Az új közös blog végleges formája : részben fizetős.

Bárki számára elérhető, bizonyos menüpontok azonban zártak, és csak blogtagoknak elérhetőek. Gondolom sejtitek, melyek azok. Mondjuk így : a megítélésem szerint érdemi információval bíróak zártak. Ez a link az új közös blogba visz :

http://www.dlphkozosblog.eoldal.hu/

2008. augusztus 17., vasárnap

Kamatemelés (válaszom Dropnak)

Szia. Mint korábban írtam- fél éve tán - , az AUD gyengülése hozza el a második szakaszt, amikor is a nyersanyagigény globálisan a világon visszaesik. Ez nem hitelválság már, hanem valódi gazdasági recesszió kezdete. Nem lehet, hogy elkezdődik, vagy itt van már a kapuban, hanem elkezdődött.Termelés és fogyasztásvisszaesés. Ausztrália hatalmas nyersanyagexportőr, a hús (marha és bárány), a gyapjú, a szén, a vasérc, az alumínium és a búza exportjában világelső, de legalábbis az elsők közé tartozik. Az olajból kimaradt. Vas- és acélkohászat, timföldgyártás,alumíniumkohászat, és az ezekhez tartozó gigavállalatok. Az Asztrál indexet ajánlom figyelmedbe, kiváló kis indikátor arra is, mi folyik a reálszférában a világban.
Sok ellenvetésem van azzal amit írsz. Holott roppant logikusnak tűnik elsőre.
Defláció: A pénz mennyiségének csökkentése a vásárlóerő növelésének céljából. Most épp tonnányi pénzt eresztettek a rendszerbe, mellyel eloltották a piramisjáték szereplőinek lába alatt képződött tüzet. Kamatot csökkentettek. ezzel jót tettek.A szavazóknak. A hurok nem szorít már annyira. A "modern" közgazdászok szerint a defláció egy rossz dolog. No persze. Az infláció a jó dolog, ezt értem. A defláció nekünk jó dolog, normális embereknek. Miért lenne baj , ha a vásárlóerő nő? Kinek baj? Aki a papírdarabokat nyomja. Kinek jó? Aki ezért vásárol valamit.

"A hitelválságnak még csak most értünk el abba a szakaszába, amikor a hitelek összállományának csökkenése (credit contraction) miatt az árútőzsde is esésbe fordult, vagyis most kezd kibontakozni a deflációs hatás."

Az árutózsde esésbe fordult? Usd -ben biztosan. És amúgy? Ezt nem tudom. De csak ez számít. Az olaj arany látványosabban usd-ben, És a többi? Annyira azért szerintem nem...

"amikor a hitelek összállományának csökkenése (credit contraction) miatt az árútőzsde is esésbe fordult, " szerény véleményem szerint nincs összefüggés

"az árútőzsde is esésbe fordult, vagyis most kezd kibontakozni a deflációs hatás"

próbálom megérteni, hogy ezt miért írod, de nem jövök rá...infláció - csökken a vásárlóerő, nő a fedezetlen pénzmennyiség, gyengül a pénz
defláció - javul a vásárlóerő, csökken a fedezetlen pénzmennyiség (érték/pénz arány javul), erősödik a pénz
kérdem : az árutőzsdék esése usd-ben miért deflációs tünet?

"a jelenlegi infláció becsapós és gyorsan átfordulhat deflációba."

