Az új közös blog végleges formája : részben fizetős.

Bárki számára elérhető, bizonyos menüpontok azonban zártak, és csak blogtagoknak elérhetőek. Gondolom sejtitek, melyek azok. Mondjuk így : a megítélésem szerint érdemi információval bíróak zártak. Ez a link az új közös blogba visz :

http://www.dlphkozosblog.eoldal.hu/

2008. január 24., csütörtök

Hitelválság

Előrebocsátom, nem értek különösebben sem a biztosási, sem pedig a bankszektorhoz. Ennek ellenére leírom, szerintem mi is mozgatta a tőzsdét ezen a héten és mi fog történni.
'a mai nap margójára' mocskos_spekuláns írásának megjegyzésében pár napja leírtam, hogya hét eleji hatalmas zakókat ez a hír okozta:
http://money.cnn.com/news/newsfeeds/articles/newstex/AFX-0013-22376086.htm

Tegnap ez az elképzelésem be is igazolódott, mert amint kijött a következő hír:
http://www.bloomberg.com/apps/news?pid=20601087&sid=aKEcPpZod2fQ&refer=home , a DOW -2,5%-ból +2,5%-ra ugrott, amihez hasonlót én még nem láttam.
Röviden a hitelbiztosítok leértékelése után a bankok a fejükhöz kaptak, és rájöttek, cselekedni kell, mert a jelzálogválság kiterjedt és az eddig biztonságban tudott vagyis biztosított CDO-ik egy részét is leírhatják veszteségként. Erre kitalálták, hogy összedobnak (vagyis csak tervezik, még nem döntöttek) 15 mrd USD-t, odaadják a 2 legnagyobb hitelbiztosítónak, ami kihúzza őket a kakiból és ezzel a probléma meg van oldva.
Nem az én dolgom a terv sikerének megkérdőjelezése, de ez az egész hasonlatos ahhoz, amikor a bankok nemrégen valami szuper alapot akartak létrehozni a jelzálogválság kezelésére, ami azóta befulladt.
Mindezek mellett (ahogy a cikkben is le van írva), Buffet bácsi pár hónapja létrehozott egy biztosítót, ami a csőd szélén álló biztosítók vetélytársa lesz. Gondolom sejtett valamit szokás szerint, és -gondolom, ez csak tipp- úgy tervezi, hogy az elképesztő mennyiségő (2.400 mrd) USD mennyiségű biztosított kötvény nagy (biztonságos) részét átveszi a csődbe menő biztosítóktól, a szart meg rajtuk hagyja, mint egy dögkeselyű.

Összefoglalva szerintem a hitelválság még nagy teret nyit lefelé a bankszektornak és így az indexeknek is. És akkor a recesszióról még nem is beszéltünk, csak a pénzügyi problémákról.
Vagyis OTP-t csak DLPH ajánlására vegyetek (ma sem értem, hogyan jósolta meg tegnap délben, hogy most kell venni, jön a rally :) ) és adjátok el még időben.

1 megjegyzés:

DLPH írta...

Szia. Az általad felsorolt (és fel nem sorolt,de ide tartozó) összefüggések szépen előrevetítik a sötét jövőt. A reálszféra még mit sem érez ebből, de majd fog.
Nem gyors folyamat, lassan alakul ki azt hiszem. Ahogy megfigyeltem, egy hatalmasat rúg még a bika, mielőtt végleg kimúlik. Ez most lehet, hogy elérkezett. Nem biztos, de lehetséges. Technikailag most felfelé áll minden, nem is kicsit, szép bull elé nézünk, egyelőre így fest, de a trendhatár még igen messze van, nem szabad a kettőt összekeverni.
A hirtelen nagyarányú trendirányú elmozdulás töknormális lenne. Vagyis egy hirtelen nagyarányú zakó. Ezért kell a szűk stop. A stop meg mindenképp a longoknak. Vagy óránként ránézni a pozira.