontroll nem egál a rv-ek feletti kontrollal. Formálisan egy rv társaságban szavaznak. A szavazati jog zöme már a Molé. Egyszerűbb rv-t venni mint adósággot. Utóbbit spekulácós haszonért szokták, kőkemény fedezettel a háta mögött. Hát itt az összeg irdatlan, a fedezetre a nem létező macskám déli rendszeres etetését sem bíznám. Ezt refinanszíroztatni sem lesz piskóta.

Politika az egész innentől. Ott dől el mi lesz.

Szerintem.

DLPH írta...

Ma nem bántottam a Rábát.
A másikat meg kiszámoltam.

Névtelen írta...

Szerinted spekulációs céllal érdemes csipegetni eurot és remélve a 300 feletti árfolyamot, ott visszaváltani?
Mi vezethetne ide? Mondjuk ukrajnai államcsőd réme, vagy esetleges előrehozott vélasztás, vagy gazdasági mutatók erőteljes romlása, céges jelentések negatív adatai...
Ilyesmikre kell gondolni?

DLPH írta...

Sok szempont van. Sztem az dönt, ami a legerősebb szempont, és olyan, ami a legegyszerűbb összefüggést jelenti hosszú távon.
Ez pedig : egy ország fizetőeszköze előbb - utóbb minden barbatrükk ellenére is a fundamentális értékeket fogja tükrözni. Ez vár a forintra is.

Országunk fundamentumai kozmetikázva is az eredménytelenség netovábbja. Egy világgazdasági válság kellős közepén vagyunk. Választások előtt, ahol a magát baloldalnak nevező tömörülés bármikor zsarolási manővert indíthat , begyengítve a forintot, megmutatva, mi vár az országra ha nem ők nyernek, mert ők a relatív "erős" forint támaszai.

Valójában a helyzet sokkal siralmasabb. A magas kamatokra se sokat változott a forint,nem a kamatkülönbözet itt a lényeg, hanem az olcsó nyugati pénz és haszon relatív "biztos" , poltikailag megtámasztott parkoltatása, kecsegtető haszon reményében. Ezért erősödött a forint, miközben a világban a trutyi csak nőtt (látszat még nem). Akkor ide menekültek kicsit lepihenni, bújtatni.

Azóta minden más. Nincs olcsó tőke , nincs haszon ami megvenné a forintot, nincs hitel, nincs semmi.
Egy grandiózus, évtizedes légvárjátékban a "fejlődő (????)országok" -ba fektetni olyan, mint egy offshore cégbe menekíteni a hirtelen jött busás olajhasznot.

A haszon már rég kimenekült ebből a virtuális játékból, amit a világ pénzügyi rendszerének hívnak. Ugyanis annak alapjai (globalizmus) recseg ropog. Az alapok. Nem a tető, nem a falak, az alapok remegtek meg. Ezt kb egy éve írtam hasonlóképp megfogalmazva. Itt van a blogon most is hátrébb.Rég kiszállt a haszon, és több éves ingatlanspekulációba kezdett. A nem bennfenntes, nem védett és lomha tételek vagyona meg elillant. Füstté vált.
Hazánk gazdasága romokban (lenne), ha lenne. Gazdaságunk. Idegen tőkés társaságok uralma létezik, akik rabszolgabérét dolgoztatják honfitársainkat a futószalagok mellett három műszakban, Tesco minőségű végterméket bocsájtva ki emésztőrendszerükből...lásd hús, mely papírízű és nem romlik meg ahogy a húshoz illik, csak furcsa savanyú szaga lesz...
A forint annyit fog érni, amennyire érdemes lesz azt megvenni bármilyen okból. Először nem ebbe a régióba jönnek. Kivéve a 90-es évektől, amikor elkezdődött hazánk kiárusítása. Ezért emelkedett a tőzsde itthon folyamatosan. Ma már minden idegen kézben, ami nem, az nem kell senkinek. Közben meg kámfor című egyéni számát adja elő a fizetőképes kereslet az itthoni megmaradt cuccosra. A régiónkba akkor jönnek alapok, ha az alapok tőkével rendelkeznek, ennek a tőkének egy része stratégiai céllal portfólióba helyez itthoni tételeket is, és a játák végefelé, vagy még a gyarmatosítás elején.
Országunk eladva, a tulajok jelenleg sebeiket nyalogatják, az energiacégek idegen kézben, más meg kinek kell és miért? Spekulációs céllal shortolni járnak ide.