a jelenlegi infláció oka a töménytelen teljesítmény nélküli pénz a rendszerben ,a fedezetről nem is beszélve, ez csak akkor fordulhat át deflációba, ha ezeket kivonják a rendszerből, vagy a teljesítmény javul drámaian... ehhez munkahelyek, olcsó hitelek, széles foglalkoztatottság, erős szociális háló kell , komfortérzetben,anyagi, morális biztonságban és stabil jövőképben pancsikoló választópolgárok kellenek, ez logikusan kizárt az Usában, mert ezen feltételek egyike sincs meg ott. Egyetlen párt nem tűzte programjára ennek tényeleges elérését, nem is cél, csak szavakban bukkan fel néha, ha valaki nagyon nagyot és szépet akar mondani hamarjában.Vagyis marad ennek a roppant pénzmennyiségnek a kivonása a rendszerből,mint lehetőség a deflációra, mely viszont a piramisjátékot zúzná szét...reális árazás a tőzsdéken, teljesítményalapú értékmérők kidolgozása a jelenlegi irreálisok helyett... derivatív termékek sztornó, az egész hitelezési rendszer megváltoztatása...képtelenség, ma már tankönyvekben tanítják a pénzből pénzt csinálni módszerét, mint töklegális és normális dolgot, holott mindazok az elvárások, melyek szükségesek ahhoz, hogy ne minden út a szakadékba vezessen, egy teljesítményen, jelenbéli és jövőbeni értékteremtésen alapuló hitelezési kultúrában körvonalazódnak, és teljes értékrendváltozásban. Ma a világban már csak nyomokban található meg ilyen elvárás, és az is néhány máskéntgondolkodó agyában.Pénzből azért nem lenne szabad pénzt csinálni, mert a pénz semmi, semmiből semmit csinálni,egyenlő a semmivel.Egy értékteremtésre berendezkedett gyár nehezebben kap hitelt (mondjuk gyufát gyárt, amire szükség van, és tegyük fel nincs túlkínálat), mint valaki akinek fedezete a hitelre egy pénzügyi befektetés, melyet nem akar felbontani... Utóbbi normális, belátom, ma már a gyerekek is ezen nőnek fel, de ha belegondolunk, ez valahol mégsem normális dolog .Akinek már van pénze, még több pénzhez jut, akinek nincs, még értéket teremteni sem tud elkezdeni, mert nem kap hitelt. Ez normális? Ebben az aberrált világban persze az.
Nem kanyarodtam totál el, csak azt akarom példával illusztrálni, hogy mire gondolok...vagyis arra, hogy a jelenlegi inflációnak mi az oka, és a defláció nem rossz és kerülendő dolog, az más kérdés, hogy a FED irtózik ettől, és fél tőle mint az afrikai utazó az ebolától.Defláció a pénz drámai bevonása után jöhetne el, (mint írtam már), de ez önmagában nem tenné a már meglévő pénzmennyiséget reálissá , mert a fent említett hitelezési kultúra és értékrendváltozás a fejekben globálisan ma már elképzelhetetlen. Pontosan a hitelezésnek erre a formájára szakosodott világ az , melyben a pénzügyi oligarchia képes és tudja a hatalmát permanensen fenntatani. Vagyis : önmagában minden út a szakadákba vezet, ebben egyetértek, csak a fent vázolt indokok miatt szerintem ezekért, és nem azért, amiért te írtad.

De még egyszer tehát :
"hogy a jelenlegi infláció becsapós és gyorsan átfordulhat deflációba"

a fentiek tükrében mondom : ez teljességgel kizárt.És mint mondtam, ez számunkra nem lenne rossz dolog. Meg kell nézni Japánt.

"A dollár pedig nem a várható kamatemelés miatt emelkedik, hanem a gyengülő európai és japán gazdaság ill. az eső nyersanyagárak miatt."

A kamatemelés miatt nem,mert eddig nem volt.De halkan mondom...láttam már drasztikus trendelést devizáknál, és később megjött a kamatmódosítás is. Nem zárom ki, mint valószínű lehetőséget. Hogy lesz-e? Paulson nyilatkozatai szerint is lehetséges . És ha még emlékszel, volt kétszámjegyű kamat is az Usában. A kamatemelés valójában egy drasztikus csökkentés után fejt ki egy olyan hatást, hogy a rendszerbe pumpált értéktelen pénzt kvázi értékessé teszi, "eladhatóvá," a magas kamatokkal. Teljesítmény nem lesz mögötte. Semmi. Egy nagy nulla. De a magas kamatok iedig-óráig biztosítják az értéktelen papírdarabok felértékelődését. (lásd hazánkban most épp).

