Az új közös blog végleges formája : részben fizetős.

Bárki számára elérhető, bizonyos menüpontok azonban zártak, és csak blogtagoknak elérhetőek. Gondolom sejtitek, melyek azok. Mondjuk így : a megítélésem szerint érdemi információval bíróak zártak. Ez a link az új közös blogba visz :

http://www.dlphkozosblog.eoldal.hu/

2009. január 17., szombat

Zuzzonak Usd 2.


Eur/usd 40 éves logaritmikus (EUR előtt DM)

Összevetve a dollár indexes ábrával, a következőt állítom : két kritikus pont van, az indexnél a felfelé haladás akadálya amit körrel jelöltem, itt pedig a középső sárgából leesés, (fej váll szerűség is lehet akkor, ahol a sárga a nyak), a lényeg, bármelyik valósul is meg időben először, a másik követni fogja, semmi szükség arra, hogy mindkettőt megvárja az ember. Az egyik is elég "vagy" alapon, a másik később biztosan bekövetkezik. És az usd heves erősödése indul ismét. Ha megállítja, bármelyik (szintén elég egy is) , ennyi volt az erősödés.

Ha minden színes vonaltól csíktól és ábrától elvonatkoztatok, akkor a következőt állítom : szerény nyomott véleményem szerint a globális pénzügyi rendszer (1907-től ilyenné alakítva) haldoklása tart ezerrel. Ha totálisan bedől az uzsoracivilizáció, és nem lesz addigra helyette valami más, kialakult rendszer, akkor káosz lesz, ami azért veszélyes, mert minden erő káoszban nagyobbnak tűnik mint valójában, háttérhatalomidegen érdekek előtérbe kerülhetnek ideig-óráig, és ez mind-mind konfliktus forrása. Ha a felépített globális pénzügyi gyarmatosítás helyébe az üresség lép, akkor kívülről mint légüres térbe a levegő, áramlik befelé a sok - sok politikai, gazdasági gigatényező. Ez lenne maga a káosz. Ez alapos felforduláshoz, sőt...világméretű fegyveres konfliktusokhoz is vezet majd. Közösségek felbomlásához, az EU is darabjaira szakad. Ezzel szemben nagyon fontos, hogy a halandó ember meg tudja különböztetni egymástól a valódi káoszt és a mesterséges felfordulást. Utóbbi szándékolt folyamatok gyűjteménye, ideiglenesen a demokratikus intézményrendszer kiiktatásának céljából, mely idő alatt a tényleges hatalmi struktúra és irányítási rendszer felváltása az új rendszerre zökkenőmentesen lehetséges. Kiiktatva persze a demokráciát. Utána már vissza lehet a látszatdemokratikus működést álítani. Ebbe a változásba átmeneti szükségállapotok és katonai diktatúrák bevezetése bőven belefér.

Hogy jön ide amit kérdeztél? Nagyon is. Az usd jelenleg a világ bázisdevizája, fedezet és teljesítmény nélküli illogikusan viselkedő , értékét tekintve sok hibával, de mindig mesterségesen irányított és értékállított szimbólum. Devizapiaci alaptézis : az árfolyamok nem kialakulnak egy piaci kereslet-kínálati alapon, nem a fundamentumok döntenek, bankközi művelet "alakítják" az árfolyamokat ténylegesen. Usd, Eur, Gbp, Chf, és más karakteres devizákra értem ezt persze, és nem a gyarmatok játékpénzeire. Ha valaki tudja mi az a bankközi manőver, milyen feltételekkel tehető meg, mi kell hozzá, ki dönt róla, miért és mikor, az érti mit írtam. Ha józan paraszti ésszel bárki belegondol (amit kiirtanak gyökerestül a világban az emberekből - egyen igyon böfögjön, üljön a tévé előtt és nézze az anettka kategóriájú töménytelen ízlésromboló abszurd baromságot), szóval ha józan ésszel belegondolunk, a bankközi manőverekről semmit sem tudunk. Először is : virtuális pénzről van szó. Bitek és byte-ok egy világot behálózó digitális rendszerben. Sem eredetét, sem arányait nem ismerjük. Semmi köze hozzá se kormánynak, se parlamenteknek, se politikusoknak. A bankok hajtják ezeket végre (no ne egy otp kategóriára gondoljunk), nem tudni miért, utólag aztán látjuk persze, de nem minden adatát. Csak egy kérdés : miért nincs forgalmi adat az fx-en? Mert nincs. Ha van, az nem a valódi, csak egy relatív viszonyszám. Valójában az érintett bankokon kívül a világon senki sem tudhatja meg, mekkora mennyiségű virtuális pénz konverziója kell ahhoz, hogy pld ennyire begyengítsék a fontot. Csak egy példa volt. De rengeteg kell. Irdatlan mennyiség, ezt halandó ember nem birtokolhatja. Ezek tulajdonképpen és gyakorlatilag titkos , bankok közti devizakonverziós műveletek, melyek karbantartják az árfolyamokat.