Aztán : Európa sokkal jobban megszívja végül, mint Usa, vagy Anglia. Szerintem. Inmnentől nem világos ez az EUR dolog nekem. De lehet, hogy tévedek. Meglátjuk. Az idő eldönti. Innen nézve még mindig azt mondom előbb lesz 400 ft a font, mint 320 az eur.2008 az euro éve volt, de ezen a szinten nehéz okosat mondani, mert ahogy Gentle is mondotta, nem valós folyamatok ezek, melyek a pénzpiacokat irányítják ezen a szinten, és ezt a véleményt maximálisan osztom. Játszma zajlik a háttérben, aminek célját sanszosan akkor tudjuk meg, ha már elérkezett. De filózni lehet rajt. Biztosra menni nem könnyű.

Íly múdon sem az eur, sem a ft éve nem lesz 2009. Szerintem.

IMF hitelkeretünk is van. Van már mindenünk. Csak ami kéne nem.

Olyan sötétnek látom hazánk jövőjét hogy bele sem megyek ennek taglalásába.

Az a rendszer, aminek a hullámain létezhettünk teljes kiszolgáltatottságban, ez a rendszer összeomlik épp most, nem hallani ahogy recseg ropog? Fülelj és meghallod te is.

A jövő nyitott. Többesélyes, mikor és miként omlik össze az egész világ gazdasági rendszere, és fog padlót. A 30-as évek válságának forgatókönyve is megismétlődhet, ahol a teljes KO előtt egy jelentősebb korrekció futott le.

Az a rosszabb lenne szerintem. A beragadtaknak meg az isteni megváltás...kívánom tudjanak kiszállni...De irdatlan messze még akkor a vége...4-5K bux, valóban 4K mol és 2K alatti otp, és nem folytatom. És kis cégek kivezetése, csődjei sorban a bétről.Na hagyjuk. Nem keltek pánikot.

Mi a lényeg? Tudjuk időrendbe tenni azt, ami valüszínűsíthető, mi lesz előbb, később, és végül. És ami még fontos, sose lépjünk túl hamar, vagy túl későn. Az időzítésen van a hangsúly a tőzsdén. Jókor lépj.

Azt az időszeletet nézem a jövőben mindig, amit még átlátok lépésről léspésre (talán). Ez pár hónap távlata csak, a többinél már - noha tudom, eljő amit várok - lehetnek olyan köztes állapotok, melyek elnyúlnak időben, és szembe mennek a józan ésszel.

Ily módon a forint brutális összeomlása van napirenden, nem lehet más. Kérdés : mikor? És addig milyen pályát ír még le?

Nem hiszek ez Európai Unióban. Szerintem felbomlik. Kérdés mikor, és közben mennyi új tagot toboroznak még?

Róma sem tudott mit kezdeni a testidegen provinciáival. végül már a népeket pakolgatták jobbra balra, a frankokat keletre, a keleti népeket nyugatra, az északiakat délre...Attila jött, és visszacsinálta. Innen az "Isten ostora" elnevezés.

Az EU minden tag számára testidegen közeg. Minden tag testidegen képződmény az EU számára.

Egy évet nézzünk pld. ha az átlátható. Hamarosan kiderül, hogy kitör-e ebből a bázisból az index, ami alá egyelőre nem hajlandó esni (7K dow brutális törénelmi támasz), és eljön egy 30-as évekhez hasonló korrekciós hullám, akár hónapogik is, vagy további jelentős szakadások kezdődnek majd el ?...Ez jelentősen befolyásolja hazánk hiteltörlesztési potenciálját...mondanám hogy gazdasági teljesítőképességét...de nekünk olyan nincs. Ha nem tudunk törleszteni, fizetésképtelenséget nem fogunk bejelenteni, mert az IMF "ott segít ahol tud" - mint a jó kisdobos...ez 2009 ben még érezteti majd a hatását. Gyakorlatilag mesteri húzások sorozat ez, amit a rezsim jelenleg művel. Ezzel az IMF hitelkerettel a választásokig már nem lesz fizetésképtelen hazánk...de kinek lesz kedve egy ilyen állapotot átvenni? A semmiből nem lehet valamit varázsolni. A legeladósodottabb országok egyike vagyunk per koponya.

Ha további szakadások kezdődnek, ne legyen illúziónk, a forint új "erőre" kapva történelmi gyengülésbe kezd. Ha korrekció bontakozna ki, sem fog erősödni ehhez képest sokat. Pláne ha kamatcsökkentés indul. Bár, mint mondtam, nem ez volt az elsődleges szempont, olcsóbb kamatra is jönne a tőke ha megérné a hasznát itt elrejteni a kíváncsi szemek elől. Ez a haszon nem létezik már, csak a kíváncsi szemek...

Na...kissé sok dolgot éríntettem,hagyjuk.

Nehéz elmagyaráznom hogy gondolom, de egy kicsit elkezdtem. Sok betű lett nagyon :)

Szia.