"A dollár pedig nem a várható kamatemelés miatt emelkedik, hanem a gyengülő európai és japán gazdaság ill. az eső nyersanyagárak miatt."

Az európai most került sorra. Japán? Saját maga előállította alapanyagokból jórészt exportország. Nincs semmi baj a gazdaságával, csak annyi, hogy a saját exportja függ a többi ország felvevőpiacától, vagyis ha a környezet romlik, ő is. De a mértéke messze nem összehasonlítható pld Usával, vagy Európával. Szerintem. Az eső nyersanyagárak miatt erősödik a dollár? Szerintem természetesen pont fordítva. Megcserélted az okot és a következményt.

"Ha ez visszafordítja az olaj- és így a nyersanyagárakat felfelé, akkor nagyon nagy baj lesz: gazdasági világválság."

Ez már van. Aud. Kiváló indikátor. Az olaj akkor forul felfelé (usd-ben) ha az usd ismét gyengülni fog. Euróban mennyit esett az olaj? A nyersanyagárakat az olajjal ne vegyük egy kalap alá. Milyen nyersanyagok? Ércek? Fémek? Réz? Ha közös irányba mozog az olajjal, az csak a közös bázisdeviza miatt van. És itt láthatsz például egy erős oksági összefüggést, ugyan miért az usd a bázisdevizája a nyersanyagoknak? Hogy elinflálható legyen, hogy a pénzügyi oligarchia privilegizált döntéseivel überelje a kereslet-kínálati tényezőt, mint normálisan az egyetlen tényezőt, melynek befolyásolnia szabadna az árakat, helyette önkényesen módosítja bármely értékteremtéshez közeli dolog árát. Tulajdonképpen a FED teszi ezt. Illetve az abban tulajdonos hatalmi tényezők.

"Légitársaságok, autógyártók, pénzügyi cégek csődhulláma. Mikor? 6-9-12 hónap."

Szerintem a pénzügyi cégek megmentése alapvető, meg is tették,meg is teszik. A rendszer mondana csődöt. Majd nemsokára újabb pénzeket kell pumpálni a rendszerbe, ami tovább gyengíti a dollárt, erre is jó lehet ez az erősödés. Lágitársaságok , autógyártók már elkezdték ha jól emlékszem a zakózásaikat. A nagy építőipari cégek még nem. Én ezeket várom a következő hullám elindítóinak. Részben persze.

"Ha nem fordulnak vissza a nyersanyagárak, akkor viszont maga az olajigény csökkenés egy igazi nagy recessziót jelent. Ez sem sokkal jobb"

Olajigény csökkenés nem lesz. A legtöményebben és legolcsóbban kinyerhető szénhidrogének tárháza. Szénhidrogénekre épül még az autód kárpitja is. Az a kevesebb, amit nem kőolajból csinálnak manapság. Az összes poliakármi.. (polivinilklorid, polietilén, polisztirol polinyavaja) vagyis műanyag elsődleges alapanyagforrása a kőolaj. Pakura, aszfalt...tudom én...kozmetikumok, palackozás, gépgyártás technológiájába szervesen beépült elem a műanyag, mondom, kevesebb, ami nem. Az olaj árát nem elsősorban a kereslet, hanem az usd indexe határozza meg. És itt jön az, amiben nem értünk egyet, ezért sokkal fontosabb a pénzügyi globalista világrend mint tényező , és a pénzügyi irányítók és azok döntései, mint maga a fizikai kereslet. Vagy épp a kőolaj elfogyása, vagy nem fogyása, vagy mikor fogy el. Ha a kereslet csökken, a dollárt begyengítik rendesen, ha az lesz napirenden, hogy most az olajból kell kaszálni. Aztán a dollárt felerősítik. Mint épp most.Most valami ok miatt, amiről csak találgatok, a dollár átmeneti erősítése van napirenden. Ez nem normális piaci folyamat. Nem kialakul, kialakítják. És nagy oka van neki. Tán épp ez, felerősíteni a sok olajdollárt, mielőtt másra lecserélik.