Nekünk "lekommunikálják" ezeket a dolgokat, nagy tehetséggel ügyelve arra, hogy még véletlenül se oszoljon a köd az emberek fejéből, hogy hogy is zajlanak ezek a pénzügyek a világban.....valójában.. Ne érts semmit. Ez a lényeg. Nos, nem is nagyon lehet, ha azokat alkalmazzuk, melyekkel szembedobnak minket, mint magyarázatot odadobnak valami koncot elénk...nesztek rágódjatok rajt...hol igaz, hol nem...miféle valóság az, ami hol igaz, hol nem? Miféle magyarázat az, ami emitt igaz, amott már nem, de minden külső körülmény azonos? Semmilyen. Ha valaki ennyi logikával állna neki a matek tanulásának amivel a világ pénzügyi folyamatait megmagyarázzák nekünk, az első szigorlaton kivágják, hazáig repül mint egy nehéz kő.

Az usd miért gyengült egy bikaralliban ? Hogyhogy? Erős gazdaság, erős fizetőeszköz...magas kamatra pláne erősödnie kéne nem? Hát nem...gyengült...most miért erősödik? Tudjuk...fogy a pénz, ami valójában sosem "volt" . Akkor hogy is van ez? Ha beállna egy "termelés, érték - fizetőeszköz egészséges mennyiségben" egyensúly, mennyit érne a dollár? Hát...brutálisan sokat...ha az a fő logika, hogy az Usd akkor erős, minél kevesebb van belőle. De vajh drámaian kevesebb lesz belőle? Nem. Akkor Usa kapitulálna gazdaságilag. Azon egyszerű oknál fogva, hogy a világ berendezkedése az Usa feltétel nélkül szabadon kibocsájtott elvileg korlátlan mennyiségű játékpénzére épül. Ha ez elpad, az lesz (lehet), amit fentebb írtam, ha nem jön egy másik rendszer a helyébe azonnal, eljő a káosz. Ennek semmi esélyt nem adok. Ugyanis : egyetlen világhatalmi valódi tényezőnek sem érdeke a káosz., Sőt...ez az egyetlen, amire ezer és egy forgatókönyvük van. Ugyanis az egyetlen helyzet, amikor a hatalmuk szépen kicsúszik alóluk, ha a folyamatokat nem ők irányítják. Jól rosszul az mindegy, de a gombokat nekik kell nyomkodni. Ez a hatalom első és egyetlen alaptörvénye. Mindegy mi van, csak tőled függjön. Ha nem ez lesz, lesz helyette más, de a lényeg, az is tőlem függjön. Nem csusszanhat be apró réseken senki és semmi a hatalalmi játszmákba. Tényleges és nem művi kaotikus állapotok szélesre nyitnak ajtókat, ahol szabadon ki - be járhatnak idegen hatalmi tényezők.

Mást valószínűsítek...szerintem a világ a II. világháború óta kibírta totális fegyveres konfliktus nélkül, az egyedül és kizárólag annak a technológiának köszönhető , mely lehetővé tett egy másfajta, fegyvereket nem igénylő gyarmatbirodalmat a világban. Mondjuk úgy, az elmúlt 60 évben annyit fejlódött a világ az irányításhoz és a hatalom megtartásához szükséges eszközök tekintetében, mint előtte még soha. Kommunkáció, információáramlás módja, sebessége, helyváltoztatás módja sebessége...satöbbi. Azt valószínűsítem, hogy a másfajta tényleges gazdasági struktúra kiépülése és a régi eltűnése egy "áttűnéssel" fog megvalósulni, amiben az Usa dollárnak folyamatosan kulcsszerepe lesz. Már az árfolyamának. Ugye senki sem hiszi, hogy abba "menekülnek" a befektetők, mint hagyományos klasszikus biztonságos befektetés....aki ezt elhiszi, no komment. Nagy hülyeség.