Névtelen írta...

köszönöm a választ
nagyjából értem, mire gondolsz
korábban kókáék azért hangoztatták, hogy pannon puma és hasonlók, mert 2006 és 2007 első felében pénzbőség volt, bikapiac és ide is jött belőle, felhajtva a részvényárakat, a gazdaságunk gyengesége elleplezhető volt
ez törött kb egy éve és a helyzet csak romlott
innentől elmondható, hogy bárki dilettáns tudná vezetni az országot, mert államcsődöt tud mindenki csinálni, annál rosszabb helyzet max a polgárháború lehet..
engem a helyzet most arra emlékeztet, mint nyáron, mikor mindenki reménykedett egy felfelé visszatesztben, aztán jött a bukta
szerintem hasonló lesz
de majd meglátjuk.
az unió mesterséges képződmény, eltérő érdekek, történelmi ellentétek, pl francia-német, de akár mondhatom szlovák-magyar...
más-más érdekek
nagyjából történelmi okora vezethető vissza, kiindulópontja a 2. világháború
annak is a vége
ha nagyon durván nézzül európa bukott el a 2. világháborúban, németek veresége mellett franciák is a tönk széln voltak, angolok nagyon meggyengülve képtelenek lettek volna az orosz ellenállással szembeszállni, itt szállt be usa a képbe/ 1. világháború után még csak gazdasági eszközökkel volt jelen európában/
nagyhatalmi tényezők innentől: usa, szovjetunió, emellett európa, de mint egész európa, cakompakk, illetve kína, ekkor még háttérben, japán szintén kiütve a háborúban..
szerintem érted mit akartam ezzel mondani, meg biztos tudod, hogy anglia miként uralta a fél világot a 19. században..
na ez mind megszűnt, 1945 után usa és oroszok, európának itt vége
plusz európa szenved más problémáktól is: népessége csökken, sok bevándorló, akikkel csak gond van, pl franciáknál az arabok, németeknél a törökök, rájuk a háború utáni időben mint munkásra szükség volt, mert kevés volt a férfi és ők se a fizikai munkákról álmodoztak, de az ő utódaik már nem nagyon akarnak dolgozni, meg velük a bűnözés elterjedése...
még számos sebből vérzik az európai unió, de nem akarom szétoffolni a topikot
az új tagállamok felvételének mi célja van? potenciális fogyasztók és kizsákmányolni könnyű őket, mint pl minket, dönteni úgyis a nagy államok fognak:német, francia...
egy kicsit én is eltértem a tárgytól:)
szép estét

zuzzo írta...

set off option: ON
Ha már szóba jött a politika -
azt gondolom lehet látni tisztán és világosan, hogy a magyar kormány bevételi és kiadási oldalának jelenlegi szinten tartása a választások után LEHETETLEN- az az államcsőd és akkor KO.
A szociális és nyugdíj kiadásokat márpedig jelentősen mondjuk 30%-kal vissza kell vágni. E pedig nagyon fájdalmas és aki azt megteszi, mint kormányzati erő, na az lesz nagyon nem népszerű az elkövetkező 10-20 évben. Lásd bokros csomag,- még 2006-ben is negatív tényezőként emlegették. De a bokros csomag ehhez képest egy laza kis fiskális kiigazítás lesz csak.
Azt gondolom, hogy a szocik ezt nagyon jól felmérték, meg azt is, hogy mi az ő mozgásterük. A jelenlegi manőverezés nem szól másról, mint arról, hogy a jövendő kormány előtt minden menekülési kiskaput bezárjanak, és ezt a "hihetetlen gazdasági csodát" amit véghez vittek hőstettként lehessen felmutatni, lám-lám mi igyekeztünk megtartani a munkahelyeket a nyugdíjakat, de ezek ezek a fekete seggűek elvették Tőletek kedves választók...
Ennek fényében a mesterségesen erősen tartott forint fegyvert is be lehet vetni 2010 tavasza után.
Ez a legvalószínűbb forgatókönyv nálam . Sajnos ebben a helyzetben mi nem politikusok k..va nem számítunk semmit.
Kis abszurd számtan példa:
hazaviszel 200 nettót mint alkalmazott a munkáltatódnak mindez belekerül cca 500 ezer forintjába. A 200 nettóból további 16% áfa formájában az állam zsebébe landol. ( jó tudom nyugdíjszámla is kap belöle, de azt meg is kell érni, hogy éljen addig az ember és ne legyen argentin határozat :-)) ) Na innentől lehet mondani hogy a sötét középkorban szegény parasztnak tizedet kellett fizetnie mindenből az államnak és egy másik tizedet az egyháznak... ó azok a szerencsés emberek...
Hát ennyit a politikáról...
set off option: off