Örülök, hogy kikapcsolódásképp ily késői órán reagálhattam soraidra.Nem tudom, kinek van igaza,de ez számomra nem számít, csak egy új nézőpontot adtam. Ha adtam. Köszönöm.Szia.

8 megjegyzés:

borska írta...

Sziasztok!

Rettentő tanulságos és érdekes ez a párbeszéd,azonban kissé nyomasztó is számomra.Amiről itt szó van az gyakorlatilag a kapitalista, a szabadversenyes piacorientált társadalom alapjainak megingása?
Mert ha igen akkor tényleg nagy gáz lesz.Az utópiszikusnak tűnö jó értelemben vett marxi szocializmust ugye a világ java része elvetette,ha most a példaként követett amerikai norma is romba dől,mi lesz? Vákum?Vagyismét kell egy isteni szikra ami irányt mutat az elkövetkező évtizedeknek?
Illetve még egy kérdés,ahogy irjátok a pénzügyi oligarhák ilyetén módon játszanak a világgal,erösitik ezt ,gyengitik azt,és közben nem veszik észre vagy nem akarják észrevenni hogy sajá maguk alatt vágják a fát? Vagy lehet hogy mint a parazita a gazdatest puztulása után ők is velehalnak,és minden tizta lappal kezdődik?
Az irásaitokat olvasva ez nem csupán egypár éves folyamat,hanem evtizedes lassú rettentö fájdalmas és idegeket,legalább is a tözsdés idegeket felörlő folyamat lesz,és ha a világban valóban érvényes a kauzalitás vagyis,hogy az okok és következmények szigorú láncolata érvényesül oly módon, hogy az ok megelőzi a következményt,akkor itt Mo.-n is igen csúny világ lehet?Az oka már megvan.
Vagy elképzelhető hogy az egyszerű munkás ember ezt az átmenetet ne is érezze?Ezt valahogy nem hiszem...

......vagy csak én vagyok tulzottan pesszimista?.....remélem igen

DLPH írta...

Szia. Ne legyen nyomasztó, semmi okod rá. A bankok uralma a tankok uralma helyett komfortosabb életet hozott Európára, hazánkra is. Szabad vagy. Ahogy a sok hajléktalan is szabadon éhen dögölhet vagy megfagyhat az út szélén. Meggyőződésem szerint ez sosem volt másképpa világ történelmében. Egy banda látszat megosztottsággal. Rothschild aranyak német tehervagonokban a náciknak...ezek sajna történelmi tények, egy másik magasrangú szabadkőműves, Trockij is írt erről. Nem biztos, hogy először. Nem nagyon tagadják le mindenesetre.Inkább "megmagyarázzák." Na abban lassan verhetetlenek. A "lekommunikálásban" . Nem semmi...ha ma a Marson kéne gyarmatosítani, akkor azért ahhoz ugye oda is kéne utazni, fegyveresen megszállni ..és a többi. A Földön erre ma már nincs nagy szükség, a távolságok lerövidültek, ami 100 éve még messzi távol vidék volt, ma egy óra alatt elérhető, a kommunikáció, információáramlás ideje pedig emberi léptékkel számolva nulla. Nem kerül időbe. Így jöhet létre egy majdani egységes új világrend, ahol nincsenek nemzetek, csak egyesült nagy birodalmak, a nacionalizmus mint olyan nem létezik, egységes és totálisan kontrollált minden. Az informatika ilyen nagyarányú előretörésének és nyomulásának nagy oka van. Ha észreveszed, egyetlen hatalmi tényező között sincs - bármilyen óriási hatalom is - nézeteltérés a tekintetben , hogy az informatikát fejleszteni kell. Mindenkinél, mindenhol mindenkor. A hálószobákba is nyomuljon be az internet, a számítógép, a pizzát, a szeretődet, a mozijegyedet a neten rendeld, regisztrálj mindenhová, hidd el, hogy egy biztonságos csatorna tényleg biztonságos (már miért lenne az?, mert az a felirat jelenik meg a képernyőn? ilyen feliratot bármikor csinálok neked...), arra, hogy egy program bármire képes, a hackerek a felelet, rólad egy ütős anyagot összegyűjteni 5 másodperc alatt kész van. És teljes körű. Minél többet használod az életedben a munkádban a pénzed áramlásában az internetet, annál inkább szem előtt vagy, és tudható rólad minden. Innen nincs visszaút. Ezt nem lehet legyőzni, megváltoztatni.
Semmi, kész vége. Mert jó. Az emberek szeretik, csinálják, használják. Kényelmes. Komfortos. Minden dolog, ami elpunnyasztja az embert, csak egy tégla a falban. A fal maga egy totális diktatúra kiépítese a Földön. De fegyveres megszállás beavatkozás nem szükséges, kerülendő, kivéve azon országokat, melyek alajaiban akarnak egy nagyot belerúgni a játékszabályokba. Pld: Irak. Vagy újabban Irán. A gond ténylegesen, nem az velük, hogy rettentő olajkészletek felett uralkodnak, (nának..) hanem az, hogy az usd egyeduralmát nem tűrték (volna). Így könnyen Hágában találja magát az ember...