Az a kérdés : mennyire csökken le a valójában nem is létező virtuális usd mennyiség a világban...hol az a határ, ahol még a káoszt elkerülendő egyensúlyi állapot él, akármilyen pengeélen is táncol, de még nem borult be a rendszer egyensúlya, a világ egyetlen pontján sem okoz drámai, nem tervezett kilengéseket, sem Kínában, sem Kubában, sem sehol. Nem mondom , hogy politikailag, mert a politikai egyensúlytalanság előzménye mindig gazdasági egyensúlytalanság, és ő maga csak következmény, semmi más.

A dollár addig fog erősödni, míg kvázi "egészséges" szintig csökken a mennyisége. Anélkül, hogy visszafordíthatatlan korcsulást okozna a világ gazdasági pólusain.

És itt bezárult a kör. Visszamegyek a színes vonalakhoz, és azt mondom, minden alsó 40 éves csatornaalj TART,minden felső csatornatető FOG, azok ott nem véletlenül vannak, azért számítanak, mert -talán - onnantól kezdődne egy olyan egyensúlytalanság, mely tényleges káoszhoz vezetne, és amitől minden hatalom a legjobban tart, és minden erejével igyekszik azt elkerülni.

Röviden ennyi Zuzzo a válaszom arra amit kérdezél.

7 megjegyzés:

Névtelen írta...

szia

Szerinted mi lesz az euro sorsa?
Lehet tartósan erős egy olyan közösség valutája, amelyik ennyire különböző, mesterségesen összetákolt és annyi ereje sincsen, hogy az oroszokkal szemben úgy fellépjenek, ahogy az egy erős szövetséghez illik, mármint gázügyben.
Ha egyszercsak összeomlana az unió, mert mondjuk nagyobb tagok kilépnének, vagy bármi lenne, hogy térhetnének vissza régi valutájukhoz?
Másik kérdésem.
Csak feltevés részemről.
De Ukrajna igen sunyít, szerintem nagyon nagy pácban vannak és csak színjáték, ami itt folyik.
Oroszok és ukránok elemi érdeke gázt adni, oroszoknak van, eladják, pénz nekik, Ukrajna olcsóbban kap, illetve közvetítésért pénzt kap, érdeke neki is.
Itt nem azon ment a vita, hogy ennyiért vagy annyiért adjanak az oroszok ukránoknak, hanem inkább azért, mert ukránok abszolúte fizetésképtelenek. Ez nem lehet?
Én erre gyanakszom, s ha bejelentik a fizetésképtelenséget, nagyot KO-zik a bét...
Más kérdés, hogy EU vagy Imf majd megtámogatja vhogy, nehogy orosz érdekszféra legyen...
Nagy hülyeségeket mondok?

DLPH írta...

Szia. Tudtommal az olajvezetékeket lecsapolják és lopják az olajat. Klasszikus.

EU nem fog megszűnni. Ha mégis, nagy nagy baj lesz. Minden vonalon. Nem sanszos.

Ukrajna most is Orosz fennhatóság.

Az EUR gyengülni fog. Szerintem.

Szia.

Névtelen írta...

Ezt és hasonló írásokat általános és középiskolákban kötelező tananyaggá kellene tenni az egész világon.
Persze akkor lehet előbb-utóbb felébrednének az emberek. Esetleg ne adj isten elkezdenének önállóan gondolkodni,aztán kérdéseket feltenni...

Peta60

nemar írta...

Ez az írás fain volt!

Bárcsak minnél több ember értené a valódi folyamatokat! Ahogy a KFT mondta anno "akkor nem lennél bábu" illetve nem így mondta. Játékos lennél, nem bábu. De most bábu vagy, valaki irányít.

nemar írta...

az ukrán gázvezeték csapolás, én úgy látom, egy komolyabb politikai lépésnek ágyaz meg. Most az a cél, hogy európai polgárok rettegjenek attól, hogy nem lesz gáz, és ezt az elbizonytalanítást, rettegést akarják felhasználni egy már előre eltervezett következő lépésükhöz. Amit le akarnak erőltetni európa polgárainak a torkán. És nyilván keserű pirulát, mert magunktól nem tátanánk el a szájunkat, így viszont szorgalmazni fogjuk. A bábjátékot Putyinék Ukrajnával és az EU bizottsággal karöltve játsszák. Akár üvölthetnék is dühömben, de az sem seítene.

Névtelen írta...

Ez nagyon durva volt.
"Ezt és hasonló írásokat általános és középiskolákban kötelező tananyaggá kellene tenni az egész világon. "
Ezzel meg csak egyetérteni tudok!!

Csapa

zuzzo írta...

elkeserítő és megnyugtató egyszerre ez az írás. sajnos.
köszönöm szépen.