"Amiről itt szó van az gyakorlatilag a kapitalista, a szabadversenyes piacorientált társadalom alapjainak megingása?" -írod. Tévedés. Nagy tévedés. Ők maguk így aposztrofálják saját magukat, de ez hazugság. Ilyen rendszer nincs. Pont erről (is ) írok, ez egy humbug. Nincs szabadversenyes, piacorientált rendszer.Hol látsz ilyet? Az erősebb győz. Nem a jobb. Az árakat nem a kereslet kínálat hanem a deviza keresztárfolyamok határozzák meg. azokat meg kialakítják és nem kialakul. Ha egészen a nagytól az atomi szintig lemész, ezt látod.

Ilyen társsadalmi berendezkedés, amiről írsz,vagy ehhez hasonló volt Németországban az ötvenes évek második felétől a 80-as évekig, Svédorszgában vagy 40 évig, Japánban a második világháború után sokáig és még nem tudom hol. A tőkés társadalom ..ez is egy félrevezető fogalom, nem társadalmak ezek, hanem ideológiagyárak , szeretetel állítják magukról azt, hogy ők ilyen társadalmat készítenek. No nem. Csak a vak nem látja, hogy köze nincs semmihez, amiről beszélnek, a tőkés társadalmak nem egyformák, ahogy a kommunista államok is nagyon különbözőek voltak. Ég és föld. Usában ma már totális diktatúra alakul ki finoman, sunyin, suba alatt, a fű közé rejtve...hol van ez már az alapító atyák eszméitől? A Föggetlenségi Nyilatkozattól? Sehol. Ez már egy más világ. Mivel az ideológiai gyárak roppant hatékonyak (lásd tévé,internet, rádió, hollywood-i nyáltenger filmek...) az emberek elképzelésébe egy művilág egy művi élet ivódik be , az élete ettől azonban merőben eltér.

Hazánkban a mai napig egy átverés show megy, a rendszerváltozásnak nevezett szélhámosság után végül ugyanazok leszármazottai uralkodnak, akik az előző rezsimben is, a hatalom megtartása elvégeztetett. Ha nincs rendszerváltás ma ugyanúgy Gyurcsány a miniszterelnök. Logikus, nincs más altrenatíva. Létrehozták az angolszász típusú kétpártrendszert az egypártrendszer helyett, aminek a lényege két bazi nagy párt, ami közül választhatsz ...tudod : a hangosbemondó bemmondja angolul a repülőgépen a Bahamák felé : figyelem, a szigetek lakosságának 70 % -a AIDS-es, 30 % -a asztmás..kérdezi az amerikás magyar a haverjától : te ,mit mondanak ezek? a haver lefordítja : aki köhög, azt meg lehet ....-ni.
Szóval ehhez hasonlóan tudsz te is választani a két párt közül, a lényegben egyik sem tér el, a monetáris kérdésekben. És ez a lényeg. Létrehozták a látszat független jegybankot, ami úgy független, hogy sehogy. Az IMF és a Világban dönt arról, hogy mennyi forint lehet a rendszerben, és mennyi legyen a kamatszint. Kész. Ja és mindenhová becsatlakozni. Magyarország egy tőkés gyarmat jelenleg. A sarc államadósság formájában távozik hazánkból.

Tehát sosem volt vagy csak alig, demokratikus, prularista többpártrendszer a világon, ahol szabadversenyes kapitalista pénzügyi berendezkedés volt. Szinte soha.Helyette egy kannibál kapitalizmus működik, egy világkormány formálódik, melyet létre fognak végül hozni, egységes pénzzel, egységes egyenrabszolgákkal, akik a bankautomatákhoz menve felveszik az éhbérüket, tízszer annyit dolgoznak akárhová is fejlődik a világ technikai és találmány szinten, mint amit életszínvonaluk indokolna, 9/10-e az energiájuknak elszívásra kerül jelenleg elinflált pénz és adó formájában , a jövőben adó formájában demokráciába csomagolt totális kontroll, és dikatúra keretei közt.

Javasolt irodalom : David C Korten, Ray Bradbury, A. Huxley
vagy ez
---------------------------------
http://naput.hu/index2.php?option=com_content&do_pdf=1&id=718
----------------------------------
vagy a www.fuggetlenseg.hu vagy mittudomén, annyi van hogy csuda.

Javasolt filmek : Michael Moore flmjei.
Javasolt életforma : csak azt hidd el, amit látsz, csak azt hidd el ami logikus, mindegy mit gondolsz, a tiéd legyen, ne másé, akármit is vélsz igaznak, keresd azt meg, legyen az a te igazságod. És ha van időd és ledved, jobbítsd.

Már Jaltában kitalálták az új gyarmatosítási formát, mondom, tankokra nem nagyon van szükség. Bankokra annál inkább.Ettől látszólag olyan szép minden...és valóban, egyre több méggazdagabb ember van. Szép új világ. A nyomorultan elpusztulókat meg nem látjuk, mert hamar a temetőben végzik. A mérhetetlen gazdagság háborítatlanul parádézik tovább. Ha milliók naponta éhenhalnak, le van tojva. Márpedig annyian vesznek éhen /nap földünkön.

Mielőtt azt hiszed, végleg elment az eszem, a világban létezik a vagyonos és híres személyiségek közt is egy "tábor" melyek tisztességes, és jó emberek.
Denzel Wahington, George Clooney ...nem sorolom tovább, nem érdekes...utána tudsz járni ha akarsz. Clooney a magánvagyonából áldoz hatalmas összegeket , hogy mire? Nézd meg,érdekes...egyébként sokan vannak. Szerencsére.

De a tippem az, ezt az összeesküvést nem lehet sem leleplezni, sem megállítani. Ahhoz túl körmönfont.

borska írta...

George Orwell:1984
kicsit elvonatkoztatva Mátrix,kérdés az emberek többsége melyik szinü pirulát választaná.
Fel akarunk-e ébredni illetve hagyják-e az ébredést.
Eddig kissé utópisztikusnak tartottam a dolgokat de nagyon elgondolkodtató.......

drop írta...

DLPH eredeti írására majd reagálok később.

Az itteni megjegyzéséből pedig kiderül, hogy alapvetően nem értünk egyet. De ez már korábban is világos volt, de nem is baj.

A világot nem irányítja egy társaság, pénzügyi elit. Magát a feltételezést is furcsállom, hogyan lehet a nyugati világot, Oroszországot, Kínát, Japánt, Indiát, Közel-Keletet egy elitnek irányítania. Nem, ez képtelenség.
A világot korrupt tőkés társaságok irányítják, de ezeket multinacionális cégeknek hívjuk, akik pillanatnyi érdekük szerint cselekszenek.
A jövőképem pedig igen sötét, mert nem készülünk a közelgő energiaválságra. Az országok vezetői pedig tagadják is létét, holott tisztába vannak vele. Mert megoldhatatlannak tűnik.
Látható, hogy a világ puskaporos hordója az olajtérség, Közép-Ázsia és a Közel-Kelet. Borzalmas dolgok elé nézünk, amikor elkezd fogyni az olaj. Pedig már most kezd. Oroszország, USA, Kína, India is a közelben lévő atomhatalmak. Nem tudom, mi lesz, de kiélezett harc lesz, az biztos.

drop írta...

Csak arra válaszolok, amiben eltér a véleményünk. A többire minek :)

"Defláció: A pénz mennyiségének csökkentése a vásárlóerő növelésének céljából. Most épp tonnányi pénzt eresztettek a rendszerbe, mellyel eloltották a piramisjáték szereplőinek lába alatt képződött tüzet."

Igen, sok pénzt nyomtak a rendszerbe a gazdaságélénkítő csomaggal. 160 milliárd dollárt, ha jól emlékszem. De ez semmi az eltűnő hitelekhez (=pénz) képest. Az ingatlanárak 15-20%-ot estek már most, rengeteg hitel dől/dőlt be. A részvénypiacok szintén már -15-20%-nál tartanak. It is dőlnek be az áttételes hitelpozíciók. Árutőzsdén is beindult ugyanez. Ezek ezer milliárd dollárok. Ennyi tűnik el. Szóval a bepumpált pénz a töredéke az eltűnőnek.

"Az árutózsde esésbe fordult? Usd -ben biztosan. És amúgy?"
Én kizárólag USD-ről beszélek, az USA gazdaságáról. Abban nézve.
Úgyis minden átterjed a világ többi részére, decoupling nincsen, ez már kiderült.

"kérdem : az árutőzsdék esése usd-ben miért deflációs tünet?"
Hitelpénz tűnik el, a rengeteg áttételes pozíció kerül felszámolásra.

"Japán? Saját maga előállította alapanyagokból jórészt exportország. Nincs semmi baj a gazdaságával, csak annyi, hogy a saját exportja függ a többi ország felvevőpiacától, vagyis ha a környezet romlik, ő is. De a mértéke messze nem összehasonlítható pld Usával, vagy Európával."
Ennek ellentmondani látszik a legutolsó GDP adatuk. Ők produkálták a legnagyobb esést.

"Az eső nyersanyagárak miatt erősödik a dollár? Szerintem természetesen pont fordítva."
Nem. Jól írtam. Az eső nyersanyagárak miatt csökken az USA külker deficitje, ami erősíti a dollárt. Persze ez csak az egyik ok. Másik a decoupling elmélet végleges megbukása, Európa, Japán sincsen jobb helyzetben, mint az USA. ez derült ki az elműlt hetekben a GDP adatokból.

"Szerintem a pénzügyi cégek megmentése alapvető, meg is tették,meg is teszik."
Ebben egyetértünk. Legalábbis a "Too big to fail" kategóriát megmentik. A többi megy a levesbe.

"Az olaj árát nem elsősorban a kereslet, hanem az usd indexe határozza meg. És itt jön az, amiben nem értünk egyet, ezért sokkal fontosabb a pénzügyi globalista világrend mint tényező , és a pénzügyi irányítók és azok döntései, mint maga a fizikai kereslet."
Itt nagyon nem értünk egyet. Hosszútávon nem lehet manipulálni az árat. Ha fizikai hiány mutatkozik z olajból, akkor addig növekszik az ára, amíg a kereslet is csökken. Ez a közgazdasági equilibrium.
Pontosabban a kitermelők tudják 'manipulálni' a kitermelt mennyiséggel. De ha nem tudnak eleget termelni, akkor nem lesz elég, drágább lesz.
Vagy nem lesz drágább és katonai úton dől el a tulajdonlása, a tőzsdei kereskedés megszűnik. Erre is jó esély kínálkozik 10 év múlva.

DLPH írta...

"A világot nem irányítja egy társaság, pénzügyi elit. Magát a feltételezést is furcsállom, hogyan lehet a nyugati világot, Oroszországot, Kínát, Japánt, Indiát, Közel-Keletet egy elitnek irányítania. Nem, ez képtelenség."

"A világot korrupt tőkés társaságok irányítják, de ezeket multinacionális cégeknek hívjuk, akik pillanatnyi érdekük szerint cselekszenek. "

És szerinted nem hangolják össze a manővereiket? Szerinted akiket a médiában látsz , ők a vezérek? Szerinted valóban elképzelhetetlen, hogy a nemzeti faji tökmindegy milyen ellentétek egy adott szinten és a felett már nem léteznek? Esetleg csak mi szórakozunk ezzel, és elhisszük , hogy ürügy lehet egy más nemzet lerohanására csak azért, mert az egy MÁSIK nemzet?

A szabadkőművesekről olvasgass. Ha van késztetésed rá. Nagyon nehéz anyagot találni róluk, nem véletlenül. Nem az etalon a szervezet,de már intrenacionalisa és elképesztő hatalommal bír, mely hatalomnak már a pénzhez (mint értéktelen szar papírdaabok) semmik közük. Ők döntik el azt, hogy ezek a paírok mikor hová kerüljenek, tagjaiból kerülnek ki a Nemzetközi Valutaalap és a Világbank vezérei...de a lista hiányos. Nem megyek bele. A világon senkit nem érdekel, hogy muszlim vagy zsidó az egyik vagy másik mester. Tagjai közül kerülnek ki a legkülönbözőbb kormányok vezetői. Olyan társaságok léteznek (pld. Atlanti Tanács - tele magasrangú szabadkőművessel), ahol ugyanúgy tag Bokros, Horn, Kuncze mint Orbán. Hogy valójában mit csinál a szervezet, sacckb értem. Papíron hazánk európai integrációja a feladata. Egy nagy túrót. Mindegy ebbe már nem megyek bele.Ne értsd félre, még egyszer : NEM a szabadkőműves páholyok és nagymesterek a piramis csúcsa. De ők már az első olyan szervezeti szféra, amelyik tényleges hatalommal rendelkezik. Állandó hatalommal. Ügyesen ki van ez találva, de ebbe se megyek bele. Mármint hogy miért állandó a hatalmuk. Aztán a királyságok. Erről sem sokat hallani, anyagot sem találsz. Szerinted a nagy királyi házak elveszítették a hatalmukat? Mert megszűnt a királyság mint államforma? Óriási naivitás. És elképesztő átverés. Az Angol királyi család hatalma meglepődnél ha tudnád hová és meddig terjed és ér el. Megszűnt a Brit Nemzetközösség? Papíron igen. No nem megyek bele tényleg. Feleslegeses. Nem azért írtam, hogy elhidd. Cak úgy firkálgatok... :)

Szia.

drop írta...

Továbbra sem szóltál egy szót sem a világ 4/5-éről, csak a nyugati kultúrkörről írsz. Mi van a többiekkel? Őket is ezek a titkos csoportok irányítják? Indiát, Kínát, Putyint, Japánt? Ezt már máskor is kérdeztem.
A multik egyébként a nyugati világban is függetlenül cselekszenek. Ez meggyőződésem.
A te általad elképzelt 'hatalom' valószínűleg létezik, de sokkal kisebb hatáskörrel.
Ez meg az én véleményem.

Névtelen írta...

Dr Drábik János-Uzsoracivilizáció